Organismele publice, încurajate să achiziţioneze doar produse sau clădiri cu performanţe înalte de eficienţă energetică

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 25 februarie 2016

Guvernul a aprobat în şedinţa de ieri modificarea şi completarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică, în sensul încurajării organismelor publice şi IMM-urilor să utilizeze eficient energia, inclusiv prin intermediul unor scheme de sprijin pentru întreprinderi mici şi mijlocii.

"Actul normativ clarifică modul în care organismele publice sunt încurajate să achiziţioneze doar produse, servicii, lucrări sau clădiri cu performanţe înalte de eficienţă energetică. Organismele publice, inclusiv cele de la nivel local şi regional, vor fi încurajate ca la efectuarea acestor achiziţii să evalueze posibilitatea încheierii unor contracte de performanţă energetică pe termen lung", a informat Executivul printr-un comunicat.

În cazul întreprinderilor mici şi mijlocii, modificările şi completările aprobate prevăd dezvoltarea de programe care să încurajeze realizarea de audituri energetice de către IMM-uri. În plus, actul normativ instituie cadrul legal pentru crearea unui fond specializat pentru investiţii în domeniul eficienţei energetice.

"Ministerul Energiei poate să instituie scheme de sprijin pentru IMM-uri, inclusiv în cazul în care au încheiat acorduri voluntare, pentru a acoperi costurile unui audit energetic şi ale punerii în aplicare a recomandărilor rentabile formulate în urma auditurilor energetice. Schemele de ajutor de stat pot fi accesate şi în cazul în care măsurile propuse sunt puse în aplicare, cu condiţia respectării legislaţiei în domeniul ajutorului de stat", a precizat Executivul. Au fost aprobate, totodată, modificări şi completări impuse de problemele care au fost semnalate până acum în implementarea măsurilor de eficienţă energetică, referitoare la elaborarea auditului energetic, fiind stabilite măsuri prin care să se evite dubla contabilizare a economiilor de energie. Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică prevede pentru perioada 1 ianuarie 2014 - 31 decembrie 2020 măsuri de politică de eficienţă energetică în vederea obţinerii unor economii, în fiecare an, de 1,5% din volumul vânzărilor anuale de energie către consumatorii tuturor distribuitorilor sau tuturor furnizorilor de energie ca volum, calculate ca medie pe perioada de 3 ani imediat anterioară datei de 1 ianuarie 2013.

Pentru atingerea acestui obiectiv, Guvernul a aprobat în şedinţa de ieri efectuarea unor evaluări intermediare în cadrul programelor naţionale de eficienţă energetică, la 31 decembrie 2016, respectiv, 31 decembrie 2018, precum şi publicarea unui raport anual privind economiile de energie realizate.

Departamentul pentru Eficienţă Energetică din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, căruia îi revine responsabilitatea punerii în aplicare a legislaţiei privind eficienţa energetică, primeşte ca atribuţie nouă organizarea de campanii naţionale de informare şi motivare a consumatorilor mici de energie, inclusiv cei casnici, pentru a utiliza eficient energia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb