ORGANIZAŢIA PATRONALĂ CONSTANŢA PORT BUSINESS ASSOCIATION:  Solicitarea FP pentru nepromulgarea legii porturilor, nefondată

A.T.
Ziarul BURSA #Companii / 28 iunie 2017

Demersul Fondului Proprietatea de a solicita preşedintelui României să nu promulge legea referitoare la administrarea porturilor şi să o transmită către Curtea Constituţională sau către Parlament în vederea reexaminării este total nefondat, fiind un act de rea-credinţă, manipulare şi apărare a propriilor interese financiare, se arată într-un comunicat de presă al Organizaţiei Patronale Constanţa Port Business Association, citat de Agerpres.

Documentul arată: "Fondul Proprietatea încearcă blocarea promulgării Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 22/1999 privind administrarea porturilor şi a căilor navigabile - cea mai importantă iniţiativă legislativă din ultimul deceniu, în domeniul reglementării porturilor româneşti, care aliniază legislaţia portuară la reglementările europene stabilite prin Regulamentul European adoptat în data de 15 februarie 2017. Fondul Proprietatea are o contribuţie toxică. Astfel, în decursul a nouă luni ale anului 2016, în Portul Constanţa, acolo unde Fondul Proprietatea a fost participant, programul de întreţinere a infrastructurii de transport naval s-a realizat în proporţie de doar 12% din bugetarea aprobată la începutul anului 2016. Acest fapt s-a întâmplat ca urmare a acţiunilor Fondului Proprietatea de împiedicare a întreţinerii şi dezvoltării infrastructurii".

Potrivit acestuia, în ultimii 15 ani, Fondul Proprietatea a obţinut mai mult de 40 de milioane de euro din participaţiile deţinute la societatea de administrare a Portului Constanţa şi nu a avut nicio contribuţie la întreţinerea şi dezvoltarea infrastructurii portuare aparţinând statului român, ci mai mult a acţionat împotriva acestuia.

Organizaţia patronală precizează: "Administratorul Fondului Proprietatea încearcă să blocheze promulgarea actului normativ deoarece acesta obligă administraţiile portuare să investească peste 50% din veniturile obţinute în repararea, întreţinerea, dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii şi, în consecinţă, împiedică asigurarea de beneficii gratuite Fondului Proprietatea şi administratorului său Franklin Templeton Investment Management, prin acordarea de dividende necuvenite, având în vedere neparticiparea acestora la investiţii. Reglementarea tarifelor portuare propuse prin noua lege transpune o practică europeană prin care porturile comunitare se luptă pe o piaţă concurenţială liberă, iar organismul nou creat în cadrul Consiliului Concurenţei la care Fondul Proprietatea face referire va deţine calitatea de arbitru, exact cu privire la reglementarea tarifelor de utilizare domeniu portuar şi la relaţiile dintre operatorii portuari şi societăţile de administrare a porturilor. Acest organism nu este neconstituţional, ci este propus de Comunitatea Europeană şi deja operează în domeniul Căilor Ferate din România".

Conform sursei citate, Fondul Proprietatea încearcă, în scopul apărării propriilor interese, să distrugă consensul obţinut după consultări îndelungate ale tuturor actorilor reprezentativi implicaţi în industria portuară.

Comunicatul mai arată: "Totodată, trebuie să reamintim că acest proiect legislativ a fost deja supus procedurii de reexaminare, punându-se astfel în aplicare decizia Curţii Constituţionale a României care a constatat neconstituţionalitatea în ceea ce priveşte strict procesul legislativ de adoptare a legii şi nicidecum conţinutul actului normativ. Fondul Proprietatea este un fond de investiţii care şi-a pierdut scopul iniţial, fiind un mecanism prin care, fără a se depune eforturi şi fără a realiza investiţii, se reuşeşte obţinerea de beneficii financiare substanţiale din instituţiile statului cu implicare în decizii strategice. Demersul Fondului Proprietatea de a solicita preşedintelui României să ia decizia nepromulgării legii şi să o transmită către Curtea Constituţională sau către Parlament în vederea reexaminării, este total nefondat, fiind un act de rea-credinţă, manipulare şi apărare a propriilor interese financiare".

Potrivit unui comunicat al Fondului Proprietatea, remis luni, legea porturilor încalcă principii precum libertatea economică, economia de piaţă liberă, libertatea comerţului, concurenţa loială, nediscriminarea şi realizarea justiţiei în instanţele judecătoreşti. Potrivit comunicatulu, Fondul Proprietatea a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge Legea privind administrarea porturilor, adoptată recent de Parlament.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Daca noi ,romanii,sau vreun fond(ca multe altele) administrat de noi in Polonia i-am spune presedintelui Poloniei cum sa faca cu portul Gdansk sau cu soselele Poloniei ne-ar trimite la plimbare instantaneu.Pe cine reprezinta acest domn?Are el sau fondul reprezentativitate sociala legala asemanator celei obtinute la tribunal,conform legii de sindicate sau patronate ?Nu!Atunci,pe cine reprezinta el sau fondul?Raspuns :Pe sine insusi.Deci:Guvernul sustine o lege,Parlamentul o voteaza cu o larga majoritate,Sindicatele si Patronatele o sustin ,Curtea Constitutionala si Consiliul Concurentei si Consiliul Legislativ au analizat-o iar managerul unui fond de investitii(stiti,cam cum ar fi fondul de pensii sau altul asemanator)nu e de acord si se adreseaza Oresedintelui Romaniei...Ar vrea si el niste bani din bonusul de la sfarsit de an...Mare tupeu!

    Nu este corect! FP are dreptate!

    Dupa ce o multime de alte firme si fonduri au putut cumpara pe doi lei o multime de firme foste de stat din Romania pe vremea guvernarii Nastase, cu redirectarea catre politicienii vremii a unor fonduri substantiale, de ce sa fie discriminati cei care vor sa faca in prezent acelasi lucru? Ei? De ce doar unii au avut dreptul sa fure fara sa fie pedepsiti? Toti hotii trebuie sa aiba drepturi egale. Asa este democratic! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb