Otmar Issing: Grecia a intrat în zona euro prin înşelăciune

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 mai 2011

Problemele critice din zona euro au la bază absenţa sancţiunilor adecvate, potrivit afirmaţiilor lui Otmar Issing.

Problemele critice din zona euro au la bază absenţa sancţiunilor adecvate, potrivit afirmaţiilor lui Otmar Issing.

Grecia a reuşit să intre în zona euro numai prin înşelăciune, iar liderii regiunii au fost "prea politicoşi" ca să aplice sancţiunile adecvate, prin care ar fi putut fi evitată criza datoriilor, a declarat Otmar Issing, fost economist şef al Băncii Centrale Europene (BCE).

Issing, în vârstă de 75 de ani, a declarat, citat de Bloomberg: "Când am lucrat la BCE, am suferit de fiecare dată când statele nu au îndeplinit criteriile. Grecia a trişat ca să intre în zona euro şi este dificil să ştim cum să ne purtăm cu trişorii".

Issing, care a venit în BCE cu un an înainte de introducerea euro, în 1999, şi a lucrat în instituţie până în 2006, a avertizat, săptămâna trecută, că este posibil ca Grecia să nu-şi onoreze obligaţiile financiare, res-pectiv să intre în incapacitate de plată.

Capacitatea ţării de a-şi rambursa datoriile este pusă sub semnul întrebării, chiar dacă guvernul a aprobat un plan de accelerare a privatizărilor şi noi măsuri de reducere a cheltuielilor, condiţii necesare primirii unei noi tranşe din pachetul de 110 miliarde de euro aprobat de UE şi FMI, anul trecut, pentru această ţară.

Issing atribuie problemele critice din zona euro absenţei sancţiunilor adecvate. În opinia sa, ar fi trebuit să aibă loc o monitorizare şi o evaluare mai bună, precum şi mai multe sancţiuni. "Criza nu era inevitabilă", a conchis Issing.

Randamentul obligaţiunilor emise de Grecia pe termen de zece ani a urcat la cel mai ridicat nivel de la crearea euro - peste 16%, nivel dublu faţă de cel obţinut la momentul aprobării ajutorului de 110 miliarde dolari.

La data de 26 mai, preşedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a avertizat în privinţa posibilităţii ca FMI să nu aprobe a cincea tranşă de împrumut pentru Grecia, întrucât statul elen nu are garanţii de refinanţare pe următoarele 12 luni.

Dar, Nout Wellink, membru în consiliul guvernatorilor BCE, spune că Grecia va îndeplini condiţiile pentru obţinerea tranşei de 3,3 miliarde euro, luna viitoare.

"Sunt presiuni enorme pe Grecia în vederea rezolvării acestei probleme", a afirmat Wellink, adăugând: "Este dificil, însă sunt pe deplin încrezător ca Grecia va reuşi, până la urmă, să îndeplinească condiţiile".

Otmar Issing: Este posibil ca Grecia să nu-şi onoreze obligaţiile financiare, respectiv să intre în incapacitate de plată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb