PĂGUBIŢII MAI AU DE AŞTEPTAT Procesul "Broker" Cluj a fost suspendat

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 mai 2010

Tribunalul Hunedoara a decis, la finele lunii trecute, să suspende procesul în care câteva sute dintre foştii clienţi ai "Broker" Cluj au solicitat să li se facă dreptate, reclamând că şi-au pierdut economiile investite pe piaţa de capital în urma unei fraude la sucursala din Deva a intermediarului. Instanţa a luat această decizie după ce avocaţii "Broker" Cluj au invocat o excepţie de neconstituţionalitate şi s-au adresat Curţii Constituţionale.

În procesul de pe rolul Tribunalului Hunedoara, "Broker" este parte civilă împotriva fostei directoare din Deva, acuzată de delapidare şi parte responsabilă civilmente pentru înşelăciune.

Cei care au de suferit cel mai mult de pe urma suspendării procesului sunt păgubiţii "Broker" Cluj, care aşteaptă de aproape un an şi jumătate o soluţie legală prin care să îşi recupereze banii investiţi în acţiuni, pe care s-au trezit că nu le mai deţin. Procesul "Broker" Cluj a început în februarie anul acesta, dar termenele de judecată au fost amânate de câteva ori după ce părţile implicate au solicitat mai mult timp ca să îşi pregătească expunerile.

Între timp, dezamăgiţi de durata îndelungată a anchetei, foştii clienţi ai intermediarului au apelat şi la alte instituţii ale statului, încercând să găsească o rezolvare cât mai rapidă la problemele lor. Aceasta pare cu atât mai îndepărtată cu cât reluarea procesului la Hunedoara va avea loc doar după ce Curtea Constituţională se va pronunţa asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicată de avocaţii intermediarului.

"Am trimis petiţii către Camera Deputaţilor, la Comisia de Abuzuri, la Senat... la Direcţia Naţională Anticorupţie Bucureşti... peste tot", ne-a spus Nicolae Ifrim, unul dintre foştii clienţi ai "Broker", adăugând: "În ianuarie 2008, aveam 800 de milioane de lei vechi pe Bursă, iar acum nu mai am nici bani, nici acţiuni, banii fiind sustraşi prin mandate poştale pe care eu nu le-am semnat."

"Problema este că pe noi, cei care am fost păgubiţi, nu ne bagă nimeni în seamă".

Curţii Constituţionale i-ar putea lua cel puţin două luni până să se pronunţe asupra excepţiei de neconstituţionalitate invocată de reprezentanţii societăţii clujene, potrivit avocatului Mihai Neamţu, care reprezintă "Broker" în acest proces.

"Termenul de soluţionare la Curtea Constituţională este relativ, în funcţie de cum sunt distribuite dosarele. Aş spune că este de minim două luni", ne-a spus avocatul Mihail Neamţu. Avocatul citat ne-a explicat destul de vag că excepţia de neconstituţionalitate invocată în dosarul "Broker" are legătură cu o "dispoziţie legală privitoare la părţile responsabile civilmente în proces care nu este în acord cu Constituţia".

Anton Ionescu, preşedintele casei de brokeraj, a spus, pentru ziarul BURSA, că aşteaptă, la fel ca toţi ceilalţi implicaţi în proces, rezolvarea problemei de la Curtea Constituţională, astfel încât procesul de la Hunedoara să poată merge mai departe: "În acest proces, noi suntem reprezentaţi împotriva fostei directoare de la Deva. Şi noi, ca şi celelelate părţi implicate, trebuie să aşteptăm cu răbdare rezolvarea acelei probleme neconstituţionale, care nu putea fi trecută cu vederea, pentru ca apoi justiţia să îşi reia cursul firesc".

O parte dintre cei care s-au adresat instanţei după frauda de la Deva au solicitat instituirea unui sechestru asigurator asupra "Broker", fără să aibă, deocamdată, câştig de cauză.

"Nu s-a luat o decizie finală asupra solicitării de punere a unui sechestru asigurator. Această cerere va fi pusă din nou în discuţie după ce se va relua procesul la Tribunalul Hunedoara", ne-a mai spus avocatul "Broker"Cluj.

Scandalul de la Deva a izbucnit la începutul anului trecut, lăsându-se cu sancţiuni grave pentru conducerea "Broker" Cluj de atunci. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a decis că Petru Prunea, fostul preşedinte-director general al intermediarului, nu mai are voie să activeze cinci ani pe piaţa de capital autohtonă, fiind înlocuit de la conducerea SSIF-ului. CNVM a mai dat sancţiuni similare şi pentru o parte din "locotenenţii" fostului preşedinte.

Noua conducere a "Broker" a încercat să rezolve amiabil o parte dintre plângerile clienţilor păgubiţi, acceptând să le răscumpere acţiunile lipsă de pe piaţă. Cei mai mulţi dintre păgubiţi au fost sfătuiţi să se adreseze direct autorităţilor, "Broker" dând, la rândul ei, în judecată o parte dintre foştii angajaţi acuzaţi că şi-ar fi prejudiciat clienţii.

Valoarea prejudiciului este de aproximativ două milioane de euro.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Piata o sa-si mai revina, BRK are unele provizioane facute, deci, si asta cred ca trebuia sa puneti in stire.

    Daca nu as sti mai bine treaba, as crede ca BRK sunt vai de ei si nu au cum sa rezolve problemele.

    Da' o sa vedeti voi ca toate se vor rezolva, sa speram ca si cu bine. 

    1. Se vede de la o posta ca avocatii BRK vor sa traga de timp...CNVM-ul, la fel.De pagubiti ,cine se mai intereseaza? Putem la fel de bine sa mergem sa depunem o suma de bani la ghiseul unei banci(de exemplu), iar peste catva timp sa aflam ca de fapt nu mai avem nici un leu.Cine e de vina? Angajata de la ghiseu,nu?? Ca doar firma nu are nici o vina ca era angajata sa...Poate ca se vor rezolva toate dar cine stie cum si mai ales cand...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb