Pakistan a început construcţia unei conducte de gaze din Iran

A.SÂRBU
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 martie 2013

SUA: Proiectul riscă să afecteze sancţiunile impuse asupra Teheranului

Pakistan şi Iran au inaugurat, ieri, construcţia segmentului pakistanez a unei conductă de gaze naturale între cele două ţări. Guvernul de la Islamabad consideră proiectul drept o soluţie pentru problemele pe care statul sud-asiatic le are în privinţa alimentării cu energie. La eveniment au fost prezenţi preşedinţii celor două ţări, Asif Ali Zardari şi Mahmoud Ahmadinejad.

Conducta ar urma să aibă o lungime de 780 km, finalizarea fiind estimată să aibă loc în următorii doi ani. Segmentul iranian este aproape terminat.

Discuţiile pentru realizarea proiectului, care este denumit "conducta păcii", au început în anul 1994. Proiectul iniţial viza transportul de gaze naturale până în India, însă aceasta s-a retras de la negocieri în 2009, la un an după ce a semnat un acord nuclear cu Statele Unite.

Washingtonul a avertizat că există riscul interferării cu sancţiuni aplicate Iranului pentru programul nuclear. Autorităţile americane consideră că proiectul va permite Teheranului să vândă o cantitate mai mare din gazul natural pe care îl produce, ceea ce ar reduce presiunile pe care comunitatea internaţională încearcă să i le impună.

"Dacă se ajunge la un acord pentru o presupusă conductă Iran-Pakis­tan, acesta ar ridica serioase îngrijorări, sub Actul nostru de sancţionare a Iranului. Am spus clar acest lucru partenerilor noştri pakistanezi", a declarat, săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Victoria Nuland. Statele Unite, care sunt unul dintre principalii donatori ai Pakistan, au mai afirmat că există alte moduri pentru ameliorarea crizei energetice din Pakistan. O opţiune pe care americanii o încurajează constă într-un plan de import de gaze naturale din Turkmenistan, prin Afghanistan, aflat în discuţii de mai mulţi ani. Însă, în condiţiile în care întreruperea alimentării cu energie a devenit o problemă presantă în Pakis­tan, guvernul ţării insistă că nu va ceda în faţa presiunilor. Astfel de evenimente sunt obiş­nuite în statul sud-asiatic, iar multe zone rămân fără curent electric pentru mai multe ore în cursul zilei.

Ministrul de Externe din Pakistan, Hina Rabbani Khar, a declarat, anul trecut, că proiectul conductei este unul de interes naţional şi urmează să fie finalizat "indiferent de orice consideraţii din exterior".

Cu toate acestea, corespondentul BBC Mike Wooldridge consideră că autorităţile de la Islamabad sunt conştiente că traversarea, de către conductă, a provinciei Balochistan prezintă provocări semnificative cu privire la securitate. Rebelii separatişti aflaţi în zonă, care luptă pentru autonomie, precum şi pentru controlul resurselor minerale, au atacat, de mai multe ori de-a lungul timpului, conducte care traversează regiunea, arată domnia sa.

Cu toate aceste provocări, Pakistanul se arată încrezător în şansele de reuşită şi speră ca, în cel mult doi ani, să înceapă alimentarea cu gaz iranian.

Unii analişti sunt de părere că preşedintele pakistanez, Asif Ali Zardari, vede o oportunitate pentru a adopta o poziţie fermă, în condiţiile în care parteneriatul dintre ţara sa şi Statele Unite este văzut de acestea drept un factor crucial prin care să îşi continue exercitarea influenţei în zonă, pe măsură de trupele americane se retrag din Afghanistan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb