PÂNĂ ÎN 2013, Producţia de peşte va asigura jumătate din necesarul de consum

N.I.
Ziarul BURSA #Companii / 18 ianuarie 2008

Producţia de peşte va asigura jumătate din necesarul de consum

Producţia autohtonă de peşte nu acoperă, în prezent, decât 15% din consumul naţional, diferenţa fiind acoperită prin importuri. Specialiştii estimează că producţia internă va asigura jumătate din necesar până în 2013, a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), Gheorghe Ştefan. Domnia sa a subliniat: "Producţia de peşte este de circa 15.000 de tone anual, din care 10.000 de tone din acvacultură. Această capacitatea nu poate să acopere consumul, astfel încât importăm 70.000 de tone de peşte anual. Până în 2013, producţia de peşte va creste la 45.000 de tone anual".

Domnia sa susţine că, dincolo de creşterea producţiei interne de peşte, în Româ­nia trebuie promovat consumul. Dacă la noi se consumă patru kilograme de peşte pe cap de locuitor anual, media europeană este de cinci ori mai mare. "Cu siguranţă, fondurile europene destinate sectorului vor contribui la realizarea acestor două obiective", a menţionat Gheorghe Ştefan, citat de NewsIn.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), în primele zece luni din 2007, România a importat circa 50.000 de tone de peşte, atât de pe piaţa comunitară, cât şi din ţări terţe. De asemenea, în perioada menţionată, România a exportat 462 tone de peşte.

Preşedintele ANPA a declarat că beneficiarii fondurilor europene destinate pescuitului pot accesa până la 37 de milioane de euro în 2008, iar proiectele se pot depune, cel mai probabil, începând cu luna martie.

Fondurile europene destinate pescuitului se derulează pe baza Programului Operaţional pentru Pescuit (POP), document aprobat de către Comisia Europeană la sfârşitul anului trecut. Potrivit programului, există cinci axe prioritare în funcţie de care se vor aloca fondurile europene, respectiv adaptarea flotei de pescuit, acvacultură, măsuri de interes comun, dezvoltarea durabilă a zonelor pescăreşti şi asistenţă tehnică.

În perioada 2007-2013, România primeşte 230 de milioane de euro din Fondul European pentru Pescuit (FEP), iar instituţia care va gestiona aceste fonduri este ANPA.

Beneficiarii fondurilor europene destinate pescuitului pot accesa până la 37 de milioane de euro în 2008, iar proiectele se pot depune, cel mai probabil, începând cu luna martie, a declarat, ieri, pentru News­In, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), Gheorghe Ştefan.

Banii din POP pot fi cheltuiţi în termen de doi ani, după regula n+2, dar ANPA speră ca suma să fie angajată integral în acest an. "Până la sfârşitul lunii ianuarie, trebuie să finalizăm ghidurile pentru elaborarea proiectelor, iar în prima parte a lunii februarie se va reuni comitetul de monitorizare. Proiecte se vor primi, cel mai probabil, din luna martie", a mai menţionat Gheorghe Ştefan.

Ţara noastră a primit deja prefinanţarea de 7%, respectiv 16 milioane de euro, fonduri care vor fi cheltuite potrivit axei de asistenţă tehnică. Prefinanţarea va fi utilizată pentru promovarea programului, pentru instruirea personalului sau pentru dotarea tehnică.

Potrivit POP, pescarii pot primi plăţi compensatorii pentru încetarea temporară a activităţii sau pentru pensionare anticipată. Mai pot beneficia de sprijin financiar tinerii pescari, pentru achiziţionarea navelor de pescuit sau pescarii care intenţionează să practice acvacultură ecologică.

Proiectele pentru dezvoltarea acvaculturii pot beneficia de o cofinanţare de 60%, din care 45% reprezintă fonduri europene, iar diferenţa este asigurată de la bugetul de stat. Beneficiarii acestei măsuri pot fi agenţii economici, asociaţiile şi organizaţiile de producători sau instituţiile publice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb