Grupul Electrica SA a planificat, pentru acest an, investiţii în reţelele electrice de distribuţie de 121 milioane de euro, a declarat, ieri, Cezar Cristian, directorul sucursalei de distribuţie Electrica Galaţi, cu ocazia finalizării lucrărilor de modernizare a staţiei Lieşti.
Domnia sa a subliniat: "Până la finalul actualei perioade de reglementare (2018), Electrica SA are programate investiţii de peste 715 de milioane de euro. Grupul continuă şi în acest an cel mai ambiţios program de investiţii în reţea dintre toţi operatorii de distribuţie, pentru actuala perioadă de reglementare".
Până în 2018, Electrica SA îşi propune trecerea la tensiunea de 20 kV a aproximativ 3.000 km linii de medie tensiune şi un număr de 2.400 posturi de transformare, cu reabilitarea a peste 1.000 de celule în staţiile electrice.
În perioada actuală de reglementare (2014-2018), compania intenţionează să înlocuiască peste 6.000 transformatoare de medie tensiune cu transformatoare cu pierderi reduse, precum şi înlocuirea a 80 de transformatoare de 110 kV cu transformatoare cu pierderi reduse cu puteri cuprinse între 10 - 40 MVA, conform reprezentanţilor Electrica SA.
Alte obiective vizează reabilitarea a 4.000 km reţea de joasă tensiune în următorii trei ani, descentralizarea reţelei de joasă tensiune prin realizarea a 800 km de reţea nouă de medie tensiune şi montarea a peste 4.000 de posturi de transformare mici (10 - 40 kVA).
Planul de investiţii al Electrica SA până în 2018 mai cuprinde montarea în instalaţii a peste 500.000 contoare inteligente cu acestora în sistemele de telegestiune, realizarea unui sistem integrat de management al prin integrarea a 437 staţii de transformare, 26.000 posturi de transformare, peste 50.000 km reţea de medie şi înaltă tensiune şi a peste 85.000 km de reţea de joasă tensiune.
Investiţia de la Lieşti s-a ridicat la 2 milioane de euro. Staţia face parte din sucursala Electrica Galaţi, fiind un nod foarte important pentru Sistemul Energetic Naţional. Cezar Cristian a menţionat că prin intermediul Staţiei Lieşti se realizează tranzitul de energie electrică între judeţele Brăila, Vrancea şi Galaţi, precum şi alimentarea cu energie electrică a zonei respective.
Reprezentantul Electrica a mai spus că în zona Galaţiului a crescut consumul de energie electrică în ultimii ani, după scăderea masivă din anii '90. În plus, reţeaua de distribuţie a preluat producţia a două parcuri eoliene de peste 100 MW instalaţi.
Domnul Cristian a explicat: "Începută în august 2013, modernizarea Staţiei Lieşti a presupus lucrări de înlocuire a echipamentelor uzate cu echipamente moderne, care să reducă substanţial numărul de întreruperi, să crească eficienţa prin reducerea pierderilor de energie electrică, precum şi reducerea cheltuielilor de exploatare şi mentenanţă. Investiţia a fost cofinanţată prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanţare încheiat cu Ministerul Economiei. Aproape jumătate din valoarea lucrărilor a fost asigurată din fonduri europene nerambursabile".
Lucrările de modernizare s-au încheiat în luna iulie a acestui an.
Printre principalele beneficii ale modernizării staţiei domnul Cristian a enumerat creşterea gradului de siguranţă în alimentarea cu energie electrică şi asigurarea continuităţii în alimentarea zonei, scăderea costurilor de întreţinere şi mentenanţă, dar şi asigurarea securităţii instalaţiilor de energie electrică.