Managerii firmelor româneşti estimează că activitatea din industrie şi construcţii va continua să scadă, în timp ce comerţul şi serviciile vor cunoaşte o relativă stabilitate în perioada septembrie-noiembrie, însă numărul salariaţilor se va micşora în aproape toate sectoarele, potrivit unui comunicat remis ieri de Institutul Naţional de Statistică.
Astfel, directorii firmelor din industria prelucrătoare prevăd, pentru următoarele trei luni, o scădere moderată a producţiei. Numărul de salariaţi ar putea scădea în industria prelucrătoare (sold conjunctural -21%), mai ales în cazul firmelor cu cel puţin 500 de salariaţi (sold conjunctural -28%). Cele mai afectate domenii ar putea fi metalurgia, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente, precum şi fabricarea altor produse din minerale nemetalice (solduri conjuncturale -59%, -40% şi respectiv -34%).
Pentru preţurile produselor industriale managerii prognozează, în continuare, o tendinţă de stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +2%). Potrivit estimărilor din septembrie, activitatea din construcţii ar putea înregistra, în următoarele trei luni, o tendinţă de scădere atât a producţiei (sold conjunctural -23%), cât şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -26%).
Managerii din ţara noastră se mai aşteaptă la reducerea numărului de salariaţi, atât pe total (sold conjunctural -28%), cât şi pe grupe de mărime a întreprinderilor, în timp ce preţurile lucrărilor de construcţii ar urma să fie relativ stabile (sold conjunctural -3%).
Pentru sectorul de comerţ cu amănuntul, datele centralizate de INS relevă o relativă stabilitate a activităţii economice pentru următoarele trei luni (sold conjunctural -1%). Angajatorii anticipează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a numărului de salariaţi din acest sector (sold conjunctural -5%), în timp ce preţurile de vânzare cu amănuntul vor avea o creştere moderată (sold conjunctural +12%).
Potrivit aşteptărilor managerilor, cererea de servicii (cifra de afaceri) ar urma să aibă o relativă stabilitate (sold conjunctural -5%), însă numărul de salariaţi ar putea să scadă (sold conjunctural -21%), tendinţă dată în special de întreprinderile cu cel puţin 500 de salariaţi. În acelaşi timp, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea o tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural -5%).