• Valoarea creditelor aprobate se apropie de 358 milioane de euro
• Va continua sau nu programul "Prima Casă" după alegeri?
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a aprobat, din 9.064 de solicitări de garantare pentru "Prima casă", 8.500 de dosare, până la 26 noiembrie 2009, ne-a declarat Stela Alexandru, consilier marketing în cadrul instituţiei. Domnia sa a precizat că valoarea creditelor aprobate se apropie de 358 milioane de euro. Deşi reprezentanţii Fondului spun că soluţionarea unui dosar durează 5 zile, Ruxandra Andrei, director general al Finzoom, ne-a declarat că aprobarea unui dosar durează între 7 şi 10 săptămâni, în cel mai fericit caz, timp în care valabilitatea documentelor poate expira.
Potrivit estimărilor reprezentanţilor FNGCIMM, soldul garanţiilor pentru "Prima casă" va ajunge, la sfârşitul anului 2009, la 420-430 de milioane de euro. Dacă nu apar, între timp, prevederi bugetare legate de program, diferenţa de peste 500 de milioane de euro până la suma maximă ce va fi garantată, va fi reportată în 2010. Astfel, plafonul va fi epuizat până la jumătatea anului viitor, spun cei de la Fond.
Printre deficienţele acestui program, reprezentanţii brokerului de credite ipotecare Credit Zone au menţionat timpul îndelungat de analiză a dosarelor şi posibilitatea crescută de pierdere a avansului.
În plus, aceştia spun că este foarte posibil ca unele bănci să ţină dosarul de credit "la sertar", în timp ce aderarea lor la program este "doar o reclamă".
Despre riscul crescut al pierderii avansului, reprezentantul Fondului, Stela Alexandru, ne-a declarat: "Cazurile în care ar fi existat riscul pierderii avansului, indiferent de motivele invocate, au fost rezolvate de noi ca urgente, interesul beneficiarului fiind prioritatea numarul 1".
Despre posibilitatea ca programul guvernamental "Prima casă" să nu mai continue după alegeri, Ruxandra Andrei opinează că, în lipsa mizei electorale, acesta poate fi, într-adevăr, blocat. Domnia sa ne-a declarat: "O discuţie a Guvernului de principiu cu băncile şi Isărescu pentru menţinerea unui nivel de dobânzi decent şi în acord cu momentul economic prin care trece România cât şi adoptarea unor cutume existente la nivelul UE (cum ar fi excluderea comisionului de rambursare în avans) sunt mai mult decât suficiente".
Rămâne să vedem după alegeri ce se va întâmpla...
< link >https://www.bursa.ro/on-line/s=companii_afaceri&articol=70017&key=MjAwOS0xMi0wMiAxIDlmOGMwY2ZlMzJjMWQzZTU4ZDQyOTY1YjQyNmEzOWNi.html< link2 >Fondul de Garantare a aprobat 8.500 de dosare "Prima casă"< link3 >