PÂNĂ LA FINALUL ANULUI Garanti Leasing estimează creşterea portofoliul cu 15%

A consemnat EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 octombrie 2016

Garanti Leasing estimează creşterea portofoliul cu 15%

(Interviu cu Okan Yurtsever, General Manager Garanti Leasing România)

Ritmul de creştere al Garanti Leasing, în acest an, a fost în linie cu media pieţei, ne-a spus Okan Yurtsever, General Manager, Garanti Leasing România. Domnia sa ne-a precizat, într-un interviu, că, în primele nouă luni ale anului, numărul de contracte noi încheiate de Garanti Leasing a crescut cu 30% faţă de perioada similară din 2015, iar valoarea bunurilor finanţate, corespunzătoare contractelor noi, a urcat cu 26%, la 64,62 milioane euro, de la 51,26 milioane euro. Garanti Leasing estimează creşterea portofoliul cu 15%, până la finalul lui 2016.

Reporter: Ce rezultate a obţinut Garanti Leasing în primele nouă luni ale anului, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut?

Okan Yurtsever: În al doilea trimestru al acestui an, România a înregistrat cel mai mare avans economic - de 6% - dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Ca urmare a creşterii PIB, dar şi pe fondul altor factori macroeconomici, precum scăderea TVA şi majorarea salariilor pentru mai multe categorii de bugetari, piaţa locală de leasing a înregistrat, de la începutul anului, o creştere semnificativă. În prima jumătate a anului, acest domeniu a înregistrat un volum total al finanţărilor noi în valoare de aproximativ un miliard de euro, în creştere cu 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Ritmul de creştere al Garanti Leasing, anul acesta, a fost în linie şi pe alocuri a şi depăşit media pieţei. Astfel, în primele nouă luni ale anului, numărul de contracte noi aferente Garanti Leasing a crescut cu 30% faţă de perioada similară din 2015, iar valoarea bunurilor finanţate, corespunzătoare contractelor noi, a urcat cu 26%, la 64,62 milioane euro, de la 51,26 milioane euro.

Reporter: Care sunt cele mai solicitate produse?

Okan Yurtsever: Segmentul auto a înregistrat o creştere accelerată, în prima jumătate a anului. Aşa cum am menţionat anterior, au existat o serie de factori macroeconomici care au favorizat creşterea per ansamblu a pieţei.

Din valoarea totală de 64,62 milioane de euro a contractelor de leasing pe care le-am semnat în primele nouă luni ale anului, 36,37 milioane de euro reprezintă valoarea finanţărilor de autovehicule. Numărul contractelor pe care le-am semnat pe acest segment a crescut cu peste 28% în primul semestru, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Totodată, deşi la nivel de piaţă leasingul imobiliar reprezintă aproximativ 1% în totalul finanţărilor, totuşi considerăm că domeniul prezintă potenţial deosebit şi ne axăm şi în această direcţie. Astfel, în primele nouă luni ale anului, segmentul de finanţări imobiliare al Garanti Leasing s-a dublat, valoarea bunurilor finanţate urcând la 11,76 milioane euro, de la 5,62 milioane euro.

Obiectivul pe termen lung al Garanti Leasing vizează echilibrarea portofoliului pe toate segmentele. Portofoliul Garanti Leasing este actualmente compus din 56% autovehicule, 26% echipamente şi 18% imobiliare, în timp ce, la nivel de piaţă, la finalul primului semestru, structura era: 78% autovehicule, 21% echipamente şi 1% imobiliare.

Reporter: Recent, aţi primit un împrumut de 10 milioane euro de la BERD, ca să creşteţi accesul la finanţare pentru întreprinderile mici şi mijlocii. Aţi acordat linii de finanţări din aceşti bani? În ce sectoare şi ce sume?

Okan Yurtsever: Garanti Leasing a încheiat de-a lungul timpului mai multe acorduri financiare. În 2014, instituţia financiară a semnat un acord de împrumut pentru suma de 7,5 milioane euro cu Black Sea Trade and Development Bank (BSTDB). Facilitatea a fost acordată pe o perioadă de 5 ani, cu scopul de a sprijini activităţile Garanti Leasing şi diversificarea surselor de finanţare pentru creditarea întreprinderilor mici şi mijlocii. În acelaşi an, Garanti Leasing a primit un împrumut de 7 milioane de euro de la IFC, pentru sprijinirea IMM-urilor.

Împrumutul de 10 milioane de euro acordat recent de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) are drept scop facilitarea accesului companiilor mici şi mijlocii active pe piaţa locală, la noi surse de finanţare. IMM-urile pot, astfel, să acceseze un împrumut de până la 500.000 de euro, cu un avans minim de 15%, pentru achiziţionarea de echipamente, camioane, rulote sau a altor tipuri de vehicule. Sectorul IMM-urilor este foarte important pentru economie, atât în România, cât şi în celelalte ţări europene. Există o implicare din ce în ce mai clară atât a autorităţilor, cât şi a instituţiilor financiare - bănci şi IFN-uri deopotrivă - în vederea sprijinirii companiilor mici şi mijlocii.

Reporter: Ce atuuri are leasingul în faţa finanţărilor bancare?

Okan Yurtsever: În mod specific, există un avantaj în ceea ce priveşte TVA-ul. Clienţii care aleg varianta finanţării prin leasing pot plăti TVA-ul în rate, spre deosebire de un împrumut bancar, care presupune plata taxei în momentul achiziţiei.

Chiar şi aşa, Garanti Leasing face parte din grupul financiar Garanti Romania, care include şi Garanti Bank şi Garanti Credite de Consum. Aşadar, oferim servicii integrate şi beneficii mutuale la nivel de grup şi îndrumăm clienţii în alegerea celor mai bune opţiuni financiare pentru nevoile lor.

In extenso, la nivel european, leasing-ul este un instrument important folosit în special de către IMM-uri. Este singurul mod, de altfel, prin care acest tip de companii pot primi finanţări în timp scurt. În România, piaţa de leasing încă se dezvoltă, dar noi facem tot posibilul pentru a contribui la dezvoltarea şi încurajarea mediului de afaceri local.

Reporter: Ce estimări aveţi pentru activitatea Garanti Leasing până la finalul anului?

Okan Yurtsever: Obiectivul nostru principal este acela de a avea şi a menţine un portofoliu echilibrat. Rezultatele obţinute de Garanti Leasing în primele nouă luni ne dau încrederea că vom continua creşterea. Totodată, până la finalul anului, estimăm că portofoliul nostru va creşte cu 15%, iar vânzările, pe toate segmentele, cu 30%.

Pe termen lung, dorim să creştem volumul de finanţări acordate, să ne situăm peste media pieţei şi să ne mărim în mod sănătos şi prudenţial cota de piaţă.

Vom continua obiectivele şi linia strategică avute în vedere până acum, dar şi să ne îmbunătăţim ofertele, pentru a veni în întâmpinarea tuturor clienţilor noştri, cu servicii şi produse de leasing personalizate în funcţie de nevoile fiecăruia. Vom rămâne aceeaşi companie cu preocupare pentru un business sănătos.

Reporter: Mulţumesc!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb