PÂNĂ LA MIJLOCUL LUNII MAI, Polonia va finaliza măsurile de sprijinire a celor cu credite în CHF

Valentin Busuioc
Internaţional / 9 martie 2015

Băncile poloneze vor colabora cu Guvernul de la Varşovia ca să finalizeze, până la mijlocul lunii mai, pachetul de măsuri pentru rezolvarea problemelor provocate de creditele în franci elveţieni, a declarat astăzi Janusz Lewandowski, şeful consiliului economic al premierului polonez, informează Reuters.

În jur de 550.000 de polonezi au credite ipotecare în CHF contractate înainte de criza financiară, când zlotul polonez era destul de puternic în raport cu francul. În prezent, o parte dintre aceşti debitori au probleme la rambursare, după ce, pe 15 ianuarie, Banca Naţională a Elveţiei a hotărât să elimine pragul minim al cursului de schimb euro-franc, gest ce a provocat deprecierea cu 22% a zlotului polonez faţă de moneda elveţiană.

Janusz Lewandowski a explicat că băncile îşi vor prezenta propunerile la un forum care va fi organizat miercuri. Potrivit oficialului, băncile poloneze s-au angajat să nu crească ratele peste nivelul dinaintea eliminării pragului.

În Polonia, Executivul a propus o serie de măsuri de sprijinire a debitorilor în CHF. Acestea presupun ca băncile să reducă dobânzile. Totuşi, autorităţile de la Varşovia au respins varianta adoptată în Ungaria, care constă în conversia forţată în moneda locală a creditelor în franci, la un curs de schimb istoric. Guvernul polonez ar putea interveni direct doar în cazul extrem în care băncile nu vor oferi clienţilor măsuri de sprijin adecvate, a subliniat Lewandowski.

Până în prezent, impactul aprecierii francului asupra economiei poloneze a fost redus. Astăzi, banca centrală a Poloniei a estimat că aprecierea CHF consumă, în medie, până la 4% din veniturile lunare disponibile ale gospodăriilor cu credite în această valută. Dacă francul elveţian ar rămâne la cursul de 4,30 zloţi, PIB-ul Poloniei ar fi diminuat cu 0,1%, au arătat oficialii băncii centrale. Totuşi, între timp, francul s-a depreciat cu circa 12% faţă de zlot.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pentru polonezi poate fi o solutie readucerea ratelor la nivelul din decembrie. S-a vehiculat si la noi ideea de catre BNR, insa conditiile difera mult. La noi si ratele din decembrie erau insuportabile, cu 80% mai mari decat ratele initiale. Am citit recent ca dobanzile lor au tot scazut, corespunzator cu indicele LIBOR, ajungand la nivelul marjei, de circa 2-3%. Una dintre propuneri se referea chiar la reducerea marjei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb