Băncile poloneze vor colabora cu Guvernul de la Varşovia ca să finalizeze, până la mijlocul lunii mai, pachetul de măsuri pentru rezolvarea problemelor provocate de creditele în franci elveţieni, a declarat astăzi Janusz Lewandowski, şeful consiliului economic al premierului polonez, informează Reuters.
În jur de 550.000 de polonezi au credite ipotecare în CHF contractate înainte de criza financiară, când zlotul polonez era destul de puternic în raport cu francul. În prezent, o parte dintre aceşti debitori au probleme la rambursare, după ce, pe 15 ianuarie, Banca Naţională a Elveţiei a hotărât să elimine pragul minim al cursului de schimb euro-franc, gest ce a provocat deprecierea cu 22% a zlotului polonez faţă de moneda elveţiană.
Janusz Lewandowski a explicat că băncile îşi vor prezenta propunerile la un forum care va fi organizat miercuri. Potrivit oficialului, băncile poloneze s-au angajat să nu crească ratele peste nivelul dinaintea eliminării pragului.
În Polonia, Executivul a propus o serie de măsuri de sprijinire a debitorilor în CHF. Acestea presupun ca băncile să reducă dobânzile. Totuşi, autorităţile de la Varşovia au respins varianta adoptată în Ungaria, care constă în conversia forţată în moneda locală a creditelor în franci, la un curs de schimb istoric. Guvernul polonez ar putea interveni direct doar în cazul extrem în care băncile nu vor oferi clienţilor măsuri de sprijin adecvate, a subliniat Lewandowski.
Până în prezent, impactul aprecierii francului asupra economiei poloneze a fost redus. Astăzi, banca centrală a Poloniei a estimat că aprecierea CHF consumă, în medie, până la 4% din veniturile lunare disponibile ale gospodăriilor cu credite în această valută. Dacă francul elveţian ar rămâne la cursul de 4,30 zloţi, PIB-ul Poloniei ar fi diminuat cu 0,1%, au arătat oficialii băncii centrale. Totuşi, între timp, francul s-a depreciat cu circa 12% faţă de zlot.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.03.2015, 20:20)
Pentru polonezi poate fi o solutie readucerea ratelor la nivelul din decembrie. S-a vehiculat si la noi ideea de catre BNR, insa conditiile difera mult. La noi si ratele din decembrie erau insuportabile, cu 80% mai mari decat ratele initiale. Am citit recent ca dobanzile lor au tot scazut, corespunzator cu indicele LIBOR, ajungand la nivelul marjei, de circa 2-3%. Una dintre propuneri se referea chiar la reducerea marjei.