Îngheţarea activităţii economice pentru a opri extinderea epidemiei de coronavirus a condus la contracţia fără precedent a comerţului global în luna aprilie 2020, conform datelor din raportul World Trade Monitor, publicat de institutul olandez CPB (www.cpb.nl).
Volumul schimburilor comerciale a scăzut cu o rată lunară de 12,1%, aproape dublă faţă de contracţia maximă anterioară, de 6,2%, înregistrată în decembrie 2008 (vezi graficul de pe ilustraţie).
Declinul anual al comerţului global s-a accelerat până la 16,2%, de la 5,4% în luna anterioară, pe fondul revizuirii contracţiei lunare din martie 2020 până la -2,4%, de la o estimare iniţială de -1,4%.
Această dinamică a fost determinată mai ales de căderea masivă a comerţului la nivelul economiilor dezvoltate, în special zona euro şi Statele Unite.
Indicele volumului schimburilor comerciale din zona euro s-a prăbuşit până la cel mai redus nivel din ultimii 17 ani (vezi graficul 2), în condiţiile în care scăderea anuală s-a accelerat până la 28,5%, de la 11,4% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 20,1%.
Volumul exporturilor din zona euro şi-a accelerat declinul anual până la 30,5% în aprilie 2020, de la 10,9% în luna anterioară, pe fondul unei scăderi lunare de 23,1%, iar importurile au scăzut cu o rată anuală de 26,5%, în condiţiile unei scăderi lunare de 17%.
La nivelul Statelor Unite s-a observat o accentuare a contracţiei schimburilor comerciale, până la o rată anuală de 19,1%, de la 5,4% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 16,8%. Exporturile au scăzut cu o rată lunară de 22,5%, iar declinul importurilor a fost de 11,3%.
Tendinţa negativă se va menţine în SUA, după cum arată indicele transporturilor de la Cass Information Systems (CIS). Raportul pentru luna mai 2020 arată accelerarea scăderii anuale până la 23,6%, de la 22,7% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare uşoare, de 1,6%, după scăderea de 15,1% din luna anterioară.
"În condiţiile în care aprilie a fost luna cu cele mai stricte măsuri de izolare, scăderea schimburilor comerciale a fost determinată de întreruperile producţiei şi a lanţurilor de distribuţie, dar şi de scăderea cererii pentru importuri la nivel global", a declarat Joanna Konings, economist la ING, pentru Financial Times.
Tot datele de la CPB arată o scădere anuală de 12,1% a producţiei industriale globale în aprilie 2020, după un declin de 4,6% în luna anterioară, pe fondul unei scăderi lunare de 8,1%. Scăderi masive s-au înregistrat în toate economiile dezvoltate, mai ales în zona euro, unde producţia industrială şi-a accelerat declinul anual până la 29,3%, de la 13,9%, în condiţiile unei scăderi lunare de 18,3%.
Volumul schimburilor comerciale la nivelul economiilor emergente şi-a accelerat scăderea anuală până la 8,3%, de la 1% în luna anterioară, pe fondul unei scăderi lunare de 7%.
Conform datelor de la CPB, volumul schimburilor comerciale ale Chinei a revenit în teritoriu negativ după redresarea din martie 2020. Scăderea anuală s-a accelerat până la 1,9%, de la 1,4%, pe fondul unei scăderi lunare de 3%. Volumul importurilor a scăzut cu o rată anuală de 4,8%, iar exporturile au crescut cu o rată anuală de 1,3%, după o scădere de 5,3% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 2,1%.
În economiile Europei de Est s-a înregistrat cea mai mare scădere anuală a schimburilor comerciale din ultimii patru ani şi jumătate, de 5,9%, după o creştere de 1,2% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 4,5%.
Volumul importurilor a scăzut cu o rată anuală de 4,5%, după o creştere de 3,7%, pe fondul unei scăderi lunare de 5,4%, iar exporturile şi-au accelerat scăderea anuală până la 7,1%, de la 1,2%, în condiţiile unei scăderi lunare de 3,6%.
Tendinţa negativă a schimburilor comerciale s-a accelerat semnificativ şi la nivelul economiilor emergente din Asia, exclusiv China, unde scăderea anuală a ajuns la 10,2%, de la 1,3%, pe fondul unei scăderi lunare de 8%. Exporturile au scăzut cu o rată anuală de 9,1%, în condiţiile unei scăderi lunare de 8,3%, iar importurile şi-au accelerat scăderea anuală până la 11,2%, de la 1,2% în luna anterioară, pe fondul unui declin lunar de 7,7%.
Primele estimări ale indicilor PMI (Purchasing Managers' Index) pentru zona euro şi principalele sale economii în iunie 2020 au fost considerate semnale pentru revenirea optimismului şi a redresării economice.
Richard Barwell, de la BNP Paribas Asset Management, a avertizat însă că "dacă se înţelege modul în care sunt construiţi indicii de la IHS Markit, atunci datele indică o redresare sub forma literei L", după cum scrie Financial Times.
Acesta este contextul în care au apărut şi prognozele negative de la Fondul Monetar Internaţional şi Organizaţia Mondială a Comerţului (WTO).
Cele mai recente estimări de la FMI arată o contracţie de 11,9% a comerţului global în acest an, de peste două ori mai mare decât declinul Produsului Intern Brut global, estimat la 4,9%.
Conform scenariului pesimist de la WTO, volumul comerţului global ar putea înregistra o contracţie de circa 32% în 2020, în condiţiile în care scenariul este considerat puţin probabil, în timp ce scenariul optimist arată o contracţie de 13%. Prognoza WTO pentru anul viitor arată o creştere a comerţului global între 5% şi 20%.
Aceasta nu reprezintă decât o accelerare puternică a fenomenului de-globalizării, care s-a manifestat semnificativ în anii trecuţi de la criza financiară globală, în condiţiile în care creşterea comerţului global în cinci din ultimii zece ani s-a situat sub creşterea PIB-ului global.
1. Din cauza masoneriei mondiale
(mesaj trimis de Cristian în data de 29.06.2020, 09:02)
Din cauza masoneriei mondiale se petrec toate aceste lucruri, pentru a putea fi impusa cu forta agenda globalista a oligarhilor care conduc planeta (oculta mondiala).
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.06.2020, 11:02)
Nici nu stii ce-i aia masonerie - sunt oligarhii? - oligarhii sunt oculta mondiala? - oculta mondiala este masoneria? - si o luam de la inceput...oligarhii, oculta, etc.
Si mai esti si lipsit de logica.
Daca oligarhii (oculta mondiala) conduc deja planeta, atunci de ce ar mai avea nevoie sa impuna cu forta agenda globalista, cand cei care conduc fac agenda?
1.2. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 29.06.2020, 12:18)
...
2. Nimeni n-a reușit să explice
(mesaj trimis de Cristian în data de 29.06.2020, 11:50)
Nimeni n-a reușit să explice de ce aceasta mascarada mediatică mondială cu virusul a coincis perfect cu renașterea globalismului neo-marxist care NU a fost cerut de cetățeni.
Nu-mi amintesc sa fi ieșit nimeni în stradă să ceară marxism ideologic in scoli.
Adică ce treabă are virusul cu ideologia globaliștilor și cu fascismu corporatist?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.06.2020, 20:16)
Globalizarea nu este ceva rau! A existat inca din antichitate si va continua sa existe! Problema o reprezinta tratatele de liber schimb pe care le-au semnat Europa si SUA cu tari in curs de dezvoltare! Dar cea mai mare problema o reprezinta statul chinez care aduce la faliment tot occidentul! Nu mai demonizati globalizarea daca nu stiti ce inseamna!