Panica imprimată de coronavirus doboară indicele BET

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 28 februarie 2020

Panica imprimată de coronavirus doboară indicele BET

Scădere de aproape 10% pentru coşul de acţiuni, în această săptămână

Rulaj de 144 milioane de lei, în şedinţa de astăzi

Deprecieri puternice în ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), toate coşurile de acţiuni ale pieţei noastre de capital încheind ziua cu scăderi de peste 4%, într-o nouă zi în care puseul vânzărilor activelor de risc a continuat în pieţele internaţionale pe fondul temerilor privind impactul epidemiei de coronavirus asupra economiei.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a încheiat ziua cu 9.121,27 de puncte, echivalentul unei căderi de 9,66% la nivel săptămânal.

Acţiunile Banca Transilvania (TLV), cea mai lichidă acţiune de la bursa noastră, au consemnat, astăzi, un declin de 5,07%, la 2,34 lei, în timp ce titlurile Fondului Proprietatea afişau o scădere de 3,79%, până la 1,27 lei, iar acţiunile Romgaz (SNG) au încheiat ziua la 32,8 lei, cu 2,67% sub referinţă.

Cotaţia OMV Petrom (SNP) a marcat un declin de 7,67%, la 0,355 lei, în timp ce titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au coborât cu 4,62%, până la 14,44 lei.

Valoarea tranzacţiilor a fost de 144,93 milioane de lei, de peste trei ori mai mare faţă de media zilnică a anului anterior, de circa 40 milioane de lei.

În plan extern bursele au scăzut puternic, astăzi la ora 19:20, indicele Dow Jones Industrial Average se găsea la 25.142 puncte (după ce în debutul şedinţei de tranzacţionare coborâse sub pragul de 25.000 de puncte) echivalentul unui declin de 2,49% faţă de ziua anterioară, în timp ce Standard & Poor's 500 era în scădere cu 1,98%, iar indicele tehnologiei Nasdaq Composite avea un recul de 1,45%.

În Europa, indicele STOXX 600 afişa o scădere de 3,91%, în vreme ce DAX 30 al bursei din Frankfurt consemna un declin de 3,6%, iar pentru FTSE 100 al pieţei londoneze deprecierea era de 3,18%.

"Vânzările în panică au continuat în pieţele bursiere din Statele Unite, într-o mişcare ce prefigurează cea mai mare scădere săptămânală din 2008 încoace, pe fondul unor semnale în creştere ca epidemia de coronavirus care va provoca, în cele din urmă, un şoc în economiile occidentale, în cea a China cât în cele ale partenerilor săi comerciali din Asia", notează Reuters.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Din pacate scaderile vor continua pentru intreaga luna martie, chiar daca se va mai vedea verde din cand in cand

    1. Trecem noi și peste asta....

      si eu cred la fel. La sfarsitul lui martie facem cumparaturi. Vom scapa si de virusi odata cu venirea caldurii.

    handicapatii cumpara actiuni minoritare sperind sa o suga

    1. Cei care vand acum sunt si mai,,handicapati'' decat cei care cumpara,mai ales ca urmeaza adunarile generale anuale unde se iau deciziile cele mai importante:dividende,alocare actiuni gratuite,rascumparari etc.

    Fiecare cumpara cand doreste si cat doreste, cineva le-a luat si le v-a lua in continuare iar luni dupa nunta se trezesc fara ele. Unde credeti ca de duc actiunile in vazduh!Slabuti vand cand se sperie si cei cu scop le curata !

    1. Frizeri vănd iar ,,băieții,,cumpără

    cei care sunt traderi , nu investitori sa cumpere in mai/iunie 2020 pt ca atunci urmeaza ultimul val de crestere (pana in septembrie '20 ? ... poate noiembrie '20) ... posibil un nou maxim, dar nu e ceva garantat - care ultim val de crestere ... fiind ultimul inainte de declansarea unui bear market real ... e si cel mai instabil.

     

    celor care sunt intregi la minte, asadar celor care sunt investitori , nu traderi , le recomand sa nu se arunce in fata masinii pentru niste maruntis de + 7-10% ... fata de cat va fi de crescut (pana in 2029-2032) dupa ce e lasata piata sa se corecteze pana in 2021/2022 ... un trade de 7% cu risc foarte inalt... e o gluma 

    eu personal astept de la intervalul 2022-2032 o crestere care de la baza de start poate lejer sa treaca de 500% , nu , nu am gresit ... cinci sute la suta sau peste timp de o decada (2021/2022-2032) 

    Sa va riscati capitalul pentru + 7% mi se pare o gluma foarte proasta ....  

    asta deosebeste golanii de oamenii seriosi ... strategia in timp  

    1. Vali,am postat un mesaj comentariile tale de ieri. Te rog poate dai un răspuns.

      Mulțumesc! 

      am dat.

      cu drag!  

      Dar am rugamintea sa iti faci si tu temele cand vine vorba de analiza tehnica , ok?  

      NU te apuca sa faci plasamente conform opiniei mele neplatite, deci neinducand nici o responsabilitate pentru mine.  

      Iei ce am zis eu, o treci prin propriul filtru de analiza tehnica (pe care iti doresc sa o stii sau sa o inveti!) si ajungi la propriile tale concluzii care pot coincide (sau nu) cu ce afirm eu cu buna-credinta (totusi) aici. Dar tine minte ca pot si gresi si nu imi doresc sa isi piarda careva banii cu ce zic eu aici.  

      De asta zic: citeste ce am scris eu - DAR NU O INGHITI PE NEMESTECATE!  

      Fa-ti te rog propriile teme pe analiza tehnica!  

      Succes!  

      p.s. tot ce am scris eu sunt gandurile mele sincere care reprezinta modul in care eu voi actiona. Adica sunt sincer, nu bullshit-uiesc pe nimeni.

      Dar daca gresesc nu vreau sa ii trag si pe altii in latrina mea ideatica ! ok ? Sper ca m-am facut inteles.  

      Vali am răspuns pe articolul de ieri.Te rog da un semn daca-l citesti.

      buna, am citit. Multumesc pentru cele scrise.

      nu mai shorta, urmeaza miscari violente (in ambele directii).  

    "Investitorii" au facut pe ei de frica. Jalnica si penibila specia asta de oameni cu bani care vand la prima adiere de vant. Ce s-ar face un "investitor" daca s-ar intalni cu un soricel? Ar lua-o la fuga, si-ar lasa in urma nevasta, copiii, de frica unui mic rozator. Lumea e plina de homalai fara cojones.

    1. stii cum arata un homalau cu cojones? :)

      e unul care atunci cand creste bursa (bull market) nu baga toti banii in bursa ci doar 50%. Restul de 50% ii tine in banca si ii baga in bursa atunci cand sunt corectii sau si mai bine cand corectiile se apropie de final ;)  

      Asa arata un homalau cu momitze! ;) E unul care nu doar are bani, are si cap (pentru a avea bani si maine si la anu')

      p.s. totul e strategie, nu testosteron ... testosteronul e pentru adolescentii care redecoreaza hedonist si manual faianta in baie! ;) .. barbatii sunt strategici, baieteii sunt emotionali!  

      Vezi opinia de la4.1

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb