Parcul industrial UTA din Arad va atrage peste o sută de companii

Paula Bulzan, Arad
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri de Larg Consum / 23 ianuarie 2007

Societatea a fost privatizată în septembrie 2004, prin cumpărarea de la AVAS a unui pachet de acţiuni de 99,25 la sută de "Codlea Artic" SA.

Societatea a fost privatizată în septembrie 2004, prin cumpărarea de la AVAS a unui pachet de acţiuni de 99,25 la sută de "Codlea Artic" SA.

Peste 100 de societăţi comerciale româneşti şi străine vor funcţiona pe amplasamentul fostei fabrici de textile din Municipiului Arad, în noul Parc industrial UTA. Parcul industrial UTA a început să prindă contur în urmă cu trei ani, când "Codlea Artic" SA, companie membră a unui grup de firme private, a cumpărat 99,25% din pachetul de acţiuni deţinut de AVAS la UTA. În acea vreme, cel mai mare producător arădean de textile şi ţesături era într-o situaţie de colaps, în fabrică mai funcţionau câţiva directori şi câţiva portari, iar în halele abandonate îşi făcuseră cuib sute de şobolani. Muncitorii, odată 6000 la număr, au fost demult disponibilizaţi. Cumpărătorul şi-a asumat plata datoriilor, nu mai puţin de 7 milioane de lei la bugetul statului, 5 milioa­ne de lei la bugetul local şi alte 10 milioane la regii locale. În plus s-a obligat să construiască pe cele 19 hectare ocupate de fabrica UTA un parc industrial. Parcul industrial UTA presupune o zonă de concentrare pentru un anumit ori mai multe genuri de afaceri, oferită de un dezvoltator (instituţional sau privat) care îşi asumă toate sarcinile legate de administrarea zonei (utilităţi, construcţii de hale industriale, asistenţă medicală, juridică, mediu) şi lasă în seama companiilor din parc doar producţia şi desfacerea. Diferenţele sunt majore faţă de o zonă industrială, unde investitorul îşi cumpără ori concesionează o parcelă de teren şi apoi îşi asigură administrarea afacerii.

Deja Parcul industrial UTA se întinde pe 12 hectare din cele 19 cumpărate odată cu fabrica, ceea ce înseamnă că este ocupat în proporţie de 35%. În prezent, lucrează în parcul industrial peste 1400 de angajaţi la companiile care operează aici, nu mai puţin de 35 de firme. Unele dintre aces­tea funcţionează într-o hală de producţie, altele şi-au ridicat 2-3 hale de producţie. Între ele şi ceea ce a mai rămas din UTA, un centru de producţie optimizat care realizează prosoape din bumbac şi la care lucrează 50 de oameni.

Domeniile de activitate ale companiilor din parcul UTA sunt extrem de diverse, de la accesorii pentru îmbrăcăminte, poşete, papetărie, încălţăminte, tâmplărie PVC, dar şi depozite de mobilă, legume-fructe, firme de logistică ori producţie publicitară. Până în prezent s-au investit peste 5 milioane de euro, iar în următorii cinci ani valoarea investiţiilor va depăşi 40 de milioane euro, din care aproximativ 30 milioane vor fi destinate centrului rezidenţial. La finalizarea parcului, acesta va găzdui peste 100 de companii, ceea ce înseamnă circa 4000-4200 de locuri de muncă.

Majoritatea firmelor care operează în parc sunt companii cu capital străin. Trimes­trial, companiile sunt consultate cu privire la modificarea ori suplimentarea ofertei de servicii: paza şi protecţia prin firmă specializată, fast-food pentru angajaţi, cabinet de medicina muncii ori de asis­tenţă juridică, birou de copiat acte, agenţie bancară, cablu internet şi TV etc.

O parte consistentă a parcului industrial este destinată unei zone rezidenţiale. Termenul de finlizare a întregului proiect, parc industial şi zonă rezidenţială, este 2011.

Astfel, societatea emblemă a Aradului, fabrica de textile, a devenit amintire după ce APAPS a decis privatizarea ei prin metoda parcului indus­trial. Parcul Industrial UTA oferă hale industriale spre închiriere modulate de la 300 mp la 10.000 mp cu toate utilităţile incluse. De asemenea, UTA S.A. dispune şi de zone de teren parcelate (cu căi de acces asigurate). Parcelele se oferă potenţialilor clienţi spre vân­zare, ca teren şi construcţie nouă predată la cheie. Cons­trucţiile se fac pe baza proiectelor proprii şi / sau ale beneficiarilor.

De asemenea, pe platforma UTA SA, în suprafaţă de 17 hectare, se continuă construirea Parcului Industrial, obiectiv care are ca termen de finalizare anul 2011. Etapele inves­tiţionale se derulează pe zone compacte, urmărindu-se separarea activităţii industriale a firmelor existente în parc de activitatea investiţională de amenăjari şi construcţii. Pentru anul 2007 este prevăzut un plan de investiţii în valoare de 6.314.884 euro, ceea ce înseamnă amenajarea a nu mai puţin de 22.500 de metri pătraţi cu suprafeţe comerciale.

Societatea UTA SA a fost privatizată în septembrie 2004, prin cumpărarea de la AVAS a unui pachet de acţiuni de 99,25 la sută de "Codlea Artic" SA, societate membră a grupului de firme Laicom & Codlea. UTA SA are ca obiect principal de activitate dezvoltările imobiliare.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb