Parlamentarii s-au reunit în plen pentru a dezbate bugetul de stat pe 2016

A.C.
Macroeconomie / 14 decembrie 2015

Parlamentarii s-au reunit în plen pentru a dezbate bugetul de stat pe 2016

Actualizare 21:00 Comisiile de buget au aprobat majorarea bugetelor Camerei Deputaţilor şi Senatului

Comisiile reunite de buget au aprobat astăzi majorarea bugetelor Camerei Deputaţilor şi Senatului, ca urmare a hotărârilor plenurilor celor două Camere, cu unanimitate de voturi, suplimentarea totală fiind de aproximativ 81 de milioane de lei, transmit surse din presă.

''Vă propun să fiţi de acord să înlocuim anexele care conţin cele două bugete, al Camerei Deputaţilor şi al Senatului, din forma adoptată iniţial, în forma care corespunde hotărârilor celor două Camere ale Parlamentului. La Camera Deputaţilor de la 295 de milioane de lei ajungem la 340 de milioane de lei, o diferenţă de 45 de miloane de lei. La Senat de la 130 la 166 de milioane de lei, o diferenţă de 36 de milioane de lei'', a declarat preşedintele Comisiei de Buget, Finanţe a Camerei Deputaţilor, deputatul PSD Viorel Ştefan.

Acesta a afirmat că majorarea bugetelor se impune ca urmare a creşterilor salariale de 10%, dar şi ca urmare a producerii efectelor ordonanţei privind majorarea indemnizaţiilor înalţilor demnitari.

Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, sursa de finanţare a majorărilor celor două bugete este ''Anexa Ministerului Finanţelor Publice, finanţare acţiuni generale de la tittlu de cheltuieli alte transferuri''. Majorarea bugetelor Camerei Deputaţilor şi Senatului a fost votată cu unanimitate de voturi.

(S.A.)

----------

Actualizare 19:40 Proiectul legii bugetului, retrimis la comisiile parlamentare de buget până mâine dimineaţă

Plenul reunit al Parlamentului a retrimis proiectul legii bugetului de stat pe anul 2016 la Comisiile de buget-finanţe pentru un raport suplimentar cu privire la bugetele Camerei Deputaţilor şi Senatului, transmit surse din presă.

"Comitetul liderilor vă propune retrimiterea la comisie a bugetului de stat, termen până mâine dimineaţă (marţi - n.r.) la ora 10,00, pentru a completa cu cifrele aprobate pentru bugetele Camerei Deputaţilor şi Senatului", a afirmat preşedintele de şedinţă, Valeriu Zgonea.

Propunerea a fost adoptată cu 249 de voturi pentru şi 2 voturi împotrivă.

Înainte de a retrimite la comisiile de specialitate proiectul legii bugetului de stat, senatorii şi deputaţii au votat pe articole, fără a da un vot pe proiectul integral, toate cele 63 de articole ale actului normativ.

(S.A.)

----------

Actualizare 18:54 Şedinţa plenului reunit a fost reluată

Şedinţa plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a fost reluată în această seară, după ce s-a făcut apelul nominal.

Deputaţii şi senatorii au reluat votul pe articole la proiectul legii bugetului de stat pe anul 2016.

---------------

Actualizare 18:23 Dragnea: "Răspunsul lui Cioloş pe tema creşterii salariului minim este cel pe care îl aşteptam"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a declarat mulţumit de răspunsul dat de premierul Dacian Cioloş luni, pe tema majorării salariului minim, arătându-se convins că Guvernul va adopta, până la finalul anului, această măsură, transmit surse din presă.

Liviu Dragnea a fost întrebat cum au fost primite declaraţiile lui Dacian Cioloş de luni, pe marginea salariului minim. "Răspunsul premierului Dacian Cioloş este răspunsul pe care eu îl aşteptam. Informaţia importantă pe care eu o aşteptam este că până la finalul acestui an Guvernul va adopta o hotărâre în legătură cu salariul minim", a afirmat acesta.

La comentariul unui jurnalist, care a afirmat că Dacian Cioloş nu a precizat clar dacă măsura va fi totuşi adoptată, Liviu Dragnea s-a arătat convins că Guvernul va lua această decizie până la finalul anului. "Eu cred că nu se întrunesc în ultima şedinţă de Guvern să adopte o hotărâre privind salariul minim ca să nu-l majoreze", a precizat acesta.

(S.A.)

---------

Actualizare 18:14 Şedinţa de plen, întreruptă pentru apel nominal

Şedinţa plenului comun al Parlamentului a fost întreruptă pentru apel nominal, solicitarea venind din partea liderului grupului PSD de la Cameră, Marian Neacşu.

În sală, la începutul dezbaterii pe articole a proiectului legii bugetului pe 2016 erau aproximativ 250 de parlamentari.

Senatorii şi deputaţii au adoptat, până la momentul întreruperii şedinţei, 18 articole din bugetul pe 2016.

------------

Actualizare 15:52 Plenul reunit a început dezbaterea şi votul pe articole la proiectul de buget pe 2016

Senatorii şi deputaţii au început dezbaterea şi votul pe articole în cazul proiectului legii bugetului pe 2016 în plenul reunit al Parlamentului.

---------------

Actualizare 17:16 Un nou buget pentru Camera Deputaţilor - 340.772.000 de lei

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, luni, cu 208 voturi pentru, două voturi împotrivă şi şase abţineri, bugetul forului legislativ pe anul 2016, în valoare de 340.772.000 lei, mai mare cu 27 de milioane de lei faţă de forma iniţială a bugetului propusă de Guvern, informează surse din presă.

"Comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului vor dezbate din nou proiectul de buget pe anul 2016, având în vedere votul dumneavoastră şi votul din Senat pentru proiectul de buget al Senatului", a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Potrivit proiectului de buget, la capitolul cheltuieli de personal este prevăzută suma de 235.062 mii lei. Numărul posturilor finanţate de la buget este de 1.895, din care 412 sunt funcţii de demnitate publică alese, 695 funcţii publice contractuale, iar 110 posturi au fost prevăzute pentru activităţile finanţate din venituri proprii.

Pentru bunuri şi servicii deputaţii au prevăzută o sumă de 67.084.000 lei şi 38.056.000 lei, sumă necesară pentru activităţi nefinanciare - lucrări de construcţii - 884.000 lei, dotări - 7.905.000 lei, reparaţii capitale - 27.887.000 lei, investiţii - 1.380.000 lei.

Bugetul propus iniţial pentru anul 2016 pentru Camera Deputaţilor era de 313.752 mii lei.

--------------

Actualizare 15:35 Cioloş: "Guvernul va trebui să ia până la sfârşitul acestui an o decizie legată de salariul minim"

Premierul Dacian Cioloş a declarat astăzi, după prezentarea finală a bugetului pe 2016, că Guvernul va trebui să ia până la sfârşitul acestui an o decizie legată de salariul minim pe economie, precizând că la începutul săptămânii viitoare va convoca comisia tripartită pentru o discuţie în acest sens, informează surse din presă.

"Eu nu-l iau ca pe un ultimatum (solicitarea preşedintelui PSD Liviu Dragnea, n.r.), pentru mine este importantă discuţia cu membri din această comisie tripartită, deci cu sindicatele şi cu patronatele. Am avut o primă discuţie cu sindicatele şi am convenit un calendar, urmează ca vineri să aibă loc o primă discuţie informală pe câteva analize pe care şi Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii le pregăteşte, deci va avea loc vineri această discuţie împreună cu Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor, patonatele şi sindicatele, urmând ca la începutul săptămânii viitoare să convocăm, în mod formal, comisia tripartită care trebui să fie în măsură să ia aceste decizii şi pe baza analizelor pregătite şi, pornind de aici, noi suntem conştienţi că într-un fel sau altul, Guvernul trebuie să ia o decizie până la sfârşitul acestui an vizavi de situaţia privind salariul minim, indiferent că este vorba de menţinerea salariului minim actual sau de modificarea lui", a declarat Dacian Cioloş, întrebat fiind de jurnalişti în legătură cu solicitarea lui Liviu Dragnea.

Pe de altă parte, Cioloş a precizat că îl preocupă mai mult impactul anumitor decizii, legate de salariul minim, asupra câtorva sectoare "care sunt intensive în mână de lucru, care au un nivel al profitului care este deja fragil".

"Pe mine mă îngrijorează impactul nu atât asupra Bugetului de stat care este minim după ce deja au fost crescute salariile bugetarilor cu acel 10 la sută, sunt şi multe sectoare economice care nu lucrează la nivelul salariului minim şi am avut anumite contacte informale cu anumiţi reprezentanţi ai mediului de afaceri, însă avem, pe de altă parte, şi câteva sectoare care sunt intensive în mână de lucru, care au un nivel al profitului care este deja fragil şi acolo cred că trebuie să ne uităm mai atent să vedem care poate să fie impactul anumitor decizii asupra acestor sectoare", a punctat Cioloş, adăugând că este conştient de nevoia de a echilibra lucrurile între sectorul bugetar şi sectorul privat, dar pe de altă parte e important să facă lucrurile acestea în mod rezonabil şi având în vedere impactul pe care astfel de decizii poate să le aibă.

Liviu Dragnea, i-a cerut, sâmbătă, premierului Cioloş ca, până cel mai târziu marţi, înainte ca Parlamentul să voteze bugetul pe 2016, Guvernul să transmită când şi cu cât va fi majorat salariul minim pe economie, declarând că aceasta este o "solicitare fermă" din partea PSD.

(S.A.)

---------

Actualizare 15:29 PMP votează împotriva bugetului

PMP va vota împotriva bugetului pentru anul viitor, principala nemulţumire invocată de deputatul Clement Negruţ fiind rapiditatea cu care s-a discutat proiectul în comisiile parlamentare, transmit surse din presă.

Deputatul PMP Clement Negruţ i-a transmis premierului Cioloş că timpul foarte scurt în care a fost discutat bugetul de stat pe 2016 "l-a transformat dintr-un tehnocrat redutabil, într-un politician redutabil".

"Timpul foarte scurt v-a transformat dintr-un tehnocrat redutabil, într-un om politic redutabil. Aşa cum a fost învestit Guvernul, avem şi bugetul: în grabă, nici măcar în 12 ore nu a fost discutat în comisiile de specialitate", a declarat Negruţ.

Deputatul PMP a precizat că proiectul de lege a bugetului pe 2016 este unul preluat de la fostul guvern USL şi că "nu poate dovedi sustenabilitatea relaxării fiscale şi poate duce înspre o zonă periculoasă dezvoltarea economică a României".

(S.A.)

-----------

Actualizare 15:23 Parlamentul reia discuţiile pe buget la ora 17:30,cu ordonatorii de credite

Plenul reunit al celor două Camere s-a încheiat astăzi dezbaterile generale asupra proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2016, după prezentarea punctelor de vedere ale Guvernului şi ale grupurilor parlamentare, urmând să reia discuţiile, pe bugetele fiecărei instituţii în parte, la ora 17:30, informează surse din presă.

Lucrările au fost întrerupte, urmând ca senatorii şi deputaţii să revină în plen la ora 17.30, când vor începe discuţiile pe fiecare anexă în parte, urmând să aprobe bugetele ordonatorilor de credite. Primul buget care va fi discutat va fi cel al Administraţiei Prezidenţiale.

Aceste dezbateri se vor încheia miercuri, când este programat şi votul final asupra proiectului de Lege privind bugetul de stat pe 2016, precum şi asupra proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale.

(S.A.)

---------

Actualizare 15:18 Erdei Istavan: UDMR nu a decis încă dacă votează bugetul

Erdei Istvan, deputat UDMR, a declarat că graba cu care s-a realizat bugetul îl face unul atipic fie la nivelul respectării unor termene, el amintind şi de datele de fundamentare a bugetului care au fost contestate de Consiliul Fiscal şi precizând că UDMR nu a luat încă o decizie cu privire la vot, potrivit unor surse din presă.

Deputatul UDMR a precizat că parlamentarii Uniunii vor lua o decizie cu privire la modul în care vor vota asupra bugetului de stat pe 2016, după dezbateri interne în cadrul grupurilor, cel târziu miercuri, când este programat să aibă loc votul final.

"Contextul dezbaterii acestor proiecte de lege este unul complicat, şi cu bune şi cu rele, nici cele bune nefiind bune până la capăt şi nici cele rele nefiind chiar atât de rele până la capăt, dar aici aş vrea să punctez câteva dintre aceste elemente. Graba pare că reprezintă deja o regulă în care în fiecare an să avem un buget atipic fie la nivelul respectării unor termene, anul acesta înregistrând o întârziere de o lună faţă de calendarul de adoptare, fie la nivelul elaborării fundamentelor cifrice, adică măsuri bugetar fiscale încă nepublicate în mod oficial, prorogări de termene şi aşa mai departe", a declarat deputatul UDMR Erdei Istvan, membru al comisie de buget-finanţe.

El a mai spus că datele de fundamentare sunt puternic contestate de Consiliul Fiscal, atât la nivelul estimării veniturilor considerate supraevaluate, cât şi la nivelul cheltuielilor considerate subevaluate.

"Aceste contestări au un sâmbure de adevăr dată fiind incertitudinea legată de evoluţia resurselor bugetare în contextul respectării măsurilor de relaxarea fiscală aduse de Codul fiscal al capacităţii de colectare al organelor fiscale, al conformării voluntare a contribuabilului, precum şi al onorării promisiunilor pecuniare ale guvernului anterior", a precizat Erdei Istvan.

Totodată, deputatul UDMR a remarcat şi câteva "aspecte pozitive" ale proiectului Bugetului pentru 2016, respectiv aplicarea "fără rabat" a modificărilor de substanţă aduse legislaţiei fiscale aşteptate de mediul economic.

"Aplicarea noului Cod fiscal sperăm că va impulsiona creşterea investiţiilor şi va stimula conformarea voluntare măcar la nivelul compensării pierderilor de venituri la capitolele: impozit pe profit, impozit pe venit, contribuţii la asigurări sociale", a menţionat deputatul UDMR.

(S.A.)

---------

Actualizare 15:15 Nicolăescu: PNL votează bugetul de stat, deşi a fost elaborat pe un "compromis major"

Liberalii vor vota proiectul legii bugetului de stat pe 2016, deşi consideră că este elaborat pe un compomis major pe care actualul Guvern a fost obligat să-l accepte, a declarat astăzi liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, potrivit unor surse din presă.

"PNL, prin grupurile sale parlamentare, va vota acest buget, însă domnul Cioloş, prim ministru, doamnele şi domnii miniştri, trebuie să ştie că nu vom face niciodată rabat de la următoarele principii: sustenabilitate bugetară, predictibilitate, transparenţă şi măsuri luate pentru stimularea unei creşteri economice de calitate şi nu doar stimulată de factori conjuncturali", a declarat liderul deputaţilor PN, eugen Nicolăescu.

El a trecut în revistă neajunsurile proiectului, cauzate de măsuri adoptate înaintea învestirii actualului Cabinet. "Dezbaterea de astăzi este pe un proiect de lege elaborat pe un compromis major, pe care este nevoit să-l întreprindă acest guvern, din cauza faptului că a fost obligat să construiască bugetul de la condiţii impuse", a spus Eugen Nicolăescu, în plenul reunit al celor două Camere.

Prima vulnerabilitate a proiectului bugetului pentru Guvern este, în opinia liberalului, modificarea de fostul Guvern, prin OUG, a Codului fiscal aprobat de Parlament "după intervenţia şefului statului". Astfel, introducerea unor termene nerealiste de relaxare fiscală generează o "lipsă gravă de sustenabilitate", în opinia PNL.

A doua vulnerabilitate, a spus Nicolăescu, este majorarea cheltuililor bugetare peste "puterile reale ale economiei", printr-un set de legi. "A doua mare vulnerabilitate o reprezintă riscul depăşirii chiar şi a deficitului bugetar asumat prin acest buget, cu costuri mai mari de finanţare, de escaladare a datoriei publice, a lipsei de resurse pentru investiţii", a mai spus liberalul.

Eugen Nicolăescu a mai afirmat că legea bugetului de stat trebuia să intre în dezbatere la Parlament înainte de 15 noiembrie şi că ar fi trebuit să fie şi în dezbatere publică, vina aparţinând fostului Guvern.

"Nu putem să ne facem că nu vedem că, în actualul buget, alocările pentru educaţie sunt crescute la 10,5 miliarde lei, pentru sănătate la 7,7 miliarde lei, în vreme ce dobânzile plătite în sarcina datoriei publice au urcat la peste 10 miliarde de lei", a precizat liberalul.

Liderul deputaţilor liberali a mai spus că acest buget nu este mult diferit de bugetele elaborate în România în ultimele decenii şi că riscurile rămân aceleaşi, dar că nu putea fi elaborat diferit pentru că s-a făcut într-o perioadă scurtă de timp.

De asemenea, liberalul şi-a exprimat dezamăgirea că bugetul nu este orientat către investiţii, dar a precizat că premierul Dacian Cioloş nu ar trebui să privească aceste lucuri ca pe un reproş, ci ca "aşteptări majore de schimbare a modului de elaborare şi implementare a politicii bugetare", precizând că aşteptările PNL sunt mari.

(S.A.)

----------

Actualizare 14:18 Viorel Ştefan: "PSD va vota proiectul Legii bugetului de stat pe 2016"

PSD va vota proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2016, a anunţat, astăzi, în cadrul dezbaterilor din Parlament, deputatul social-democrat Viorel Ştefan, care a afirmat că acest gest poate fi interpretat ca un al doilea vot de încredere acordat Guvernului Cioloş, după învestitură, informează surse din presă.

"Grupurile noastre parlamentare vor vota proiectul de buget pe anul 2016, aşa cum a fost amendat şi uşor modificat prin raportul comisiilor de specialitate. În opinia noastră, acesta ar fi al doilea vot de încredere pentru acest Cabinet", a spus Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor.

Social-democratul a afirmat că o eventuală cădere a bugetului de stat în Parlament ar echivala cu o moţiune de cenzură, ceea ce PSD, "în acest context", nu îşi doreşte. Viorel Ştefan a afirmat însă că sunt şi elemente din buget unde sunt probleme, mai ales pentru domenii cheie.

"Vestea mai puţin bună este că, prin definiţie bugetul, este tot timpul mai puţin decât ar trebui. Poate ni se trage de la traducerea termenului franţuzesc, care înseamnă «pungă mică» (bougette, n.r.)", a spus deputatul.

Viorel Ştefan a lansat şi un avertisment la adresa membrilor Cabinetului, atrăgându-le atenţia să fie responsabili, altfel Parlamentul va trebui să intervină.

"Avem în faţă un Cabinet care, urmare a audierilor de la învestire, noi am concluzionat că este competent, de tehnocraţi. Prin votul nostru a căpătat autoritatea necesară exercitării acestui mandat. Întrebarea noastră este cum stăm cu responsabilitatea. Un guvern neasumat politic nu va ajunge niciodată în faţa cetăţenilor să-i privească în ochi, să spună ce au făcut bine sau rău. Cei care vor fi puşi în această situaţie vom fi noi, politicienii", a spus social-democratul.

În acest context, Viorel Ştefan a afirmat că nu există "garanţii" în acest moment că acest Guvern va fi responsabil şi de aceea, în cursul anului 2016, Parlamentul va trebui să-şi exercite "fără rabat" drepturile de control asupra Cabinetului, inclusiv prin moţiuni simple, moţiuni de cenzură sau comisii de anchetă, dacă va fi cazul.

(S.A.)

-----------

Actualizare 13:42 Cioloş: "Guvernul şi-a asumat în cunoştinţă de cauză măsurile impuse de Parlament"

Premierul Dacian Cioloş a declarat astăzi în plenul reunit al Parlamentului că guvernul a decis să respecte, la elaborarea bugetului de stat pe 2016, cadrul legal adoptat de Legislativ, deşi impactul majorării salariilor şi al relaxării fiscale este de 20 miliarde de lei, transmit surse din presă.

"Acest guvern a decis să respecte cadrul legal adoptat de Parlament în anul 2015 şi a inclus prevederi importante de relaxarea fiscală şi creşterea salarială a personalului bugetar. Acestea au fost luate ca atare din perspectiva impactului asupra construcţiei bugetare pentru anul 2016 şi, aşa cum am spus, Guvernul le-a asumat în cunoştinţă de cauză. Prevederile menţionate mai sus nu sunt decloc de neglijat şi asta e important să subliniem, acestea totalizând un impact bugetar de circa 20 de miliarde de lei, ţinân cont de faptul că veniturile scad cu ceva mai bine de 10 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile cresc cu mai mult de 9 miliarde de lei", a declarat premierul Dacian Cioloş, adăugând că acestea "nu se pot compensa" cu creşterea economică, care este esitmată la 4% din PIB pentru 2016 şi care acoperă circa 9 miliarde lei.

Potrivit prim-ministrului, soluţia a fost "dificil de agreat într-un interval extrem de scurt", dar a fost posibilă prin mărirea deficitului bugetar la 2,95% ca derogare temporară de la obiectivul asumat şi prin relocarea unor sume de la ordonatorii de credite.

Referitor la proiectele cu impact real, Cioloş a spus că Guvernul nu începe mai mult decât poate termina, adăugând că s-a avut în vedere evitarea rispirii resurselor prin concentrarea pe un număr limitat de proiecte cu rezultate concrete.

În ceea ce priveşte transparentizarea, premierul a spus că are ca obiectiv "publicarea contractelor de achiziţii publice şi raportarea sistematică a construcţiei bugetare pentru a pregăti realocări de fonduri neconsumate.

"În comparaţie cu execuţia finală estimată a bugetului pe 2015, vor exista alocări mai mari la Sănătate cu 3,1 miliarde lei, 2,3 miliarde la Educaţie şi 508 milioane lei la Cercetare. (...) Continuam ce a fost început şi dacă lansăm proiecte noi să avem siguranţa că ne putem apropia de finalizarea lor", a arătat Cioloş, menţionând că Guvernul va aloca la autorităţile publice locale o sumă suplimentară pentru reabilitarea şcolilor.

Cioloş a încheiat prezentarea bugetului exprimându-şi speranţa ca Parlamentul să adopte propunerea de buget pentru "a putea trece la treabă", la implementarea măsurilor pe care le-a prevăzut pentru eficientizarea actului guvernamental şi pentru a crea premisele unei viziuni de dezvoltare economică pe termen mediu şi lung.

(S.A.)

----------

Actualizare 12:40 Premierul Dacian Cioloş prezintă bugetul

Deputaţii şi senatorii s-au reunit în şedinţa comună pentru dezbaterea în plen a bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale pe 2016, la discuţiile generale participând premierul Dacian Cioloş şi membrii Cabinetului său.

În cadrul dezbaterilor din Comisiile de buget-finanţe ale celor două Camere au fost respinse 249 de amendamente şi doar 20 au fost admise, astfel încât forma care intră în discuţia plenului reunit nu diferă prea mult faţă de cea trimisă de Guvern Parlamentului, potrivit Mediafax.

La dezbaterea generală din plen a luat cuvântul premierul Dacian Cioloş şi vor urma reprezentanţii fiecărui grup parlamentar, urmând ca apoi să înceapă discuţia pe articole, iar votul final este programat pentru miercuri.

(A.C.)

---------------

Deputaţii şi senatorii s-au reunit, azi, de la ora 12:00, în şedinţa comună a plenului Parlamentului pentru a dezbate bugetul de stat pentru anul 2016.

Secretarul Camerei Deputaţilor, Nicolae Mircovici, a afirmat că parlamentarii se vor reuni într-o primă şedinţă dedicată dezbaterii bugetului pentru anul 2016, în intervalul 12:00-15:00, urmând ca dezbaterea să fie reluată, tot în cursul zilei de luni, în intervalul 16:30-19:00.

Între cele două şedinţe ale plenului comun al Parlamentului, atât senatorii, cât şi deputaţii, vor lucra în grupurile parlamentare, timp de o oră, urmând ca la ora 16:00 după finalizarea lucrărilor grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor, deputaţii să se întrunească în plenul Camerei pentru a aproba bugetul alocat instituţiei pentru anul viitor.

"O condiţie sine qua non a dezbaterii bugetului de stat este votarea în prealabil a bugetului Camerei Deputaţilor. În intervalul 16:00-16:30 va avea loc şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, unde se va dezbatere bugetul alocat Camerei Deputaţilor pentru anul viitor. Această şedinţă se va încheia cu votul final pe care deputaţii îl vor da bugetului alocat instituţiei pentru anul 2016", a declarat secretarul Camerei Deputaţilor, Niculae Mircovici, citat de surse din presă.

De la 16:30 la ora 19:00 este programată o nouă şedinţă a plenului comun al Parlamentului pentru dezbaterea bugetului de stat.

Mircovici a mai explicat că, după ora 19:30, este posibil ca BP să se reunească din nou pentru a stabili aspecte procedurale legate de dezbaterea bugetului de stat.

De asemenea, tot astăzi, BP ar putea lua în dezbatere indicatorii macroeconomici care vor fi prezentaţi de Senat pentru a fi repartizaţi la comisii.

Mâine, de la ora 10:00, parlamentarii vor relua dezbaterea în plenul reunit a bugetului de stat pentru anul 2016.

"Programul plenului comun de marţi s-ar putea prelungi până la ora 24:00, cât este nevoie", a declarat Mircovici, afirmând că există posibilitatea ca parlamentarii să poată da votul final asupra bugetului, chiar şi mâine.

Dacă acest lucru nu va fi, însă, posibil, şedinţele plenului comun vor continua în zilele de miercuri, începând cu ora 10:00, precum şi joi, dacă va fi necesar.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb