Partidele politice au primit "bani murdari"

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Politică / 27 martie 2005

Partidele politice din ţara noastră s-au întrecut în încălcarea legii, primind bani de la persoane juridice care aveau restanţe la bugetul statului în anii 2003-2004. Pe lîngă datornicii care au făcut donaţii partidelor politice, acestea şi-au încărcat conturile şi cu "mici atenţii" venite din partea asociaţiilor şi fundaţiilor în timpul campaniilor electorale de anul trecut.

Sumele de bani care au circulat între partidele, firmele, asociaţiile şi fundaţiile implicate în acest schimb de influenţă sînt prezentate în raportul Curţii de Conturi înaintat conducerii Senatului. Astfel, sînt 83 de persoane juridice care, deşi aveau datorii către bugetul de stat şi erau împiedicate de legea 43/2003 să facă donaţii către partidele politice, au participat la complicitatea ilegală. PUR a primit cea mai mare sumă din partea acestor "investitori", în valoare de 4,73 miliarde vechi, urmat de PSD cu 3,27 miliarde lei vechi. Cea mai mare donaţie a făcut-o SC "Grivco" (1,9 miliarde lei vechi), dar au existat şi sume sub 10 milioane lei vechi din partea a 17 societăţi comerciale. Nici firmele cu renume nu s-au ferit să susţină partidele politice, SC "Tofan Grup" oferind PNL o parte din cele 1,28 miliarde lei vechi pe care acest partid le-a primit în total.

Alte căi pe care au intrat aceşti bani în partide au fost prin încălcarea legii care interzicea donaţiile către partide după deschiderea campaniei electorale, fără a declara Curţii de Conturi aceste sume. Tot în timpul campaniei electorale din 2004, partidele au fost finanţate de asociaţii şi fundaţii, ca în cazul PSD Satu Mare care a primit de la "Fundaţia Umanitară Eurodemocraţia" suma de 340 milioane lei vechi.

Nici Alianţa DA sau UNMR nu au refuzat parteneriatul cu societatea civilă, implicînd în acest demers ilegal Asociaţia Transportatorilor Rutieri din Transilvania sau Asociaţia Întreprinzătorilor "Eureka".

Banii proveniţi din spaţiile pe care partidele politice le-au închiriat au de asemenea o provenienţă ce încalcă legea. Partidele, deşi nu pot desfăşura activităţi specifice societăţilor comerciale, au încasat venituri de 784 milioane lei vechi în cazul PSD, de 83,6 milioane lei vechi PRM şi 27 milioane lei vechi intraţi în rezerva PNL-ului prin închirirrea spaţiilor filialelor de partid.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb