PĂRŢILE ÎNŢELEG DIFERIT CONTRACTUL DE PRIVATIZARE A ELECTRICA MUNTENIA SUD Statul vrea să obţină 521,58 milioane de euro de la Enel, la arbitraj

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 24 iulie 2014

Statul vrea să obţină 521,58 milioane de euro de la Enel, la arbitraj

Discuţiile amiabile au eşuat

Reprezentanţii statului şi cei ai companiei italiene Enel, care au semnat în 2007 contractul pentru privatizarea "Electrica Muntenia Sud", nu se mai înţeleg pe termenii agreaţi, aşa că Departamentul pentru Energie a decis să se adreseze Tribunalului Arbitral de la Paris.

Statul Român, prin SAPE (companie desprinsă din Electrica, înfiinţată în scopul administrării participaţiilor minoritare ale statului în filialele privatizate ale Electrica) va solicita Enel plata unei sume de 521,583 milioane de euro, invocând Opţiunea "Put", potrivit Departamentului pentru Energie.

Potrivit prevederilor din contractul de privatizare, semnat în iulie 2007, Electrica are dreptul de a vinde şi Enel are obligaţia de a cumpăra o parte sau întregul pachet de 23,57% din acţiunile fostei "Electrica Muntenia Sud" către Enel (dreptul de Opţiune "Put"), în condiţiile în care, în prezent, Enel deţine 64,4% din companie.

Cei de la Enel sunt însă de altă părere. Aceştia spun că valoarea exactă pentru achiziţionarea pachetului minoritar de acţiuni în Enel Muntenia Sud nu este definită cu precizie în contractul de privatizare, ci ar trebui calculată în baza unor anumite elemente ce pot lăsa loc la interpretări.

Astfel, Enel se aştepta, încă de la începutul săptămânii, ca neînţelegerea cu statul să ajungă la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris.

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat: "Am informat Guvernul că am luat decizia de a nu mai prelungi memorandumul de înţelegere semnat cu Enel în data de 7 iulie 2013 şi care va expira pe 31 iulie 2014. Drept urmare, SAPE urmează să deschidă procedura de arbitraj contra Enel la Curtea Internaţională de Arbitraj a Camerei Internaţionale de Comerţ de la Paris".

Potrivit acestuia, decizia a fost luată în contextul în care discuţiile amiabile purtate de partea română cu Enel nu au condus la o înţelegere între părţi.

Discuţiile dintre stat şi Enel sunt presate de faptul că, recent, grupul energetic italian a anunţat că boardul său a convenit asupra unui plan de a vinde activele sale de producere a energiei în Slovacia şi de distribuţie şi vânzări din România. În România, compania italiană deţine trei foste filiale ale Electrica de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, în zona Muntenia Sud, inclusiv Bucureşti, în Banat şi în Dobrogea.

Pe lângă opţiunea "Put", prin contractul de privatizare al Electrica Muntenia Sud, Enel este obligat să-i ofere mai întâi statului român posibilitatea să-i cumpere participaţia în această companie, pe care grupul italian a scos-o la vânzare.

Surse apropiate situaţiei au declarat, recent, pentru ziarul "BURSA", că statul ar fi interesat să îşi exercite dreptul de preempţiune.

Se pare că statul nu a prmit încă o ofertă de la Enel, în acest sens.

Totodată, mai există şi varianta ca statul să uzeze doar de dreptul «tag along» stipulat în contractul de privatizare, potrivit surselor citate: "Astfel, autorităţile române pot vinde participaţiile minoritare către terţul care va cumpăra de la Enel, la acelaşi preţ la care vinde grupul italian. De dreptul de « tag along » poate uza şi Fondul Proprietatea, care este celălalt acţionar minoritar din companiile Enel Muntenia Sud".

Vânzarea activelor din Slovacia şi România este parte a unui program mai larg de 6 miliarde de euro de vânzări de active început în 2013 şi care vizează reducerea datoriei Enel. Activele din Slovacia şi România, împreună cu alte active non-strategice, vor contribui cu peste 4,4 miliarde de euro, circa 6 miliarde dolari, a anunţat compania într-un comunicat.

Anul trecut, Tribunalul Arbitral a respins în totalitate acţiunea formulată de Electrica prin care se solicita ca Enel să fie obligat la plata unor despăgubiri în valoare de peste 44 de milioane de euro. Procesul pierdut fusese iniţiat în decembrie 2011 de către compania de stat împotriva grupului Enel pentru pretinsa neîndeplinire a unor clauze din contractele de privatizare a fostelor filiale de distribuţie a energiei Electrica Banat şi Electrica Dobrogea.

Precizările Departamentului pentru Energie referitoare la opţiunea "Put"

Potrivit prevederilor din contractul de privatizare, semnat în iulie 2007, Electrica are dreptul de a vinde şi Enel are obligaţia de a cumpăra o parte sau întregul pachet de 23,57% din acţiunile fostei Electrica Muntenia Sud (dreptul de Opţiune "Put"). În prezent, Electrica mai deţine în fosta filiala Electrica Muntenia Sud un pachet de 23,57%, din care un pachet de 10% este destinat transferului către salariaţi, conform prevederilor contractului de privatizare. Întrucât opţiunea "Put" face

referire la pachetul de acţiuni disponibile, acest lucru înseamnă că, de fapt, Enel are obligaţia să cumpere un pachet de 13,57% din acţiunile fostei Electrica Muntenia Sud.

Divizia din Slovacia a Enel, investigată pentru gestionarea proastă a activelor

Poliţia slovacă a cercetat miercuri birourile companiei de utilităţi Slovenske Elektrarne, la care acţionar majoritar este grupul italian Enel, în cadrul unei investigaţii vizând gestionarea proastă a activelor, transmite Reuters.

Poliţia şi oficialii din Slovacia nu au spus dacă a fost declanşată urmărirea penală în acest caz sau dacă este implicat vreunul din reprezentanţii companiei. La rândul său, compania Slovenske Elektrarne, cel mai mare producător de energie electrică din Slovacia, a informat doar că va coopera cu poliţia.

O parte din documentele căutate de poliţie ar putea fi legate de procesul de privatizare a Slovenske Elektrarne din urmă cu un deceniu de către Guvernul de centru-dreapta de la acea dată, a declarat un purtător de cuvânt de la Ministerul slovac al Economiei, care gestionează participaţia minoritară a statului la Slovenske Elektrarne.

Poliţia a informat doar că documentele sechestrate au legătură cu o investigaţie dar nu a oferit alte detalii. "În acest moment putem confirma doar că începând cu data de 30 iunie a acestui an poliţia a demarat o investigaţie asupra unor posibile infracţiuni privind încălcarea obligaţiilor în ceea ce priveşte gestionarea activelor terţelor părţi şi a falsificării documentelor financiare şi comerciale", a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei slovace Michal Slivka.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb