PÂRVAN, AOAR: "Listările companiilor energetice trebuie făcute prin majorări de capital"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 6 martie 2013

"Listările companiilor energetice trebuie făcute prin majorări de capital"

OPSPI: "Banii din listări merg la companii pentru investiţii, cu excepţia ofertei secundare de la Transgaz"

Comisia de Dialog Social din Ministerul Economiei a solicitat autorităţilor ca listările companiilor energetice să se facă prin emiterea de acţiuni noi.

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), care face parte din Comisie, ne-a declarat: "Am solicitat ministerului ca listările Romgaz, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Electrica SA, Complexului Oltenia şi Complexului Hunedoa-ra să se facă prin emisiuni de noi acţiuni, nu să fie vândute pachete din acţiunile existente. Astfel, companiile vor avea un plus de capital pentru inves-tiţii. Banii din listări trebuie să meargă la companii pentru investiţii, nu la buget".

Gabriel Dumitraşcu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), ne-a declarat: "Vânzarea pe Bursă a pachetelor de acţiuni de la companiile energetice va fi realizată în urma unor majorări de capital. Proiectele de listare pe care le-am supus dezbaterii publice arată clar acest lucru. Fondurile vor reveni societăţilor pentru realizarea investiţiilor. În cazul Transgaz, fondurile obţinute în urma ofertei secundare vor intra la bugetul de stat. Aşa a fost aprobată, prin Hotărâre de Guvern, vânzarea unui pachet de 15% din acţiunile Transgaz. Oferta secundară este în stadiu avansat de implementare, astfel încât este prea târziu să schimbăm destinaţia banilor obţinuţi în urma vânzării acţiunilor".

Cristian Pârvan ne-a precizat că membrii Comisiei de Dialog Social din Ministerul Economiei au solicitat ca şi oferta secundară de la Trans-gaz să fie realizată prin majorare de capital: "Transgaz şi Transelectrica sunt companii strategice, care asigură siguranţa sistemului energetic naţional. Noi ne-am opus categoric vânzării acţiunilor existente.

Companiile au nevoie de fonduri pentru investiţii strategice. De aceea am insistat ca vânzările de acţiuni pe Bursă să aibă loc prin majorări de capital, iar banii să intre în companii pentru investiţii".

Comisia de Dialog Social a mai avut observaţii şi la proiectul de valorificare a participaţiilor minoritare deţinute de stat la filialele Electrica privatizate. Reprezentantul AOAR ne-a spus că Ministerul Economiei trebuie să verifice dacă în capitalul social al filialelor Electrica a fost inclusă şi valoarea terenurilor date în folosinţă acestor companii după privatizare.

Domnul Pârvan a subliniat: "Raportul Curţii de Conturi arată că autorităţile nu au evaluat aceste terenuri pentru a le include în capitalul social al filialelor Electrica privatizate. Numai la Electrica Banat este vorba despre 140.000 de hectare. Astfel, acţiunile suplimentare ar fi revenit statului. Autorităţile trebuie să se conformeze şi să facă această evaluare şi majorare de capital înainte să fie vândute participaţiile statului către Enel şi E.ON, acţionarii majoritari ai filialelor Electrica privatizate".

Conform draft-ului acordului cu FMI, redactat după misiunea din ianuarie, Guvernul s-a angajat să deruleze oferta secundară de la Trans-gaz în aprilie, listarea Nuclearelectrica - în mai şi listarea Romgaz în toam-nă. Următoarele companii propuse pentru oferte primare pe Bursă sunt Hidroelectrica (pentru care nu este avansat un termen întrucât nu este cunoscută data ieşirii din insolvenţă), Complexul Oltenia şi Complexul Hunedoara (pentru finele anului curent şi începutul anului viitor).

Într-un interviu acordat, recent, ziarului BURSA, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat că graficul listărilor va fi res-pectat. Domnia sa a subliniat că sectorul producţiei de energie are nevoie de o restructurare, pe un mix al resurselor energetice. În prezent, companiile sunt organizate pe o singură sursă de producţie - apă, nuclear, cărbune, gaz.

Potrivit ministrului Niţă, resursele nu pot concura între ele, iar producătorii nu au şanse egale în piaţă. De aceea, Constantin Niţă a demarat un proces de reorganizare a sectorului de producţie pe mixuri energetice. Astfel, companiile rezultate vor avea şanse egale de a concura pe piaţa liberă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. corect

    Corect CE ????

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb