Pârvan: Economia nu va mai putea să asigure decât job-uri periodice

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 iunie 2011

Cristian Pîrvan: "Toate agenţiile apelează la munca temporară".

Cristian Pîrvan: "Toate agenţiile apelează la munca temporară".

Economia noastră nu va mai putea să asigure locuri de muncă pe perioade nelimitate, viitorul, pe piaţa muncii, fiind job-urile periodice, ne-a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR): "În execuţie, comenzile sunt temporare. Toate agenţiile apelează la munca temporară. Angajatorul nu are o stabilitate, el trebuie să realizeze profit. Economia nu va mai permite să se asigure locuri de muncă pe viaţă". În opinia domniei sale, "angajatul trebuie să-şi actualizeze permanent cunoştintele şi competenţele: "Pregătirea trebuie să se facă pe competenţe generale, care să permită adaptabilitatea persoanei res­pective la orice meserie, acumularea de cunoştinţe particulare urmând să fie realizată pe parcurs".

Referitor la viitorul angajaţilor pe perioade determinate, Cristian Pârvan consideră că "ar trebui facută o combinaţie inteligentă între oferta de muncă şi modul în care îi va asigura societatea pe cei care lucrează cu contracte determinate. Avem nevoie să fie introduse noi reglementări care să asigure condiţii, astfel încât oamenii să fie stimulaţi să ocupe orice fel de locuri de muncă, în orice condiţii şi cu orice salariu". De asemenea, reprezentantul AOAR susţine că va trebui să muncim şi după vârsta de pensionare.

Florea Pîrvu, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), susţine că o consecinţă a faptului că angajaţii vor lucra mai mult pe contracte periodice va fi micşorarea numărului de lucrători la negru: "Este excepţional să putem angaja un om doar atât cât am nevoie de el. În alte condiţii, angajam oameni la negru, pe o perioadă, pentru că după aceea nu mai puteam să-i dăm afară. Timp de 20 de ani am avut o protecţie socială excesivă; nu puteam să concediem angajaţii, indiferent că veneau la muncă beţi sau că furau din bunuri. Acum va scădea numărul angajaţilor care lucrează la negru".

Florea Pîrvu, CNIPMMR: "Avem un mediu economic anemic, nefinanţat, care se confruntă cu multiple probleme"

Cristian Pârvan ne-a spus că locurile de muncă se creează într-un mediu de afaceri competiţional, iar la noi, deocamdată, nu este cazul. Domnia sa consideră că numărul locurilor de muncă va creşte în momentul în care va fi micşorată fiscalitatea pe forţa de muncă şi vor fi reduse procedurile administrative, subliniind că avem cel mai mic număr de locuri de muncă din ultimii 50 de ani.

"Avem un mediu de afaceri anemic, nefinanţat, care se confruntă cu multiple probleme - de finanţare, de legislaţie, de dezvoltare, de criză, de fiscalitate, de imprevizibilitate. În această ţară, cele mai multe probleme nu le au nici statul, nici angajaţii, le au agenţii economici, care se gândesc în fiecare seară ce trebuie să facă ziua următoare ca să nu închidă", ne-a mai spus domnul Pîrvu, adăugând că, la noi, nu există dialog social real.

Domnia sa este de părere că România are nevoie de "oameni transparenţi, care să înţeleagă durerile întreprinzătorilor. În ţara noastră nu se mişcă nimic, pentru că oamenii nu au iniţiativă. Vom ieşi din criză peste 3-4 ani, pentru că, acum, instituţiile statului nu sunt puse la punct".

Potrivit vicepreşedintelui CNIPMMR, agenţii economici au nevoie de stimulente şi să fie scutiţi de la impozitul pe profitul reinvestit, "care este o normalitate în alte state şi care, la noi, nu există". În opinia domniei sale, dacă acest lucru era implementat de acum 4-5 ani, întreprinderile ar fi trecut mult mai uşor prin criză şi fără datorii.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Sunt de acord cu ceea ce spune dl. Parvan cu privire la acumularea de noi cunostinte in vederea adaptarii la noi meserii - si acesta este si scopul cursurilor de formare profesionala organizate de AJOFM. Din pacate - si spun asta din punctul de vedere al unei persoane care a urmat nu numai un asemenea curs in vederea reconversiei profesionale, toti angajatorii vor sa angajeze doar personal cu experienta in domeniul respectiv. Si atunci, intreb: la ce bun banii investiti de stat si la ce bun efortul nostru si dorinta de a invata ???

    1. Draga Codrina, numerosi angajatori sint foarte prosti: cel care, avind experienta, este disponibil, prezinta pericolul de "vicii ascunse". Aceasta este o socoteala pe care ei nu si-o fac, dar poate deveni un argument puternic, intr-un eventual interviu.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb