Patronatele cer o reformă radicală pe piaţa muncii

A.G.R.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 30 iunie 2009

Patronatele cer o reformă radicală pe piaţa muncii

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) a solicitat renunţarea la salariul minim pe economie, modificarea timpului de lucru, eliminarea contractului de muncă la nivel naţional şi alte măsuri necesare, în opinia patronatelor, pentru a depăşi perioada de criză economică.

Modificarea Codului muncii prin flexibilizarea pieţei muncii, eliminarea acordului sindicatelor pentru normele de muncă, reintroducerea convenţiei civile, introducerea clară a statutului de autoangajare în legislaţia muncii, renunţarea la contractul de muncă la nivel naţional şi încheierea unor contracte de muncă la nivel regional şi sectorial, modificarea programului de lucru în condiţii de criză, condiţionarea acordării indemnizaţiei de şomaj, eliminarea salariului minim pe economie - acestea sunt câteva dintre propunerile AOAR de modificare a modului în care funcţionează piaţa muncii din ţară.

"Trebuie să încurajăm munca şi în ultimele şase luni nu s-a făcut nimic în acest sens", a susţinut Cristian Pârvan, secretarul general al AOAR, la o dezbatere cu tema "Flexicuritatea şi dialogul social în România", organizată luni de Institutul European din România (IER)

Totodată, domnia sa a precizat că AOAR susţine poziţia Guvernului privind legea unică de salarizare în sistemul bugetar şi adoptarea ei prin asumarea răspunderii.

"Dacă nu dăm dreptul Guvernului să adopte o legislaţie clară a salarizării bugetare pe care să fie construit bugetul de stat în 2010, 2011, 2012, atunci nu vom putea intra în zona euro şi să adoptăm moneda euro până în 2015", a afirmat Pârvan.

Propunerile reprezentantului AOAR au stârnit reacţii vehemente din partea reprezentanţilor sindicatelor şi Guvernului.

Sindicatele reacţionează

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a apreciat că "ideea de a-i trimite pe toţi la muncă este o formă de sclavagism modern", informează Agerpres.

Hossu a subliniat că noţiunea de salariu minim la nivel naţional nu se va elimina, la fel ca şi contractul colectiv de muncă la nivel naţional.

În acest context, Hossu a anunţat că patronatele şi sindicatele i-au adresat o scrisoare deschisă primului-ministru prin care i-au înaintat Pactul global privind forţa de muncă, semnat de toţi partenerii sociali din România şi au cerut aplicarea acestuia.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Valentin Mocanu, a precizat că nu se va renunţa la salariul minim pe economie şi a atras atenţia asupra consecinţelor pe termen lung pe care le pot avea unele măsuri sau propuneri care vizează o reformă radicală a pieţei muncii.

Valentin Mocanu a precizat: "Asistăm la un atac împotriva instituţiilor statului, la discuţii despre modalităţi de angajare care ne duc cu gândul la diminuarea contribuţiilor la buget. Când facem propuneri sau luăm măsuri, mai ales legate de criză, trebuie făcută o analiză atentă asupra consecinţelor pe termen mediu şi lung".

Guvernul rămâne pe poziţii

Guvernul îşi păstrează punctul de vedere privind cumulul pensiei cu salariul. Conform proiectului de lege înaintat Parlamentului, pensionarii care au o pensie mare decât salariul mediu pe economie nu au dreptul la cumul, susţine Marian Sârbu, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Ministrul Muncii a făcut această declaraţie în contextul în care în Senat s-a propus ca pensionarii să aibă dreptul şi la salariu, cu condiţia ca sumele încasate peste salariul mediu să fie impozitate progresiv. Proiectul de Lege propus de Guvern, care se află în dezbatere la Senat, urmează să fie votat în Plen.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb