Patronatele din Turism şi Servicii susţin reducerea TVA la alimentele bio

A.O.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 28 aprilie 2014

Patronatele din Turism şi Servicii susţin reducerea TVA la alimentele bio

Acestea propun elaborarea unui ghid al restaurantelor cu mâncare tradiţională şi bio

Federaţia Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTS) susţine iniţiativa Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică Bio-România privind reducerea TVA la alimentele bio. Potrvit sursei citate, micii agricultori produc în mod natural alimente bio, dar costurile lor sunt mai mari decât cele ale marilor producători, după cum şi calitatea produselor este mai bună. "Reducerea la zero a TVA pentru produsele bio şi tradiţionale ar reprezenta un impuls absolut necesar al acestei pieţe în creştere", transmite preşedintele FPTS, Dan Matei Agathon.

Domnia sa ne-a precizat că o bună parte din membrii federaţiei produc în pensiunile lor mâncare tradiţională, iar, recent, federaţia a decis să promoveze produsele ecologice româneşti la evenimentele la care ia parte sau pe care le organizează. În acelaşi timp, domnia sa propune ca Departamentul pentru turism să elaboreze un ghid al restaurantelor cu mâncare tradiţională şi ecologică din ţara noastră.

Dan Matei Agathon a mai adăugat că, prin această măsură, statul român ar sprijini dezvoltarea pieţei locale, dar şi promovarea alimentelor bio şi tradiţionale româneşti în străinătate, unde acestea au devenit o modă la care tot mai mulţi oameni aderă. Totodată, aceştia consideră că producătorii din mediul rural, deşi în lipsă de bani, mănâncă mai bine şi mai sănătos decât cei de la oraş, care cheltuie mai mulţi bani pe alimente nesănătoase.

"Produsele bio şi tradiţionale ar deveni însă accesibile şi orăşenilor dacă ar fi scutite de TVA", spune domnia sa.

FPTS doreşte ca, alături de reprezentanţii producătorilor de hrană bio, să determine autorităţile să adopte această măsură fiscală care va avea efecte benefice inclusiv asupra dezvoltării economice într-un domeniu în care ţara noastră, în loc să fie un mare exportator, reprezintă un jucător neglijabil la această oră.

Preşedintele Bio România, Marian Cioceanu, a declarat, de curând, că nivelul cotei TVA ar trebui să fie direct proporţional cu gradul de poluare asupra mediului. "Vrem ca alimentele de bază certificate bio să aibă TVA zero, cele aflate în conversie TVA 3%, iar cele naturale, respectiv produsele care folosesc materie primă convenţională, însă procesarea se face fără chimicale, să aibă o cotă de 9%", spunea Marian Cioceanu.

"TVA Verde în agricultură şi alimentaţie" va fi tema unei dezbateri care au urma să aibă loc mâine, la Palatul Parlamentului, organizată de Institutul Social Democrat "Ovidiu Şincai", în parteneriat cu Asociaţia Bio-România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb