Patronatele vor ca FMI să accepte o reducere a TVA

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 octombrie 2009

Ioan Cezar Corâci

Ioan Cezar Corâci

Organizaţiile patronale vor cere reprezentanţilor Fondului Monetar Internaţional (FMI) să accepte o reducere a TVA cu trei-patru puncte procentuale, pe o perioadă de un an, pentru bunurile de larg consum şi cele alimentare.

Discuţiile între reprezentanţii mediului de afaceri şi FMI vor avea loc marţi, 3 noiembrie, a declarat, pentru BURSA, preşedintele UGIR 1903, Ioan Cezar Corâci.

Potrivit liderului UGIR 1903, mediul de afaceri are nevoie urgentă "de un balon de oxigen" pentru depăşirea impasului economic.

Ioan Cezar Corâci ne-a declarat: "O reducere a TVA de un punct procentual nu este suficientă în condiţiile actuale. Vom discuta cu FMI despre posibilitatea unui TVA redus de trei, patru puncte procentuale, pentru o perioadă temporară, de un an, măcar pentru sectoarele care produc, cum ar fi cel al bunurilor de larg consum sau al produselor alimentare. Această discuţie o vom avea şi cu reprezentanţii Guvernului".

Preşedintele UGIR 1903 a apreciat că o reducere a TVA în condiţiile actuale ar avea un efect multiplicator, în sensul că va genera o creştere a producţiei, preţuri mai mici, consum mai ridicat şi investiţii mai multe.

"O creştere a fiscalităţii în condiţiile actuale ar presupune un mare risc deoarece încasările la buget nu vor creşte, ci vor scădea", a subliniat Corâci.

De asemenea, un alt subiect pe care oamenii de afaceri îl vor discuta cu FMI este cel privind investiţiile guvernamentale în economie.

Liderul UGIR 1903 ne-a precizat: "Vom sugera Fondului să suplimenteze banii alocaţi pentru economie şi, eventual, să verifice şi cum sunt cheltuiţi aceşti bani, dacă ei ajung în economia reală. Avem nevoie de mai mulţi bani în economia reală. O treime dintre cetăţeni susţine restul, iar trei sferturi din PIB este generat de mediul privat".

În condiţiile în care "Guvernul Boc a făcut ca această criză să fie mai dură în ţara noastră decât în alte state, FMI ar trebui să înţeleagă situaţia reală, că avem nevoie de stimulente şi nu de noi restricţii", a încheiat Corâci.

La rândul său, Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afeceri din România (AOAR) a precizat, pentru BURSA, că patronatele vor dori, în cadrul dis-cuţiilor, să cunoască punctul de vedere al FMI faţă de parametrii actuali ai economiei naţionale.

"Vom discuta despre creşterea in-vestiţiilor în economia reală şi despre posibilitatea unor intervenţii a statului în economie care sunt permise de către Comisia Europeană până la 31 decembrie 2010", a încheiat Pârvan.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb