PATRONATUL NAŢIONAL AL VIEI ŞI VINULUI ACUZĂ: ANSVSA vrea să pună mâna pe 4,6 milioane de euro

Tarciziu Tancău
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 9 februarie 2007

ANSVSA vrea să pună mâna pe 4,6 milioane de euro

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a decis să impună producătorilor de vin din ţara noastră taxe pentru servicii pe care aceasta nu este autorizată să le des­făşoare, respectiv de asistenţă, susţin reprezentanţii Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV). Aceştia arată că toţi operatorii din industria vinului au fost obligaţi ca, până la finele lui 2006, să semneze contracte cu ANSVSA, prin care aceasta se angaja să controleze producătorii viticoli şi să le ofere asistenţă. PNVV susţine că, astfel, se dă o lovitură uriaşă producătorilor de profil din ţara noastră, din cauza taxelor percepute pentru asistenţa acordată de ANSVSA. Taxele au fost stabilite prin negocieri directe între reprezentanţii industriei alimentare şi cei ai ANSVSA. Conform Patronatului Naţional al Viei şi Vinului, ANSVSA va încasa minimum 4,6 milioane de euro din aceste taxe, bani care nu vor intra în bugetul de stat, ci vor fi gestionaţi de ANSVSA.

Contactat telefonic, Marian Avram, secretar de stat şi preşedinte al ANSVSA, ne-a spus că suma înaintată de PNVV este aberantă, dar a admis că toţi banii colectaţi vor fi încasaţi şi folosiţi de agenţia pe care domnia sa o conduce.

PNVV cere demisia conducerii ANSVSA

Având sprijinul UGIR-1903, reprezentanţii producătorilor de vin cer demisia actualei con­duceri a ANSVSA. Cezar Corâci, preşedintele UGIR-1903, a declarat că începe să devină o practică tot mai des întâlnită construcţia de instituţii care percep biruri, "instituţii cu autofinanţare care dau salarii nesimţite din birurile puse întreprinzătorilor". Totodată, domnia sa a acuzat "incoerenţa actului guvernamental" şi "presiunile asupra mediului de afaceri".

Ovidiu Gheorghe, preşedintele PNVV, a atras atenţia că ANSVSA nu are, la ora actuală, specialiştii necesari pentru des­făşurarea activităţior de asistenţă şi control. Marian Avram a confirmat acest lucru, dar a spus că după ce vor încasa taxele vor angaja şi spe­cialiştii.

În opinia lui Ovidiu Gheorghe, contractul în sine este un abuz, deoarece nu e o înţelegere liberă între părţi, iar multe clauze au fost impuse. Pe de altă parte, Marian Avram a spus că au existat nu mai puţin de 10 runde de negocieri între părţi, dar PNVV a participat doar la una singură, deşi a avut şase luni la dispoziţie ca să discute pe marginea acestei probleme.

Abuzurile ANSVSA au atras atenţia şi Consiliului Concurenţei, care a spus în mod clar că impunerea acestui contract înseamnă crearea unui monopol. Mai mult, Ministerul Agriculturii are un punct de vedere total opus agenţiei.

Ovidiu Gheorghe a semnalat şi abuzurile exercitate de reprezentanţii în teritoriu ai ANSVSA, dând exemplu societăţii "Vinterra", care a refuzat să semneze contractul, iar drept urmare "i s-au pus lacăte la porţi".

Reprezentanţii PNVV se mai întreabă cum poate o autoritate să perceapă taxe, dacă ele nu sunt reglementate prin Codul Fiscal. Dar, Marian Avram declară că problemele fiscale nu sunt treaba lui.

De menţionat că PNVV a cerut şi părerea autorităţilor europene în acest caz. Până în prezent, UE a solicitat punctul de vedere al tuturor statelor membre în legătură cu speţa din România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb