PAUL GAMBLES, MBMG GROUP: "Frenezia tranzacţionării alimentată de Reddit este posibil să provoace un «eveniment sistemic» în pieţe"

A.I.
Piaţa de Capital / 2 februarie 2021

"Frenezia tranzacţionării alimentată de Reddit este posibil să provoace un «eveniment sistemic» în pieţe"

Frenezia tranzacţionării retail-ului alimentată de Reddit este posibil să reprezinte un risc sistemic pentru pieţe, spune Paul Gambles, co-fondatorul firmei de consultanţă în investiţii MBMG Group, conform CNBC.

O rafală de achiziţii a traderilor de retail condusă de comunitatea WallStreetBets de pe Reddit a dus la explozia acţiunilor unor companii pentru care erau deschise poziţii masive de "vânzare în lipsă" precum GameStop şi AMC Entertainment, provocând "lichidări forţate" ale unor fonduri speculative de pe Wall Street. Tendinţa s-a răspândit în piaţa metalelor, ducând la o creştere puternică a preţului argintului, notează agenţia americană.

"Dacă asta spune ceva despre sănătatea generală a pieţelor, atunci reprezintă o îngrijorare mai amplă", a precizat Paul Gambles la CNBC, adăugând că "în niciun caz" acţiunea GameStop nu merită preţul actual, dar subliniid că celor care o cumpără "nu le pasă".

"Avem o piaţă în care există ceea ce am numi în mod tradiţional o bulă", a mai spus Gambles, citat de agenţia americană.

În opinia sa, acest lucru este posibil să provoace un "eveniment sistemic", dacă casele de brokeraj încep să eşueze, făcând trimitere la restricţiile de tranzacţionare impuse de Robinhood pentru diferite acţiuni săptămâna trecută. De asemenea, Gambles a mai sugerat că este posibil să existe un risc sistemic din partea fondurilor speculative.

"Dacă un fond speculativ explodează, poate provoca daune brokerilor primari. Ne-am putea întoarce la un moment de tipul Long-Term Capital Management, din 1998", a adăugat Paul Gambles, conform CNBC.

Long-Term Capital Management a fost un fond speculativ american care s-a prăbuşit în 1998 şi aproape a dărâmat sistemul financiar global din cauza unei serii de strategii de tranzacţionare pentru care folosea levier mare, fiind în cele din urmă salvat de un consorţiu de bănci de pe Wall Street.

Ascensiunea GameStop şi a altor acţiuni "defavorizate" a dus la o creştere a închiderilor poziţiilor short (în care se mizează pe scăderea preţurilor) şi acoperirea opţiunilor, care s-a extins pe diverse acţiuni şi sectoare, săptămâna trecută.

Paul O'Connor de la Janus Henderson Investors a punctat la finele săptămânii trecute că, în timp ce bătălia dintre traderii de retail şi fondurile speculative din jurul GameStop a distras atenţia, fiind uneori uimitoare, o vede mai degrabă ca pe o luptă localizată asupra unei acţiuni foarte contestate, mai degrabă decât ca pe ceva cu o semnificaţie mai amplă şi de durată pentru piaţă, conform CNBC.

"Pieţele de acţiuni au văzut, desigur, câteva zile de volatilitate semnificativă, în timpul acestor bătălii, dar impactul general asupra investitorilor pe termen lung, a fondurilor cantitative sau a investitorilor cu o abordare macro a fost modest", a spus Paul O'Connor citat de agenţia americană.

O'Connor a adăugat că extinderea către pieţele de credit, mărfuri sau valute a fost până acum destul de lipsită de consecinţe şi a sugerat că, deşi autorităţile de reglementare din Europa pot întreprinde acţiuni de remediere, povestea GameStop este în mare parte "una din Statele Unite".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Adica vor avea loc revolte ale iobagilor cu 2000 de euro in Bursa in toata lumea sau cum?

    Miscarea GameStop a avut un caracter pur colectivist.. a navalit un roi de tzantzari asupra elefantului si l-au pus la pamant. Stateam si ma gandeam daca nu cumva aceasta miscare e o diversiune a Ocultei Mondiale pentru a arunca un nou os maselor dornice de motivatii neomarxiste impotriva capitalistilor care sug sangele poporului.. Miscarea colectivista seamana prea mult cu Black lives matter ca sa nu bata la ochi.

    Astfel de miscari in toata lumea ar pune pe ganduri masele clasei muncitoare, ar induce subtil ideea ca pot avera un rol, o forta, pe pietele financiare daca discuta in prealabil pe retele sociale controlate de Facebook, Google si Twitter... Va dati seama ce revolutie socialista in burse ar putea iesi ? 

    1. Din pacate sunt prea slăbuți.. financiar vorbind.. sa poată influenta cu ceva piata mondiala... le trebuie ceva mai mult decat vointă... bani mulți!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb