PCC contestă achiziţia Arpechim de către Oltchim, într-un nou episod din conflictul cu conducerea

F. A
Companii / 31 ianuarie 2010

Conducerea companiei germane PCC, al doilea acţionar al Oltchim Râmnicu Vâlcea, acuză conducerea combinatului chimic, cu care se află în conflict de aproape doi ani, că achiziţia activelor petrochimice ale Arpechim reprezintă un "act iresponsabil şi periculos" pentru viitorul companiei.

Vineri, combinatul chimic Oltchim a anunţat că a finalizat procedura de achiziţie a petrochimiei din cadrul Arpechim de la OMV Petrom, pentru care a plătit 13 milioane euro. De asemenea, datoriile istorice de 112,4 milioane lei vor fi reeşalonate în trei ani.

"Achiziţia a fost făcută fără ca managementul Oltchim să asigure în prealabil finanţarea pentru celelalte investiţii necesare în instalaţia de piroliză de la Arpechim şi în Oltchim, investiţii vitale pentru a asigura operarea corespunzătoare a celor două companii integrate", se arată într-un comunicat remis duminică de PCC, care aminteşte că programul de investiţii al conducerii Oltchim este investigat în prezent de Comisia Europeană.

PCC acuză managementul Oltchim că refuză să ia în considerare consecinţele grave pe care decizia de a achiziţiona Arpechim le poate avea asupra viitorului companiei. Potrivit acţionarului german, achiziţia Arpechim atrage după sine obligaţii financiare enorme, provenind din costurile de retehnologizare şi din investiţiile necesare, estimate între 800 milioane şi 1 miliard de euro.

"Achiziţia unei instalaţii învechite şi ineficiente prezintă un grad ridicat de risc şi poate duce Oltchim de la situaţia gravă din prezent la o adevărată catastrofă", se mai arată în comunicat.

PCC se află în conflict cu actuala conducere a combinatului din primăvara lui 2008, când acuza managementul companiei de prezentare a unei strategii de dezvoltare nerealiste. Conflictul s-a agravat ulterior, cu acuze de ambele părţi, conducerea combinatului beneficiind şi de sprijinul Ministerului Economiei, acţionarul majoritar, împotriva acţionarului german.

În octombrie 2009, Ministerul Economiei susţinea că plângerile PCC la adresa conducerii Oltchim fac parte dintr-o strategie agresivă pentru preluarea combinatului la o valoarea cât mai mică.

Ministerul Economiei deţine 54,79% din capital Oltchim, iar PCC SE are o participaţie de 12,16%.

Anul trecut, afacerile Oltchim au scăzut cu 45%, la 1,1 miliarde lei (255 milioane euro), în condiţiile în care criza a redus puternic cererea de îngrăşăminte. Pierderile combinatului s-au redus uşor faţă de 2008, până la 209,9 milioane lei (49,5 milioane euro).

Combinatul Oltchim, listat la Bursa de Valori Bucureşti, are o valoare de piaţă de 74,4 milioane lei (18,1 milioane euro), potrivit ultimei cotaţii, de 0,2170 lei, stabilită în şedinţa de vineri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb