PCC SE mai deschide un proces împotriva "Oltchim"

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 octombrie 2010

Grupul german PCC SE, care deţine 12,15% din "Oltchim" Râmnicu Vâlcea (simbol OLT), a iniţiat o nouă acţiune în instanţă, contestând, de data aceasta, decizia acţionarilor combinatului chimic de a se împrumuta cu 100 de milioane de euro.

"PCC SE consideră contractarea unui împrumut suplimentar de 100 milioane de euro pentru repornirea Arpechim, care este o instalaţie învechită, ineficientă şi generatoare de pierderi, drept o decizie de afaceri fundamental greşită şi periculoasă pentru existenţa Oltchim", au declarat, ieri, reprezentanţii companiei germane.

Acţionarii "Oltchim" au aprobat, la finele lunii trecute, propunerea conducerii combinatului pentru un împrumut de 40 de milioane de euro pentru reparaţia şi modernizarea petrochimiei şi pentru o finanţare de 60 de milioane de euro pentru capitalul de lucru necesar societăţii. Acţionarii combinatului au decis să garanteze cele două împrumuturi cu active din proprietatea "Oltchim" şi cu contracte comerciale.

Reprezentanţii PCC SE au atras atenţia că există un proces pe rol privind reevaluarea activelor cu care urmează să fie garantat împrumutul, proces deschis tot de PCC SE.

"În plus, împrumutul va fi garantat cu active cumpărate la 1 euro şi reevaluate virtual la 89,5 milioane de euro, în timp ce valoarea adevărată de piaţă rămâne la nivelul de 1 euro, iar reevaluarea a fost contestată în instanţă", au subliniat reprezentanţii PCC SE, adăugând: "Ca atare, PCC SE consideră contractarea unui împrumut de 100 milioane de euro şi garantarea acestuia cu active fără valoare drept o măsură periculoasă pentru companie".

"Oltchim" a cumpărat divizia de petrochimie a "Arpechim" de la "Petrom", la finele anului trecut, în urma unei tranzacţii de circa 13 milioane de euro în care a achiziţionat şi stocuri de materie primă.

Ulterior, compania "Smith Hodgkinson" a evaluat activele cumpărate de "Oltchim" la aproape 90 de milioa-ne de euro, stârnind reacţii de protest din partea PCC SE.

Cei de la PCC SE s-au împotrivit, de alt-fel, cumpărării activelor de către "Oltchim", susţinând că societatea a ales o cale greşită de dezvoltare. În schimb, conducerea combinatului a susţinut mereu că "Oltchim" va deveni profitabil doar dacă va cumpăra petrochimia.

"Oltchim" Râmnicu Vâlcea a înregistrat, în prima jumătate a anului, pierderi de 177,1 milioane de lei, în condiţiile creşterii cifrei de afaceri la 541,44 milioane de lei. Pentru comparaţie, în prima jumătate din 2009, societatea a raportat pierderi de 116 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 535 milioane de lei.

Combinatul chimic are o capitalizare bursieră de 75,8 milioane de lei, potrivit preţului de 0,225 lei/acţiune înregistrat în şedinţa bursieră de ieri. Statul român controlează, prin Minis-terul Economiei, 54,79% din societate, în timp ce Grupul german PCC SE are o participaţie de 12,15%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb