Grupul german PCC SE, care deţine 12,15% din "Oltchim" Râmnicu Vâlcea (simbol OLT), a iniţiat o nouă acţiune în instanţă, contestând, de data aceasta, decizia acţionarilor combinatului chimic de a se împrumuta cu 100 de milioane de euro.
"PCC SE consideră contractarea unui împrumut suplimentar de 100 milioane de euro pentru repornirea Arpechim, care este o instalaţie învechită, ineficientă şi generatoare de pierderi, drept o decizie de afaceri fundamental greşită şi periculoasă pentru existenţa Oltchim", au declarat, ieri, reprezentanţii companiei germane.
Acţionarii "Oltchim" au aprobat, la finele lunii trecute, propunerea conducerii combinatului pentru un împrumut de 40 de milioane de euro pentru reparaţia şi modernizarea petrochimiei şi pentru o finanţare de 60 de milioane de euro pentru capitalul de lucru necesar societăţii. Acţionarii combinatului au decis să garanteze cele două împrumuturi cu active din proprietatea "Oltchim" şi cu contracte comerciale.
Reprezentanţii PCC SE au atras atenţia că există un proces pe rol privind reevaluarea activelor cu care urmează să fie garantat împrumutul, proces deschis tot de PCC SE.
"În plus, împrumutul va fi garantat cu active cumpărate la 1 euro şi reevaluate virtual la 89,5 milioane de euro, în timp ce valoarea adevărată de piaţă rămâne la nivelul de 1 euro, iar reevaluarea a fost contestată în instanţă", au subliniat reprezentanţii PCC SE, adăugând: "Ca atare, PCC SE consideră contractarea unui împrumut de 100 milioane de euro şi garantarea acestuia cu active fără valoare drept o măsură periculoasă pentru companie".
"Oltchim" a cumpărat divizia de petrochimie a "Arpechim" de la "Petrom", la finele anului trecut, în urma unei tranzacţii de circa 13 milioane de euro în care a achiziţionat şi stocuri de materie primă.
Ulterior, compania "Smith Hodgkinson" a evaluat activele cumpărate de "Oltchim" la aproape 90 de milioa-ne de euro, stârnind reacţii de protest din partea PCC SE.
Cei de la PCC SE s-au împotrivit, de alt-fel, cumpărării activelor de către "Oltchim", susţinând că societatea a ales o cale greşită de dezvoltare. În schimb, conducerea combinatului a susţinut mereu că "Oltchim" va deveni profitabil doar dacă va cumpăra petrochimia.
"Oltchim" Râmnicu Vâlcea a înregistrat, în prima jumătate a anului, pierderi de 177,1 milioane de lei, în condiţiile creşterii cifrei de afaceri la 541,44 milioane de lei. Pentru comparaţie, în prima jumătate din 2009, societatea a raportat pierderi de 116 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 535 milioane de lei.
Combinatul chimic are o capitalizare bursieră de 75,8 milioane de lei, potrivit preţului de 0,225 lei/acţiune înregistrat în şedinţa bursieră de ieri. Statul român controlează, prin Minis-terul Economiei, 54,79% din societate, în timp ce Grupul german PCC SE are o participaţie de 12,15%.