Pe ce se bazează Putin

Pe ce se bazează Putin

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial #Adevărul - prima victimă / 1 martie 2022

Cătălin Avramescu

Eram sigur că Putin va declanşa un război în Europa încă de acum circa doi ani. A participat la o emisiune la televiziunea rusă unde a fost întrebat (într-o cheie slugarnică) despre tot felul de lucruri. De când s-a inventat televiziunea aceasta pare să fie o ocupaţie favorită a dictatorilor. Hugo Chavez avea chiar o emisiune proprie, "Alo, Presidente!", unde vorbea ore întregi. În mod normal, asemenea bufonerii nu apar pe radarul nostru, al oamenilor normali.

Dar emisiunea respectivă a avut un moment special. Un tânăr l-a întrebat pe Putin despre utilizarea armelor nucleare. Le-ar folosi? În ce situaţie? Putin a făcut o figură gravă şi a început să lectureze obişnuitele banalităţi. Rusia se apără, nu vrea să folosească arma atomică, războiul nuclear e îngrozitor ş.a.m.d. După ce i s-au terminat cuvintele oficiale, Putin a făcut o pauză. Sunt sigur că ce a urmat a fost "nescriptat". Şi-a deschis porţile negre ale sufletului. Dacă existenţa Rusiei ar fi ameninţată - a continuat el - atunci va ataca cu întreg arsenalul nuclear. Desigur, asta ar însemna sfârşitul civilizaţiei omeneşti. "Dar de ce să mai existe lumea, dacă Rusia nu mai este?".

Am realizat atunci că individul va merge până la capăt. Că s-a gândit la miza maximă şi e dispus să rişte. Cum spunea acum câteva zile - "Toate deciziile au fost deja luate".

Pe asta se bazează Putin. El tronează pe un munte de 6000 de focoase nucleare. Cam cât au Statele Unite, Matea Britanie şi Franţa la un loc. Se bazează pe dis­ponibilitatea de a le folosi. Chiar dacă asta înseamnă sfârşitul lumii şi anihilarea reciprocă.

Liderii sovietici erau, la rândul lor, stăpânii unui vast arsenal nuclear. Chiar mai mare decât al lui Putin, cu peste 20.000 de focoase nucleare. Suficient pentru a trimite Pământul în epoca de piatră. Sau poate la stadiul în care cea mai evoluată formă de viaţă de pe planetă erau scorpionii. Însă liderii sovietici nu au jucat cu atâta neruşinare poker nuclear. Chiar şi Hruşciov, care după declaraţii bombastice ("Vă vom îngropa!") se aşeza la masa tratativelor.

Putin e diferit. Eu am înţeles că omul are o obsesie morbidă atunci când am realizat, acum circa zece ani, ce fel de arme dezvoltă, la comanda sa, armata rusă. Este vorba despre arme bizare, gen Dr Strangelove, considerate inacceptabile chiar şi în cele mai întunecate zile ale Războiului Rece. O rachetă de croazieră care otrăveşte, cu emisii radioactive, teritoriile peste care zboară, la nesfârşit. Un submarin autonom, cu o bombă termonucleară la bord, care declanşează un tsunami radioactiv care să scufunde o întreagă regiune. O rachetă balistică cu capete multiple care să distrugă o ţară de mărimea Franţei.

Acestea nu sunt arme cu care câştigi un război. Chiar şi unul nuclear generalizat. Acestea sunt arme cu care stingi lumina peste omenire.

Cine ar face aşa ceva? Un narcisist care este bântuit de spectrul propriei mortalităţi. Precum predecesorul său în agresiune, Adolf Hitler, actualul lider rus preferă să tragă cu el în groapă un întreg popor. Prima victimă a nebuniei sale este chiar poporul rus, pentru binele căruia şi-a smuls cămaşa de pe el, să îşi facă poze la bustul gol. Orice lider normal ar îngheţa la perpectiva ca poporul său să fie ars în cuptorul nuclear. Nu şi Putin.

Există metodă şi în mijlocul delirului. Putin se bazează pe ceva. Haideţi să presupunem un război nuclear "limitat". Rusia şterge de pe faţa pământului un oraş important occidental. Americanii ce vor face? Vor anihila... Ufa? (Al 10-lea oraş ca populaţie din Rusia). Sau Perm? (Al 13-lea). Să ne imaginăm acum pe locul unde este Napoli (al 17-lea oraş ca populaţie din Uniunea Europeană), un câmp de ruine radioactive. În locul Amsterdam-ului (al 18-lea), o groapă.

Sunt sigur că există mulţi oameni de treabă în Rusia. Oameni normali, care resping aventura iresponsabilă în care Vladimir Putin a împins ţara. Zeci de mii dintre ei au ieşit, cu curaj, în stradă. Dar în marea schemă a lucrurilor, cât de indispensabil este omenirii Kazan-ul (al cincilea oraş, ca populaţie, al Rusiei)? Pe de altă parte, cum ar arăta omenirea, sistemul nostru de valori, dacă în locul Parisului ar fi o gaură fumegândă? Dacă Londra sau Roma ar fi obliterate de rachetele R-36 Satan ale lui Putin?

De aici trufia absolută a lui Putin. El domneşte peste o ţară falită şi peste nişte cetăţeni pe care, din păcate, nu dă doi bani. Nu are nici o problemă dacă Occidentul, pe care îl urăşte visceral, stă cu pistolul nuclear la tâmpla Rusiei. El ştie că pentru liderii democraţiilor occidentale, anihilarea nucleară este cu adevărat inimaginabilă şi inacceptabilă. El joacă un teatru sinistru, care aduce aminte de un personaj negativ dintr-un film din seria Bond. Agentul 007 este legat de un aparat cu laser, care urmează să îl taie în două. În timp ce raza se apropie de el, îi spune lui Goldfinger, mafiotul criminal: "Şi te aştepţi acum să vorbesc?". Iar Goldfinger îi răspunde, amuzat: "Nu, d-le Bond. Mă aştept să mori!".

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb