PE cere suplimentarea ajutorului pentru agricultori, în contextul embargoului rus

E.D.
Internaţional / 5 septembrie 2014

Parlamentul European a cerut, ieri, ca Uniunea Europeană (UE) să-şi majoreze sprijinul pentru agricultori în contextul embargoului rus asupra produselor alimentare europene, în ajunul unei reuniuni excepţionale a miniştrilor agriculturii din ţările UE, informează AFP.

Deloc surprinzător, eurodeputaţii din republicile baltice, finlandezi şi polonezi, ale căror ţări sunt profund afectate ca urmare a dependenţei de piaţa rusă a sectoarelor lor agricole şi de produse lactate, au fost cei mai prompţi în a sesiza importanţa unei dezbateri în Comisia pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

UE trebuie să "adopte măsuri importante pentru a uşura pierderile agricultorilor (...), solidaritatea este esenţială", a declarat liberalul finlandez Olli Rehn, fost comisar pentru afaceri economice.

La rândul său, conservatorul polonez Jaroslaw Kalinowski a cerut ca cele 28 de ţări membre să poată avea acces la cele 430 de milioane de euro pe an din rezerva pentru situaţii de criză prevăzută de Politica Agricolă Comună (PAC) pentru a veni în ajutorul agricultorilor.

În viitorul imediat, această finanţare nu este preconizată, măsurile de susţinere deja adoptate de Comisia Europeană, pentru o sumă de circa 175 de milioane de euro, urmând să fie finanţate din cadrul bugetului agricol pentru 2015, potrivit unei surse europene.

"Agricultura este victima unui conflict" care o depăşeşte, a subliniat eurodeputatul francez Michel Dantin, care pledează pentru o revizuire în creştere a bugetului PAC, în pofida respingerii acestei propuneri în cadrul UE.

Eurodeputata britanică Diane Dodds a cerut reintroducerea de subvenţii pentru exporturi, abolite în mod progresiv în ultimii ani. Această măsură este cerută şi de alte state membre, chiar dacă nu se află pe ordinea de zi imediată, potrivit unui diplomat.

Preocupaţi să nu "reacţioneze în mod exagerat", în timp ce impactul real al embargoului rus nu se va clarifica decât în lunile următoare, miniştrii europeni ai agriculturii trebuie mai ales să inventarieze, vineri, instrumentele pe care le au la dispoziţie, potrivit aceleiaşi surse europene.

Acest arsenal include posibilitatea statelor membre de a recurge la ajutoare publice şi de a finanţa măsuri de stabilizare a veniturilor agricultorilor.

Mai multe ţări din sud, ai căror producătorii de fructe (Spania, Grecia, Cipru) sunt de asemenea foarte afectaţi, solicită la rândul lor extinderea listei de produse eligibile pentru măsurile deja anunţate de CE, sub forma retragerii indemnizate de pe piaţă a fructelor şi legumelor perisabile şi a ajutorului pentru stocarea produselor lactate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb