PE O SUPRAFAŢĂ DE PESTE 250.000 DE METRI PĂTRAŢI, APROAPE CÂT 39 DE TERENURI DE FOTBAL Centrul de sănătate Therme Bucureşti - investiţie de peste 50 de milioane de euro

A consemnat ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 14 ianuarie 2016

Centrul de sănătate Therme Bucureşti - investiţie de peste 50 de milioane de euro



(Interviu cu domnul Stelian Simion Iacob, administratorul THERME NORD BUCUREŞTI SRL)

Din punct de vedere al eficienţei energetice, Therme Bucureşti funcţionează din resurse proprii în proporţie de 80%

Complexul beneficiază de cea mai mare grădină botanică din ţara noastră

Centrul de wellness, relaxare şi distracţie, Therme Bucureşti, bazat pe ape termale, care se deschide astăzi publicului larg la Baloteşti, este, conform reprezentanţilor companiei, cel mai mare Therme din Europa, având o suprafaţă totală de peste 30.000 mp şi o capacitate de 4.000 de persoane simultan.

Therme Bucureşti se întinde pe o arie de peste 250.000 de metri pătraţi, aproape cât 39 de terenuri de fotbal. Faţada construcţiei mamut este autoportantă, iar structura metalică de susţinere a acesteia cântăreşte 1.100 de tone, fiind cea mai mare de acest fel din ţara noastră. De asemenea, faţada are cea mai mare deschidere fără stâlpi, de peste 43 de metri.

Acoperişul retractabil este un colos transparent care cântăreşte 230 de tone, fiind cel mai mare acoperiş construit vreodată într-o zonă seismică. Din punct de vedere seismic, întreaga structură este proiectată şi construită să reziste la cutremure de peste 9 grade pe scara Richter. Geamurile acoperişului au folii speciale anti-uragan, tehnologie importată din SUA.

Domnul Stelian Iacob, administratorul THERME NORD BUCUREŞTI SRL, ne-a declarat că va oferi pachete speciale pentru copii şi pensionari, intenţionând să colaboreze cu şcoli pentru aducerea elevilor la Therme. Domnia sa estimează că va avea între 800.000 şi 1 milion de vizitatori pe an.

Domnia sa a avut amabilitatea să ne povestească, într-un interviu, mai mult despre această investiţie.

Reporter: De ce aţi ales zona Baloteşti pentru investiţia Therme?

Stelian Simion Iacob: THERME Bucureşti este un proiect dezvoltat în premieră în România, care aşază Bucureştiul pe harta marilor capitale europene care au dezvoltat astfel de centre pentru locuitorii săi. Resursa de apă termală din nordul Bucureştiului este una foarte importantă, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ, similară celei care poate fi găsită în zone recunoscute, cu tradiţie. Acesta este principalul motiv pentru care am dezvoltat, în nordul Capitalei, cel mai mare complex de relaxare şi distracţie din Europa care foloseşte exclusiv ape termale.

Prin acest proiect oferim locuitorilor din Bucureşti, Ploieşti, Piteşti şi zonele adiacente posibilitatea de a-şi petrece timpul liber, într-un mediu care recrează atmosfera unei vacanţe tropicale.

Reporter: Care este valoarea totală a investiţiei în centrul Therme şi care au fost sursele de finanţare?Aţi beneficiat de ajutor de stat? Aţi accesat fonduri europene?

Stelian Simion Iacob: Investiţia în proiectul Therme Bucureşti a început în 2013, când a fost demarată construcţia complexului, şi s-a situat, în prima fază, la nivelul de 29,64 milioane de euro. Acum, la finalizarea proiectului, investiţia totală în proiect se ridică la aproximativ 50 de milioane de euro.

THERME Bucureşti este o investiţie a grupului A-HEAT GROUP, concern cu sediul la Viena, care reuneşte mai multe companii lider la nivel mondial în domeniul soluţiilor energetice industriale, având peste 3.000 de angajaţi şi peste 300 milioane de euro cifră de afaceri.

Proiectul beneficiază şi de un ajutor de stat în valoare de 6,64 milioane de euro.

Reporter: Câţi metri pătraţi are locaţia?

Stelian Simion Iacob: Suprafaţa totală a proiectului, inclusiv terenul aferent clădirii, este de 250.000 mp. Therme Bucuresti va fi cel mai mare centru termal de wellness şi entertainment din Europa, construit greenfield, cu o suprafaţă a clădirii de 30.000 mp şi o capacitate de 4.000 de persoane simultan indoor. Au fost implicaţi peste 500 de furnizori locali şi internaţionali, lideri în domeniile lor de activitate.

Reporter: Care sunt facilităţile centrului? În câte zone este împărţit centrul?

Stelian Simion Iacob: Centrul a fost conceput astfel încât absolut oricine să se poată bucura de beneficiile mersului la Therme: copii, familii tinere, pensionari, studenţi etc.

Atracţiile la Therme Bucureşti sunt sunt grupate în trei zone distincte: Galaxy, The Palm şi Elysium, fiecare dintre ele servind unui scop foarte bine definit.

Galaxy este zona destinată familiei, unde copiii, dar şi adulţii se pot distra pe toboganele indoor sau în piscina cu valuri. The Palm este zona pentru relaxare cu palmieri, jacuzzi şi piscine cu aromaterapie.

Elysium este zona de răsfăţ, cu saune tematice, hammam şi piscină panoramică cu seleniu.

Vizitatorii au la dispoziţie 8 piscine, din care una cu valuri, 7 saune tematice, total diferite, 16 tobogane cu o lungime totală de 1,5 kilometri, 500 de palmieri aduşi de pe 4 continente, 800.000 de plante exotice şi 3 restaurante.

Reporter: Cum aţi descoperit că există apă termală la 10 minute de Bucureşti? Aţi apelat la studii de profil?

Stelian Simion Iacob: Resursele de apa termală din nordul Bucureştiului sunt de notorietate publică încă din anii '80. La Therme Bucureşti, apa termală a fost adusă la suprafaţă de la o adâncime de peste 3.000 de metri. Forajul reprezintă o dublă premieră pentru România post decembristă: este cel mai adânc foraj de apă termală realizat după "89 şi foloseşte o tehnică revoluţionară, care păstrează toate calităţile fizice şi chimice ale apei până la suprafaţă. Vorbim despre un foraj a cărui adâncime este egală cu distanţa cuprinsă între Palatul Parlamentului şi Piaţa Alba Iulia, o arteră principală din Bucureşti. Complexitatea tehnologică a unui astfel de «drum» care merge către mijlocul Pământului este recunoscută în mediul ştiinţific şi este justificată de dorinţa de a aduce intactă la suprafaţă această bogăţie a pământului.

Reporter: Care sunt beneficiile apei termale pe care aţi găsit-o la Baloteşti?

Stelian Simion Iacob: Apa termală de la Therme Bucureşti este o apă microbiologic pură, care nu conţine conservanţi sau parabeni, este bogată în săruri minerale, cupru, zinc, seleniu, calciu şi magneziu. Are proprietăţi curative pentru afecţiunile aparatului locomotor (reumatismale, artrite), afecţiuni neurologice periferice (pareze, parestezii, polineuropatii), afecţiuni ale aparatului respirator şi afecţiuni cutanate.

Reporter: Câţi angajaţi va avea centrul?

Stelian Simion Iacob: Centrul va avea 200 de angajaţi.

Reporter: De unde aţi adus plantele pentru acest centru? Cum au fost aclimatizate?

Stelian Simion Iacob: Cu cele peste 800.000 de plante exotice, 500 de palmieri şi 3000 de arbuşti, pe o suprafaţă totală înverzită de 18.000 mp, Therme Bucureşti devine şi cea mai mare gradină botanică de interior şi exterior din România.

Cei 500 de palmieri din interiorul complexului, aduşi din Florida, Thailanda, Malaezia, Madagascar, Singapore şi Australia, au fost aclimatizaţi mai bine de doi ani în Olanda înainte de a fi aduşi la Therme Bucureşti pentru a se transforma în cea mai mare plantaţie de palmieri de pe continentul european. În Olanda, palmierii au fost aclimatizaţi în condiţii speciale, trecând prin mai multe etape, astfel încât să facă faţă atât transportului până în România, dar şi pentru a face faţă condiţiilor climatice de la noi. Toţi cei 500 de palmieri, mulţi dintre ei exemplare rare, sunt supravegheaţi, hrăniţi şi udaţi cu ajutorul unui sistem computerizat controlat de la 2000 de kilometri distanţă, din Olanda.

Reporter: Folosiţi energie regenerabilă pentru climatizarea centrului?

Stelian Simion Iacob: Apa termală este o resursă pe care THERME Bucureşti o utilizează în totalitate. Practic, la Therme Bucureşti apa termală este şi sursă de energie. Complexul este o construcţie cu un grad de eficienţă energetică extrem de ridicat, a cărui autonomie energetică este asigurată 320 de zile din 365 de zile pe an. Din punct de vedere al eficienţei energetice, Therme Bucureşti este o clădire unică în Bucureşti, pentru că funcţionează din resurse proprii în proporţie de 80%.

Reporter: Care este profilul clientului Therme?

Stelian Simion Iacob: Oferta Therme Bucureşti se adresează tuturor, atât famiilor cu copii, cât şi tinerilor profesionişti şi antreprenorilor care pun accent pe relaxare şi deconectare în timpul liber limitat de care dispun, şi, de ce nu, persoanelor în vârstă. Complexul a fost gândit ca un loc de relaxare şi distracţie pentru toate categoriile de public.

Reporter: Aţi mai dezvoltat centre similare (mai mici) în alte zone din ţară?

Stelian Simion Iacob: Acesta este primul proiect A-HEAT în România. Având sediul la Viena, A-HEAT Group este un grup de companii lider la nivel mondial în domeniul soluţiilor energetice industriale.

Therme Bucureşti face parte din Grupul Wund, care deţine 4 din cele mai de succes proiecte din Europa: Therme Erding, Therme Bad Wörishofen, Badeparadies Schwarzwald, Badewelt Sinsheim. Practic, THERME Bucureşti va fi proiectul cu numărul 5 dezvoltat după conceptul existent în grupul WUND, ceea ce îl plasează într-o reţea de succes testată deja, cu o reputaţie impresionantă, aducând în plus faţă de acestea o serie de inovaţii pe care le vom dezvălui publicului cât mai curând.

Reporter: Vă mulţumesc!

Piscina cu valuri din zona Galaxy are o suprafaţă de 560 mp şi o adâncime care variază de la 1 metru la 3 metri, fiind cea mai mare de acest gen din ţara noastră, potrivit reprezentanţilor Therme Bucureşti. Timp de 365 de zile pe an, indiferent de anotimp, valurile sunt produse cu ajutorul unei tehnologii de ultimă oră. Instalaţia de produs valuri oferă 4 programe de intensitate şi rapiditate total diferite. În aceeaşi arie este disponibilă şi o piscină semi-olimpică cu patru culoare şi 25 metri lungime, cu adâncime cuprinsă între 1,2 şi 1,6 metri.

Sistem indoorde tobogane

Zona Galaxy din cadrul Therme Bucureşti deţine un sistem de tobogane indoor, lungimea acestora fiind de 1,5 km, iar zonele de plecare au o înălţime de până la 14 metri. Zona cuprinde 16 tobogane, dintre care 7 pentru copii, 2 tobogane care "străpung" acoperişul clădirii, tobogane interactive cu jocuri de lumini sau "Racer", unde pot concura până la 3 participanţi simultan, precum şi "Crazy River", cu un volum de apă de peste 2.500 m3/oră. Toboganele au o capacitate de 6.500 de persoane pe oră.

"Vedeta" Therme este copacul Tree of Life

Suprafaţa totală înverzită este de 180.000 mp. Plantele sunt aduse de pe patru continente şi ocupă atât suprafaţa interioară, cât şi grădinile exterioare. S-au plantat 1.200 copaci, 3.000 de arbuşti, 500 de palmieri, peste 600.000 de flori, 40.000 de trandafiri, 60.000 de eunimus şi alte plante.

Printre speciile de palmieri şi plante exotice regăsite în grădina Therme se numără şi cel mai înalt palmier transportat şi aclimatizat în Europa - Washingtonia Robusta, cu o înălţime de 14 metri, un exemplar din specia Veitchia Winin, cu vârsta de 24 de ani şi 12 metri înălţime, dar şi multe specii rare precum Chyrtostachis Renda - palmierul roşu, care este o plantă foarte preţioasă pentru colecţionari sau Chambeyronia Macrocarpa - impresionantă prin culoarea maro-roşcat a frunzelor, care se deschid doar în anumite perioade ale anului.

"Vedeta" Therme este copacul Tree of Life (Ficus Religiosa), supranumit şi copacul înţelepciunii, care are o vechime de 120 ani şi a fost adus din China. Drumul până la Therme a durat două săptămâni. Se spune că prinţul Siddharta s-a aşezat şi a meditat sub un copac din aceeaşi specie şi acolo a găsit "iluminarea", după care devenit Buddha.

Apa termală, constantă la 33 de grade

Apa termală este captată la o temperatură de peste 80 de grade Celsius. După tratare şi răcire, temperatura apei utilizată la Therme este constantă, de 33 de grade. La fiecare 4 ore, toată apa din bazine este recirculată şi filtrată. Apa termală captată este utilizată la climatizarea întregului complex pe timpul iernii, prin procesul de transfer termic, asigurând astfel autonomia energetică.

Medicii recomandă şedinţe zilnice de cel puţin 15 minute de scufundări în apa termală. Temperatura de 33 de grade a apei este menţinută atât în piscinele interioare, cât şi în cea exterioară, aceasta rămânând accesibilă şi în timpul iernii.

Vizitatorii se pot bucura de un ritual de wellness şi purificare, denumit în limba germană Aufguss, realizat prin infuzarea unei soluţii de uleiuri aromatice pe pietrele vulcanice încinse din saună. O experienţă multisenzorială de Aufguss are efecte benefice asupra organismului, prin activarea circulaţiei sangvine, hidratarea pielii şi întărirea sistemului imunitar.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Cred ca e frumos acolo. Cat e un bilet?

    Ajutor de stat de 12%, ban la ban si... 

    1. Pentru un adult, între 50 și 80 de lei (pentru o zi). Există și durate mai mici.

      Mersi

    Cred ca Therme Bucuresti va fi alaturi de Palatul Parlamentului si Catedrala Mantuirii Neamului cele 3 centre turistice nationale de interes maxim international.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb