PENALIZĂRI DE 12,7 MILIOANE EURO Marii producători de electrocasnice, amendaţi de Consiliul Concurenţei

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri de Larg Consum / 17 ianuarie 2014

Marii producători de electrocasnice, amendaţi de Consiliul Concurenţei

Companiile: "Încă nu am văzut decizia CC"

Marii producători din piaţa electrocasnicelor au fost amendaţi de Consiliul Concurenţei (CC) pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale în cadrul campaniilor de tip buy-back.

Totalul penalizărilor aplicate se ridică la aproape 56,5 milioane de lei (aproximativ 12,7 milioane euro), cuantumul amenzilor fiind de peste 2% din cifra de afaceri realizată în 2012, după cum ne-a spus Bogdan Chiriţoiu, preşedintele CC.

Autoritatea de Concurenţă a anchetat un număr de circa 60 de companii, dintre care 14 au fost amendate, acestea făcând parte din asociaţiile ROREC şi ECOTIC.

Consiliul Concurenţei a precizat: "Opt companii membre ROREC au fost amendate cu 47.881.380 lei (10,8 milioane euro) pentru fixarea în comun a discounturilor şi controlul vânzărilor produselor lor în campaniile de buy-back prin alocarea bugetului aferent proporţional cu cotele de piaţă preexistente ale companiilor membre ale asociaţiei. În acest fel, nu s-a urmărit maximizarea numărului de deşeuri colectate, ci s-au menţinut cotele de piaţă ale companiilor prin subvenţionarea discounturilor".

Astfel, CC a constatat că, în cadrul întâlnirilor ROREC, opt companii fondatoare ale asociaţiei au stabilit şi au practicat aceleaşi discounturi, de 15% în cazul electrocasnicelor mari şi de 20% în cazul electrocasnicelor mici, la comercializarea produselor, în cadrul campaniilor de tip buy-back derulate în perioada 2008-2009. De asemenea, potrivit Consiliului, companiile au stabilit ca din încasările din timbrul verde să fie alocate procente proporţionale cu cotele de piaţă ale fiecăreia pentru finanţarea discounturilor din acţiunile de buy-back.

Membrii ROREC sancţionaţi de Consiliul Concurenţei sunt Arctic (amendată cu circa 24 milioane lei BSH Electrocasnice (cu o amendă de 1,4 milioane lei), Candy Hoover Romania (penalizată cu 440.426 lei), Electrolux România (cu o penalizare de 9,88 milioane lei), Gorenje Romania aproximativ (amendată cu 1 milion de lei), Indesit Company Magyarorszag Kft (cu o amendă de 2,66 milioane lei), Philips Romania (penalizată cu 5 milioane lei) şi Whirlpool România (cu o penalizare de 3,39 milioane lei).

Cele şase companii din cadrul ECOTIC au fost sancţionate de CC cu 8,6 milioane de (1,9 milioane euro) pentru stabilirea unei înţelegeri anticoncurenţiale prin crearea unui mecanism similar cu cel al asociaţiei ROREC în cadrul campaniilor de tip buy-back iniţiate în februarie 2009.

Acestea sunt Agis Computer (sancţionată cu aproximativ 3 milioane de lei), CG&GC Intelligent Technology (cu o sancţiune de 13.500 lei), Gemini SP (amendată cu 1,4 milioane lei), Maguay Impex (cu o penalizare de 756.710 lei), Panasonic Marketing Europe GmbH Wiesbaden Germania (sancţionată cu 209.597 lei) şi Scop Computers (cu o sancţiune de 3 milioane lei).

Ancheta Consiliului Concurenţei a fost desfăşurată pe o perioadă de circa patru ani, fiind demarată în 2009.

Bogdan Chiriţoiu ne-a precizat că ancheta a fost blocată timp de un an, întrucât companiile au acţionat în instanţă Consiliul Concurenţei: "Ne-am fi dorit să finalizăm această analiză în decembrie 2012, dar am pierdut un an pentru că am fost atacaţi în Instanţă pe o chestiune procedurală. Companiile au dorit să ne ţină pe loc pentru a se putea pregăti, aşa că ne-au solicitat unele date despre societăţile concurente, pe care nu am putut să le dăm pentru că erau confidenţiale. În orice caz, având în vedere că am trecut şi prin Curtea de Apel şi prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, rezolvând totul în nouă luni, instanţele s-au mişcat destul de repede, pentru că avem cazul şi cu termene de doi ani".

Electrolux: "Vom analiza posibilităţile de contestare a deciziei CC"

Mare parte din producătorii de electrocasnice amendaţi nu au comentat hotărârea CC, întrucât nu ar fi primit încă decizia Consiliului Concurenţei.

Cea mai mare amendă a fost aplicată companiei Arctic, aceasta având o cifră de afaceri de 1,37 miliarde lei, în 2012, şi un profit de circa 92 milioane de lei, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. Acestea arată că valoarea datoriilor Arctic se ridică la aproximativ 384 milioane lei, societatea având un număr de 2.457 de salariaţi, la finalul anului 2012.

Arctic îşi exprimă dezacordul faţă de decizia anunţată de Consiliul Concurenţei, precizând că respectarea legislaţiei în vigoare reprezintă unul dintre principiile fundamentale care stau la baza politicii de afaceri a companiei.

Societatea "îşi menţine poziţia susţinută anterior în faţa Consiliului Concurenţei şi respinge în mod categoric acuzaţiile privind o posibilă înţelegere anticoncurenţială cu ceilalţi membri ROREC,, în contextul campaniilor de marketing buy-back", potrivit unui comunicat transmis de Arctic.

Compania anunţă că va contesta decizia CC în faţa instanţelor de judecată.

Anul trecut, Arctic a avut o cifră de afaceri de 284 milioane de euro, fiind cel mai mare producător de aparate frigorifice la nivel european. În ultimii ani, peste 80% din producţia fabricii de la Găeşti a fost exportată.

"În acest context, deşi campaniile de buy-back investigate s-au desfăşurat pe piaţa locală, amenda este aplicată la cifra de afaceri totală, ceea ce pune Arctic într-o situaţie net defavorizantă, în condiţiile în care peste 70% din cifra de afaceri a companiei la care s-a aplicat amenda s-a realizat din exporturi", mai arată comunicatul citat.

Reprezentanţii producătorului de electrocasnice susţin că, de la achiziţia Arctic (în 2002) şi până în prezent, grupul Arçelik a investit 108 milioane euro în fabrica de la Găeşti. Cea mai recentă investiţie este reprezentată de inaugurarea unei noi linii de producţie, în octombrie 2013, a cărei valoare totală a fost de 23,9 milioane euro.

Conducerea Panasonic consideră că decizia Consiliului Concurenţei este, "de fapt şi de drept", eronată şi anunţă că va analiza "opţiunile sale de apel la instanţele româneşti".

"Prin politica sa, Panasonic se conformează tuturor regulamentelor şi legilor în vigoare, inclusiv reglementărilor privind competiţia", ne-au spus reprezentanţii Panasonic.

Reprezentanţii Electrolux ne-au declarat că societatea "nu a avut niciun fel de comportament anticoncurenţial în niciuna din ţările în care activează. ROREC (o asociaţie română de reciclare colectivă) a stabilit un cadru de stimulare a consumatorilor, în vederea recuperării şi reciclării electrocasnicelor vechi, prin oferirea unei compensaţii în schimbul echipamentului vechi predat la achiziţia unuia nou (campaniile de tip «buy-back»). Această iniţiativă a fost esenţială pentru îndeplinirea obligaţiilor de colectare a deşeurilor, impuse tuturor producătorilor de aparate electronice şi electrocasnice. Fiecare producător a avut libertatea de a se alătura programului prin încheierea de acorduri individuale cu ROREC şi cu retailerii. Majoritatea producătorilor au dat curs acestei iniţiative. Nu a existat niciun acord sau intenţie anticoncurenţială între companiile producătoare implicate în program şi, de altfel, întreaga iniţiativă nu a avut niciun efect anticoncurenţial. Aceste campanii de buy-back nu au cauzat nicio daună consumatorilor - cei care sunt de drept protejaţi prin legea concurenţei; mai mult, programul a avut rezultate semnificative, cu beneficii tangibile, atât pentru consumatori, cât şi pentru mediul înconjurător".

Sursele citate spun că aşteaptă comunicarea deciziei finale, pentru a o analiza şi a evalua posibilităţile de contestare.

Şi reprezentanţii BSH Electrocasnice, care aparţin Grupului Bosch, ne-au precizat că aşteaptă decizia de la Consiliul Concurenţei, subliniind că, în prima jumătate a anului trecut, piaţa de profil a avut o uşoară creştere de 1,7% pe electrocasnicele mari şi o evoluţie pozitivă de 4,7% pe cele mici.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb