PENTRU A ÎNGRĂDI IPO-URILE COMPANIILOR DIN CHINA Nasdaq înăspreşte cerinţele de listare

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 mai 2020

Nasdaq înăspreşte cerinţele de listare

Nasdaq urmează să impună noi restricţii privind derularea ofertele publice iniţiale (IPO-uri), demers ce va îngreuna intrarea unor companii din China pe bursa americană de tehnologie, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de Reuters.

Cu toate că restricţiile nu se vor referi în mod specific la companiile chineze, mişcarea este determinată, în mare parte, de îngrijorările legate de lipsa de transparenţă contabilă în cazul unor IPO-uri ale emitenţilor din China, precum şi de legăturile strânse ale acestora cu persoane puternice din in­terior (insiders), conform surselor agenţiei.

Este un demers ce vine într-o perioadă de creştere a tensiunilor dintre Statele Unite şi China în ceea ce priveşte comerţul, tehnologia şi răspândirea noului coronavirus.

Nasdaq a mai iniţiat anumite restricţii privind listările anul trecut, în încercarea de a reduce IPO-urile companiilor mici din China, ale căror acţiuni se tranzacţionează sporadic, deoarece se află în mare parte în mâinile câtorva insideri.

Lichiditatea scăzută, le face neatrăgătoare pentru mulţi investitori instituţionali mari, cărora Nasdaq încearcă să le satisfacă cerinţele.

Noile înăspriri ale standardelor de listare reflectă preocupările operatorului bursier privind companiile chineze ce caută să deruleze IPO-uri în Statele Unite, conform Reuters, care adaugă că măsurile urmează să fie supuse aprobării supraveghetorului pieţei americane - Comisia pentru Valori Mobiliare şi Burse (SEC - Securities and Exchange Commission).

Luna trecută, Luckin Coffee, lanţ de cafenele din China listat la Nasdaq la începutul lui 2019, a anunţat că o investigaţie internă a arătat că directorul său operaţional şi alţi câţiva angajaţi au falsificat cifre privind vânzările din 2019.

Ieri, compania a informat că, în data de 15 mai, operatorul bursier american i-a comunicat intenţia de a o delista, dar Luckin a precizat că va solicita o audiere la Nasdaq, ce este preconizată să aibă loc într-o perioadă situată între 30 şi 45 de zile de la înaintarea cererii.

Prin noile reguli privind listarea, li se va cere companiilor din anumite ţări, inclusiv China, să atragă cel puţin 25 de milioane de dolari la IPO sau, alternativ, cel puţin un sfert din capitalizarea lor bursieră post-listare, potrivit surselor Reuters.

Este pentru prima dată când operatorul bursier american impune o valoare minimă asupra mărimii unui IPO, iar schimbarea va împiedica multe companii din China ale căror acţiuni sunt în prezent tranzacţionate la Nasdaq să devină publice.

Din cei 155 de emitenţi chinezi listaţi la Nasdaq din anul 2000 până în prezent, în cazul a 40 de IPO-uri, suma încasată a fost sub 25 milioane de dolari, potrivit datelor Refinitiv, citate de Reuters.

Companiile mici chineze urmăresc să realizeze IPO-uri în piaţa americană, deoarece le permit fondatorilor şi finanţatorilor să-şi lichideze deţinerile, primind dolari la care nu pot avea acees cu uşurinţă din cauza controalelor de capital din China, mai meţionează Reuters.

De asemenea, companiile îşi folosesc statutul de emitent listat la Nasdaq pentru a convinge creditorii din China să le finanţeze şi, adesea, obţin subvenţii de la autorităţile locale chineze pentru a deveni emitenţi tranzacţionaţi public.

Normele propuse vor solicita, totodată, ca firmele de audit să se asigure că francizele lor internaţionale respectă standardele globale, potrivit surselor Reuters.

Săptămâna trecută, Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, a declarat într-un interviu acordat Fox Business că s-a uitat "foarte atent" ca, solicitările companiilor chineze ce se listează la New York să respecte standardele contabile din SUA.

Dar a menţionat că "problema în acest caz" ţine de faptul că emitenţii din China ar putea să decidă să se listeze la Londra sau Hong Kong.

Comisia pentru Valori Mobiliare şi Burse se luptă de zece ani cu guvernul din China pentru a inspecta auditul companiilor chineze listate în SUA, conform Reuters, care adaugă că problemele privind calitatea auditului chinez s-au declanşat încă din 2011, când zeci companii din China care se tranzacţionează la burse din Statele Unite au fost acuzate de nereguli contabile.

SEC intenţionează să găzduiască o masă rotundă în această vară la care să participe emitenţi, auditori, consilieri şi alte părţi implicate în piaţa de capital, pentru a discuta problemele IPO-urilor companiilor străine în SUA şi a modului în care acestea îşi publică informaţiile contabile, potrivit surselor Reuters.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb