PENTRU CĂ NE-AM ABŢINUT DE LA CHELTUIELI ÎN IANUARIE, Excedent bugetar de 0,3% din PIB

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 martie 2009

Bugetul general consolidat a înregistrat un excedent de 1,644 miliarde lei în luna ianuarie, ceea ce reprezintă 0,3% din Produsul Intern Brut estimat pentru acest an, potrivit datelor furnizate de Ministerul Finanţelor Publice.

Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2009 este de 579 miliarde lei, conform datelor Comisiei Naţionale de Prognoză.

Nicolaie Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank, ne-a explicat că este greu de crezut că acest excedent se va păstra în următoarele luni, întrucât veniturile bugetare din luna februarie, de exemplu, au scăzut, în termeni nominali, cu 5% comparativ cu anul 2008.

Domnia sa a mai precizat că acest excedent se datorează faptului că nu s-au realizat cheltuieli de la buget în prima lună a acestui an, cum ar fi plata celui de-al 13-lea salariu, sporurile sau bonusurile. Restricţionarea cheltuielilor a fost destul de puternică a precizat analistul, adăugând că în perioada următoare cheltuielile vor creşte însă, adăugându-se şi plata anunţată a celui de-al 13-lea salariu.

Liviu Voinea, preşedintele Grupului de Economie Aplicată (GEA), ne-a explicat că excedentul se datorează faptului că nu au avut loc cheltuieli în prima lună din acest an, în condiţiile în care s-a utilizat planul bugetar din 2008, alocările realizându-se după formula 1/12 din bugetul anului trecut. Un alt motiv îl reprezintă ciclicitatea tipică oricărei luni după încheierea unui trimestru, a mai precizat economistul.

Veniturile totale ale bugetului consolidat s-au cifrat la 15,052 miliarde lei, respectiv 2,6% din PIB, iar cheltuielile la 13,407 miliarde lei - 2,3% din PIB, potrivit datelor MFP.

Bugetul de stat a avut un excedent, în prima lună a acestui an, de 337,9 milioane lei, în condiţiile în care veniturile au fost de 6,350 miliarde lei, iar cheltuielile totale s-au ridicat la 6,020 miliarde lei. Excedente au înregistrat şi bugetul centralizat al unităţilor administrativ-teritoriale - 807,1 milioane lei, bugetul asigurărilor de şomaj - 1,8 milioane lei, precum şi Fondul naţional unic al asigurărilor sociale de sănătate - 460 milioane lei.

În schimb, bugetul asigurărilor sociale de stat a avut un deficit de 408,9 milioane lei la finalul lunii ianuarie, potrivit datelor MFP.

Încasările la buget din impozitul pe profit au totalizat 3,154 miliarde lei (0,5% din PIB), cele din impozitul pe salarii şi venit - 1,2 miliarde lei (0,2% din PIB), în timp ce veniturile bugetare din TVA au fost de 4,295 miliarde lei (0,7% din PIB), iar cele din accize - 1,193 miliarde lei (0,2% din PIB).

În ianuarie, cheltuielile curente au fost de 12,798 miliarde lei, cea mai mare parte dintre acestea fiind cheltuielile de personal, care au ajuns la 3,657 miliarde lei (0,6% din PIB).

Transferurile au totalizat, în luna ianuarie, un nivel de 6,267 miliarde lei, cea mai mare parte dintre acestea fiind cele aferente asistenţei sociale - 4,882 miliarde lei.

Cheltuielile de capital din prima lună acestui an au fost de doar 723 milioane de lei, potrivit datelor MFP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb