PENTRU FINALUL ANULUI 2020 Analiştii CFA România estimează un deficit bugetar de 8,5% şi o rată a şomajului de 7,8%

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 iunie 2020

Analiştii CFA România estimează un deficit bugetar de 8,5% şi o rată a şomajului de 7,8%

Cursul euro/leu este prognozat să ajungă la 4,94 lei la finalul anului, de la 4,83 lei în prezent

Analiştii CFA Romania anticipează, în medie, un deficit bugetar de 8,5% din PIB şi o rată a şomajului de 7,8% la finalul acestui an, în timp ce, pe orizontul de 12 luni, analiştii financiari estimează o depreciere a monedei naţionale în faţa euro până la valoarea medie de 4,9424 lei/euro. Maximul anticipaţiilor pentru deficitul bugetar şi cursul euro/leu se ridică la 18%, respectiv 5,1 lei/euro. De asemenea, declinul PIB din acest an este prognozat de analişti la -4%.

În comunicatul CFA România se precizează: "În cadrul sondajului pentru luna aprilie 2020 au fost adăugate şi patru întrebări suplimentare, cu privire la: impactul economic al coronavirusului: cea mai mare parte a respondenţilor (38,8%) anticipând că acesta se va resimţi puternic până în trimestrul I al anului 2021; deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2020: valoarea medie a anticipaţiilor este 8,5%; evoluţia, în termeni reali a PIB în anul 2020: valoarea medie a anticipaţiilor este -4%; rata şomajului la finalul anului 2020: valoarea medie a anticipaţiilor este 7,8%", se arată în comunicat.

Mai precis, 38,8% dintre analişti cred că perioada de criză economică va fi puternică în trimestrul II, va avea în continuare efecte majore în trimestrul III şi se va manifesta şi în ultimul trimestru al anului şi în primele trei luni ale anului viitor. 22,4% cred că perioada de criză se va manifesta până în ultimul trimestru al anului, 28,6% mizează pe continuarea crizei doar în trimestrul III, în timp ce doar 10% cred că criza economică se va opri în trimestrul II.

Totodată, rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (iunie 2021/iunie 2020) a înregistrat o valoare medie de 3%.

"Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a primei de risc a României, aproximativ 69% dintre participanţi prevăzând o creştere a preţului CDS (credit default swap suveran, un contract care asigură un investitor împotriva unui default suveran - n.r.) cu scadenţă de 5 ani. De asemenea, peste 69% dintre participanţi consideră preţurile proprietăţilor imobiliare din marile oraşe ca fiind supraevaluate", se mai spune în comunicatul citat.

Pe orizontul de 6 luni, 90% dintre analiştii CFA anticipează o depreciere a leului până la 4,8989 lei, valoarea medie a cursului anticipat.

Analiştii mai estimează o creştere a preţului petrolului la 40 dolari/baril (maximul fiind estimat la 70 dolari/baril), precum şi o creştere a preţului aurului, la 1.753 dolari/uncia. Maximul estimat este 2.500 dolari/uncia.

În luna mai 2020, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut faţă de luna anterioară cu 3,7 puncte, până la valoarea de 36,0 puncte, (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul a scăzut cu 15,5 puncte). Aceasta evoluţie s-a datorat ambelor componente ale indicatorului. Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a crescut faţă de luna anterioară cu 4,8 puncte, până la valoarea de 19,4 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 38,9 puncte). Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 3,1 puncte până la valoarea de 44,4 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 3,7 puncte).

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai Asociaţiei CFA Romania şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA. Asociaţia CFA Romania este organizaţia profesioniştilor în investiţii din Romania, deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA).

ADRIAN CODIRLAŞU, PREŞEDINTELE CFA ROMÂNIA:

"Dacă nu vom reuşi să stopăm criza medicală, vom reintra în «lockdown» complet"

România va reintra în "lockdown' complet dacă nu va reuşi să stopeze criza medicală, iar o a doua instituire a stării de urgenţă va avea un impact puternic negativ asupra economiei, a spus, ieri, preşedintele CFA România, Adrian Codirlaşu, în cadrul unei conferinţe.

"După cum vedem, inclusiv datele de astăzi (miercuri, n.r.), indică o revenire a acestei crize medicale a infectărilor cu coronavirus, iar din păcate evoluţia economică va depinde de un factor neeconomic şi anume de această criză medicală. Dacă nu vom reuşi să stopăm criza medicală vom reintra în lockdown complet şi o a doua instituire de stare de urgenţă va avea un impact puternic negativ asupra economiei. De aceea, va avea un impact asupra evoluţiei economice viitoare cum gestionăm această criză acum", a afirmat Codirlaşu, citat de Agerpres, la conferinţa "România, Încotro? Economia în Era Covid 19 Perspective economice & Digitalizare".

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat ieri că 345 de noi cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus au fost înregistrate în România de la ultima informare, ajungându-se la un total de 22.760 de îmbolnăviri.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. dadar am bagat covidul in puscarie!

    victorie neasteptata!

    bravo guvernantilor!! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb