Transgaz urmează să achite către Romsilva o sumă de 6 milioane de lei ca să traverseze fondul forestier, în vederea introducerii conductei magistrale dinspre Câmpulung Moldovenesc spre Vatra Dornei, investiţia fiind blocată de doi ani.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava Gheorghe Flutur a declarat, ieri, citat de Mediafax, că, în prezent, se lucrează la documentaţia pentru scoaterea a 15 hectare din fondul forestier în vederea finalizării lucrării de investiţie privind conducta magistrală de gaz natural spre Vatra Dornei.
Potrivit domnului Flutur, lucrarea va continua, putând fi pusă în funcţiune centrala termică de cogenerare din Vatra Dornei, în condiţiile în care actuala centrală termică, ce funcţionează cu rumeguş, nu face faţă solicitărilor din municipiu.
Transgaz a început, în 2013, lucrările la conducta magistrală Frasin-Vatra Dornei, pe tronsonul Pojorâta - Vatra Dornei, de 33 de kilometri, lucrându-se pe o distanţă de 9,2 kilometri, dar lucrările au fost sistate, întrucât au existat probleme legate de traversarea fondului forestier.
De conducta magistrală de gaz natural depinde şi punerea în funcţiune a unei centrale de cogenerare pe bază de gaz natural construită în Vatra Dornei şi care este în conservare, întrucât municipiul nu este încă racordat la reţeaua de gaz natural.
Gradul de racordare la sistemul centralizat în Vatra Dornei este de 75%, căldura fiind livrată în prezent de la o centrală ce foloseşte drept combustibil rumeguşul, dar este necesară şi a doua centrală care să funcţioneze cu gaz natural.
Centrala de cogenerare a fost construită prin proiectul "Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene", prin care în judeţ au mai fost construite centrale termice de cogenerare şi reţele de termoficare în municipiile Câmpulung Moldovenesc şi Rădăuţi şi în oraşele Gura Humorului şi Siret şi care prevedea construcţia unor reţele magistrale de gaze naturale în 61 de localităţi din judeţ, cu un credit de 86,3 milioane de euro.
În ceea ce priveşte componenta de gaz natural a proiectului judeţean, ar fi trebuit executaţi circa 360 de kilometri de conductă magistrală în tot judeţul, dar au fost realizaţi doar 101 kilometri, reţeaua construită prin credit fiind preluată gratuit de Transgaz în 2009, care s-a angajat să continue lucrările prevăzute în proiect.
Mai multe localităţi sucevene au de plătit creditul, deşi nu au beneficiat de investiţii şi sunt şanse reduse ca aceste localităţi să beneficieze de gaz natural.
Consiliul Judeţean Suceava, împreună cu alte 61 de localităţi au contractat în 2004 un împrumut în valoare de 86,3 milioane de euro de la Deutsche Bank London pentru realizarea programului "Utilităţi şi mediu la standarde europene în judeţul Suceava" cu perioadă de rambursare de 20 de ani şi perioadă de graţie de 5 ani, cu dobândă de 3,975% la care se adaugă Euribor la şase luni.
Până în prezent, au fost achitate aproape 73 de milioane de euro din credit, din care rate de circa 21 de milioane de euro şi dobânzi de aproximativ 51 milioane euro.