Percheziţii la Horia Simu, într-un dosar cu prejudiciu de 55 milioane euro

Elena Deacu
Anticorupţie / 2 iulie 2015

Percheziţii la Horia Simu, într-un dosar cu prejudiciu de 55 milioane euro

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează, astăzi, percheziţii la omul de afaceri Horia Simu, aflat în topul beneficiarilor de retrocedări ANRP, prejudiciul în această cauză fiind estimat la 55 de milioane de euro.

La percheziţii, procurorii au descoperit mai bine de 150 de tablouri, ceasuri de lux şi bijuterii.

Omul de afaceri Horia Simu este suspectat de săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu în legătură cu obţinerea unor despăgubiri supraevaluate de la Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, relatează Agerpres. Potrivit publicaţiei, faptele au fost comise între 2006 şi 2008, când Simu a sprijinit nerespectarea prevederilor legale de către preşedintele, vicepreşedintele şi membrii comisiei.

Sursa citată arată că în perioada respectivă, Horia Simu a depus la dosarul de la Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor mai multe înscrisuri nereale, inclusiv o adeverinţă medicală prin care se atestă starea sa precară de sănătate, ceea ce a asigurat un cadru aparent legal procedurii de despăgubire.

Potrivit aceloraşi surse, aprobarea raportului de evaluare întocmit în condiţii nelegale a produs bugetului de stat un prejudiciu de peste 55 de milioane de euro, suma de care Simu a beneficiat în mod necuvenit.

Recent, un Raport al Curţii de Conturi a arătat cele mai mari despăgubiri acordate de Agenţia Naţională de Restituire a Proprietăţilor, Horia Simu regăsindu-se printre primele locuri, el primind 466 milioane de lei din retrocedări, după ce a cumpărat drepturi litigioase pentru un teren din Bucureşti.

Horia Simu a devenit cunoscut ca "bancher al cuprului", după ce a preluat Cuprom Baia Mare alături de Horia Pitulea.

În luna mai, DIICOT a dispus redeschiderea unui dosar de urmărire penală pe numele lui Horia Simu, Horia Pitulea, Neagu Oana Mădălina şi Chişu Adrian, privind infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare şi spălare de bani.

Tribunalul Bucureşti a constatat, astfel, în data de 22 aprilie, legalitatea unei ordonanţe a DIICOT prin care s-a dispus redeschiderea urmăririi penale în cauză.

În acest dosar, infracţiunile ar viza construirea unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi spălare de bani.

Odată cu infirmarea clasării acestui dosar, Tribunalul a decis şi redeschiderea urmăririi penale în legătură cu relaţiile comerciale din S.C.Cuprom S.A. şi societăţi comerciale rezidende/nerezidente în care acestea au fost favorizate de către persoanele sus-menţionate.

Societatea "Cuprom" a fost înfiinţată în 2003, fiind rezultatul fuziunii dintre combinatul metalurgic Phoenix şi uzina Elcond Zalău, două din cele mai importante companii ale ţării noastre din industria neferoaselor.

"Cuprom" şi-a dezvoltat afacerea pe credite şi a devenit unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa cuprului din regiune.

Pentru bancheri, un client de talia "Cuprom" părea o adevărată mină de aur, în contextul în care cifra de afaceri a companiei crescuse fulminant - de la 321 milioane lei în 2005, la 581 milioane lei în 2006, până la nivelul record de 824 milioane lei în 2007 - ,iar comenzile totalizau între 33% şi 61% din piaţa produselor de cupru din ţară.

Declanşarea crizei, datoriile scadente nereeşalonate şi scăderea drastică a cotaţiei cuprului la London Metal Exchange în decurs de câteva luni (iulie-decembrie 2008), de la 8.985 dolari/tona la 2.770 dolari/tona, au pus societatea pe butuci şi au dat peste cap toate calculele de profit ale băncilor în acest caz.

Cifra de afaceri a scăzut brusc la 685 milioane lei în 2008 şi la 190,4 milioane lei în 2009, societatea înregistrând piederi nete (la finele lui 2008 de 208 milioane lei, iar în 2009 de 50 milioane lei).

În 2008, Cuprom a sistat activitatea fabricii Phoenix Baia Mare şi a preferat să importe materia primă din Germania pentru fabrica de la Zalău.

Numărul de salariaţi s-a redus sever, de la 665 de persoane în 2009, la numai 111 la jumătatea lui 2010.

Cuprom a intrat în insolvenţă la cererea firmei de consultanţă Expert Consultancy Inc., în 2008.

Tribunalul Bucureşti în data de 3 iunie intrarea în faliment a societăţii Cuprom, decizia pronunţată de magistraţi fiind executorie, la solicitarea unor creditori ai societăţii, BCR şi Bancpost.

Doi dintre şefii Cuprom au fost Horia Pitulea şi Horia Simu, bancheri, foşti vicepreşedinţi la Citibank România. Din acţionariatul societăţii a mai făcut parte din Ionuţ Costea, fost preşedinte al Eximbank şi cumnatul lui Mircea Geoană.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Intamplator sau nu, dupa aproape sapte ani de insolventa cu restructurari masive de personal si eficientizarea maxima a activitatii,Tribunalul Municipiului Bucuresti a decis in data de 20.05.2015 intrarea SC. Cuprom SA. in faliment, lasand pe drumuri peste saptezeci de salariati si clientii la "poarta". ASTA ESTE SOLUTIA FINALA?

    1. Mulţumesc pentru completare!

    acest mare domn,va amintesc ,ca a parasit tara,cu multi ani in urma,vorbim vorbe...prindeti hotii luati bani,la puscarie,cu ei,si modificati Constitutia,odata faceti ceva din tara asta.....Africa,este departe,,,,

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb