PERIMETRUL MIDIA: Exxon şi OMV, titularii licenţei pentru zona petrolieră adâncă

V.B.
Companii #Industrie Extractivă / 29 ianuarie 2014

Exxon şi OMV, titularii licenţei pentru zona petrolieră adâncă

ExxonMobil şi OMV Petrom sunt titularii licenţei pentru zona de apă adâncă a perimetrului Midia XV, iar Gas Plus îşi păstrează participaţia de 15%, potrivit unui comunicat publicat astăzi pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited ("ExxonMobil"), OMV Petrom SA ("OMV Petrom") şi Gas Plus International BV ("Gas Plus") au anunţat astăzi că, în urma Hotărârii Guvernului numărul 43 din 22 ianuarie 2014 (publicată, ieri, în Monitorul Oficial), a intrat în vigoare contractul de transfer semnat în octombrie 2012 de către ExxonMobil şi OMV Petrom, şi Sterling Resources Ltd şi Petro Ventures Europe BV pentru drepturile de explorare şi producţie de hidrocarburi din porţiunea de apă adâncă a perimetrului Midia XV ("Midia Deep"). Gas Plus a optat pentru păstrarea participaţiei sale de 15% în ambele zone, de mare şi mică adâncime, ale perimetrului Midia XV.

În urma finalizării contractului de transfer, cotele de participare în perimetrul Midia Deep sunt: ExxonMobil - 42,5%, OMV Petrom - 42,5% şi Gas Plus - 15%.

Conform termenilor agreaţi în februarie anul trecut, Romgaz SA are opţiunea de a achiziţiona o participaţie de 10% în zona de apă adâncă a perimetrului Midia XV. Opţiunea Romgaz de a intra este declanşată de anunţul unei descoperiri comerciale în zona de apă adâncă a perimetrului Midia.

ExxonMobil va fi operatorul operaţiunilor petroliere în zona de apă adâncă a perimetrului Midia, care este adiacent zonei de apă adâncă a perimetrului Neptun, unde ExxonMobil şi OMV Petrom au anunţat o descoperire de gaze în 2012.

ExxonMobil, cea mai mare companie de petrol şi gaze naturale din lume listată public, este cea mai mare companie de rafinare şi marketing pentru produse petroliere şi are una dintre cele mai mari unităţi de prelucrare de produse chimice de pe glob. Unul dintre predecesorii companiei ExxonMobil a desfăşurat operaţiuni în ţara noastră încă din anul 1903.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier din sud-estul Europei, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Gaze şi Energie, Rafinare şi Marketing. Grupul şi-a consolidat poziţia pe piaţa petrolieră din sud-estul continentului în urma unui amplu proces de modernizare şi eficientizare, ce a necesitat investiţii de peste 8,8 miliarde euro în ultimii opt ani.

La sfârşitul anului 2012, grupul exploata în România şi Kazahstan rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 775 milioane de barili echivalent petrol (750 milioane barili echivalent petrol în ţara noastră). Cu o capacitate nominală anuală de rafinare de 4,2 milioane tone, OMV Petrom este prezent pe piaţa distribuţiei de produse petroliere din România, Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia, prin intermediul unei reţele de circa 800 staţii, operate sub două branduri: Petrom şi OMV. Comercializarea de produse petroliere în ţara noastră se desfăşoară prin OMV Petrom Marketing, deţinută în totalitate de OMV Petrom.

OMV Petrom a extins lanţul valoric al gazelor prin abordarea pieţei de electricitate. În acest context, compania operează centrala electrică pe gaze de 860 MW de la Brazi şi parcul eolian Dorobanţu, cu o capacitate de 45 MW.

În anul 2012, cifra de afaceri a grupului a fost de 5.891 milioane euro, iar EBIT (Profit Înainte de Dobânzi şi Impozite) a fost de 1.270 milioane euro. OMV, cea mai mare companie industrială publică din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom.

În Explorare şi Producţie, OMV activează în două ţări de bază: România şi Austria. În Gaze şi Energie, societatea a vândut aproximativ 437 TWh gaze în 2012. În Rafinare şi Marketing, OMV are o capacitate anuală de rafinare de 22 milioane tone şi deţinea la finalul anului 2012 aproximativ 4.400 staţii de distribuţie în 13 ţări, inclusiv Turcia.

Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la BVB.

Gas Plus este al patrulea cel mai mare producător de gaze naturale din Italia, după Eni, Edison şi Shell Italy E&P. Compania activează în principalele sectoare ale industriei gazelor naturale, în special în explorare, producţie, achiziţie, distribuţie şi vânzare către clienţi industriali şi finali. La 31 decembrie 2012, grupul avea 50 de concesiuni de exploatare localizate pe întreg teritoriul italiei, pieţe de desfacere de peste 600 milioane metri cubi de gaze naturale pe an. De asemenea, Gas Plus administrează în total aproximativ 1.500 de kilometri de reţea de distribuţie localizată în 37 de oraşe şi deserveşte în total mai mult de 80 de mii de consumatori finali, cu un personal de aproximativ de 240 de angajaţi, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Deci statul Roman avea un perimetru de exploatare unde se stia ca sunt importante rezerve de gaze.

    Se da licenta ilegal sau la limita pe mai nimic pentru stat catre o firma abonata politic si care plateste spaga. Apoi firma care a dat spaga vinde mai departe pe bani multi catre firme imp[ortante care pot exploata si se cere si acordul statului pentru a da legalitate - ilegalitatii prin care sau instrainat licentele de explorare si productie. Totul e secretizat si bagat in sertar de SRI. 

    Activele statului sunt transferate pe mai nimic iar populatia ramane cu datoriile !

    Aceasta este Romania tara unde hotii si coruptii ajutati de serviciile secrete sunt la putere ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb