Perlele Fondului Proprietatea, prezentate străinilor

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 25 aprilie 2012

Perlele Fondului Proprietatea, prezentate străinilor

Investitorii străini au venit în România să vadă, la faţa locului, ce are în portofoliu Fondul Proprietatea, mai ales că, la începutul lunii, acţionarii săi au cerut urgentarea lichidării participaţiilor.

Franklin Templeton a organizat, luni şi marţi, "Spring 2012 Analyst and Investor Day", şi i-a dus pe străini la Complexul Energetic Craiova, la Porţile de Fier (Hidroelectrica), şi la Nuclearelectrica.

Străinilor le-au fost prezentate şi companiile OMV Petrom, Romgaz, Enel Distribuţie Muntenia, GDF Suez Energy şi Transgaz.

Un participant a punctat că important este că faptul că au venit la eveniment şi investitorii care nu au intrat încă în ţara noastră.

Compania de investiţii americană "Prince Street", specializată pe pieţele de frontieră şi emergente, s-ar fi interesat dacă merită să investească în ţara noastră.

Fondurile Prince Street ale lui David Halpert au active de aproximativ 400 de milioane de dolari.

În sală s-au mai aflat şi reprezentanţii fondurilor Firebird, care au deja portofolii pe România.

Ideea organizatorilor a fost să mai atragă investitori la Fondul Proprietatea, potrivit unui investitor.

Străinii au venit cu întrebări precise, dorind să afle stadiul programului de listări al statului.

Voci din sală ne-au relatat că nu toate răspunsurile şi prezentările au fost satisfăcătoare. Au existat comentarii printre participanţi referitoare la faptul că societăţile nelistate ar avea nevoie de mai multă iscusinţă în interacţiunea cu investitorii şi nu le-ar fi de prisos organizarea unor departamente profesionale de relaţii cu investitorii.

La începutul lunii, vânzarea activelor "Fondul Proprietatea" (simbol FP) a primit undă verde din partea acţionarilor, care au decis să mărească onorariul "Franklin Templeton" în cazul în care va urgenta procesul de lichidare din participaţii.

Deşi această propunere a fost criticată de unii specialiştii din piaţă care consideră că această măsură va duce practic la desfiinţarea Fondului, acţionarii au votat la foc automat.

La jumătatea lunii februarie, fondul american de hedging "Elliott Associates" a propus, prin firma "Manchester Securities", ca "Frank-lin Templeton" să vândă din activele FP iar banii obţinuţi să fie distribuiţi acţionarilor, admi-nistratorul Fondului urmând să încaseze un comision de 1,5% din suma obţinută în perioada 2012-2013, iar în 2014 acesta să scadă la 1%.

Reprezentanţii Elliott nu au lipsit de la evenimentul "Franklin Templeton".

Tribunalul Bucureşti a anulat, pe 22 decembrie 2011, hotărârea acţionarilor prin care "Franklin Templeton" a fost numit administrator la "Fondul Proprietatea", însă FT a făcut recurs.

Mobius: Aceste Zile ale Analiştilor şi Investitorilor oferă o imagine foarte clară despre companiile din portofoliul Fondului Proprietatea

Principalul obiectiv al evenimentului Zilele Analiştilor şi Investitorilor pentru Fondul Proprietatea, susţinut atât în Bucureşti cât şi în afara capitalei, în perioada 23-24 aprilie, a fost acela de a oferi investitorilor instituţionali internaţionali şi locali, precum şi analiştilor interesaţi de Fondul Proprietatea, o perspectivă aprofundată asupra Fondului, companiilor din portofoliul său şi strategiei de investiţii, potrivit unui comunicat transmis de Franklin Templeton.

Dr. Mark Mobius, Preşedinte Executiv al Templeton Emerging Markets Group, a declarat: "Timp de peste două decenii, Templeton Emerging Markets Group a beneficiat de prezenţa echipelor noastre la faţa locului, în pieţele emergente şi de frontieră; de abilitatea noastră de a organiza vizite în teritoriu şi de oportunitatea de a interacţiona cu managementul local al companiilor din portofoliu. Aceste Zile ale Analiştilor şi Investitorilor sunt foarte folositoare pentru că oferă investitorilor o imagine foarte clară despre companiile din portofoliul Fondului Proprietatea, prin vizite locale şi interacţiunea cu managementul companiilor. Este, de asemenea, o platformă benefică pentru companiile româneşti de a-şi demonstra atractivitatea în faţa investitorilor internaţionali şi de a arăta cum pot concura cu alte companii din pieţele emergente".

Greg Konieczny, Manager de Fond al Fondului Proprietatea, a comentat: "Am avut două zile foarte interesante cu analiştii de la companiile de brokeraj şi investitorii noştri majori, şi credem că acestea vor creşte vizibilitatea Fondului ca oportunitate importantă de investiţii pentru investitorii instituţionali locali şi străini. A fost, de asemenea, o ocazie excelentă pentru a oferi informaţii actualizate participanţilor despre ultimele evoluţii, în special din zona guvernanţei corporative, referitoare la numirile de directori şi manageri independenţi în întreprinderile de stat, precum şi despre viitoarelor oferte publice iniţiale ale companiilor din portofoliul nostru".

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. "au votat la foc automat"....

    esti in zona de razboi fata-draga? 

    1. romanasi fara minte, Nimeni in 2012 nu-si mai vinde participatiile valoroase din energie bucata cu bucata cand piata e jos. Ce au facut polonezii acum muuuulti ani in urma s-a intamplat in plin avant bursier si chiar si asa le cam pare rau politicienilor, Singurii care se bucura sunt SPECULATORII ordinari ca tine, fara nicio bruma de responsabilitate ptr tara sa. Eu nu vreau sa-i acopar pe hotii nostri din partide care au capusat companiile de stat, dar nici sa cad in plasa unor straini ce vor sa ia pe nimic industria grea dintr-o tara UE. E suficient sa listam 30-40% din ele si sa punem un management privat si performant. Ptr a obtine asta nu trebuie sa facem SOLDOUT ! gasca de americani, incepand cu Mobius, Gittenstein, Elliot, Franklin, etc, joaca toti la aceeasi mana> sa puna laba la pret de nimic pe participatiile valoroase din industria unei tari UE. I-au gasit pe fraierii de romani, un popor condus de un melanj de parveniti iresponsabili si guvernanti corupti, aidoma tarilor bananiere. VOI CHIAR NU VRETI SA LASATI NIMIC GENERATIILOR URMATOARE, in afara de niste tinichele trecatoare, jeepurile si iahturile voastre din Cipru?

      Responsabilitatea nu este a lor ci a noastra, doar e tara noastra. Si dorinta de a castiga mai mult este naturala, la noi toti. Ce vina au strainii ca incearca sa castige bani folosind experienta lor? Nu este vina noastra ca in loc sa pedepsim pe cei ce au distrus tot ce au facut parintii si bunicii nostri, ne indreptam nervii catre altii, care n-au nimic de-a face cu asta? Eu cred ca orientarea nervilor catre straini ar dori-o cei care sunt adevaratii vinovati. Iar cei care dau in straini isi recunosc ori impotenta de a reactiona impotriva semenilor nostri care "tradeaza tara si poporul", ori fac parte dintre acestia si produc o diversiune bine gandita, pentru a dilua responsabilitatea celor ce iau decizii pentru noi toti. Trebuie sa ne reintoarcem la Bancorex si la valuta forte care a disparut atunci. Daca avem puterea asta, atunci inseamna ca vrem, daca nu, atunci inseamna ca nu vrem asta. Apropo, management privat suna cunoscut = Stefan Gheorghiu = SNSPA = Baietii destepti. Iar cu Franklin Templeton trebuie sa lucreze oamenii care sunt pregatiti pentru asta, nu cei care doar incaseaza ceva pentru a mima administratia si care in afara de vorba de lemn nu au decat agresivitate umana in sange.

      insa statul francez/grec, nu accepta SOLD OUT, pastrand pachetul cel mai importan! bati campii aiurea cu Stefan Gh. facand o mare varza iar by the way si tatal meu a muncit la constructia industriei energetice din Ro, fara sa fie activist comunist. Romania are suficiente minti luminate cu expertiza straina, doar ca sunt preferate lacustele americane (nici macar europene) sa preia industria RO. Da ce-ti pasa tie care toata viata ai trait doar din combinatii si specula...

    Eu ca actionar al FP-UL nu ma interesaeza ce zic uni ca ne "vindem tara".Eu ca proprieatr de apital sustin administratorul american.Sa lichideze fondul daca imi aduce profit.

    1. investitor inseamna pe termen lung, altfel se defineste SPECULATOR ordinar! Nemaipomenind ca voi traiti numai din specula pe ce au creat altii, ati facut doar evaziune, caci voi n-ati creat in viata voastra nici macar un loc de munca, darami-te o industrie grea ! da va vine randul si voua rechinilor, sa treceti pe la caserie...

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb