PERSPECTIVA MARIEI VOINEA Avocatul Stoicescu: "Funcţionarii BCR sunt principalii responsabili pentru situaţia Harinvest"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 februarie 2014

Avocatul Stoicescu: "Funcţionarii BCR sunt principalii responsabili pentru situaţia Harinvest"

"Cazul «Harinvest» - rezultatul unor neglijenţe şi decizii pompieristice"

Maria Voinea este brokerul arătat cu degetul de toată lumea ca vinovat pentru "toate relele", în cazul "Harinvest", însă avocatul acesteia Dan Stoicescu oferă o altă perspectivă asupra situaţiei.

Domnul Stoicescu consideră: "Cazul «Harinvest» nu este practic o «fraudă», ci este rezultatul unui lanţ de neglijenţe şi decizii pompieristice şi iresponsabile luate de funcţionari incompetenţi din cadrul BCR, BVB, Depozitarul Central, ASF şi Harinvest care au gestionat defectuos o situaţie critică ale cărei efecte puteau fi uşor evitate".

Potrivit avocatului citat, "situaţia a fost declanşată de funcţionari din cadrul BCR care, în noiembrie 2013, au decis, în mod pripit, iresponsabil şi nejustificat, să nu mai execute ca şi până atunci tranzacţii de tip sell-out cu contrapartea SSIF Harinvest SA sau măcar să comunice în timp util că nu mai efectueze astfel de tranzacţii. Deşi au fost avertizaţi asupra consecinţelor dezastruoase ce le-ar putea avea o astfel de decizie asupra pieţei, aceştia au preferat să introducă astfel în piaţă un risc sistemic care a scăpat de sub control şi a avut efectele pe care le ştiţi".

Vânzarea tuturor acţiunilor aflate în conturile Harinvest pentru a acoperi decontarea tranzacţiilor cu BCR a fost recomandată, acoperită şi asigurată de mai multe instituţii ale pieţei, ne-a spus avocatul Mariei Voinea.

Acesta a explicat: "Cu alte cuvinte, nişte funcţionari incompetenţi de la BCR au considerat, dintr-o dată, că împrejurarea în care doi traderi (de la BCR şi Harinvest) îşi comunică unul altuia că au introdus ordinele în piaţa Regular a BVB şi Rasdaq, pe nişte acţiuni nelichide (acţiunile care au făcut obiectul tranzacţiior sell-out), reprezintă fapta de manipulare a pieţei fapta pe care au constatat-o ca atare şi au sesizat ASF.

Aceştia sunt principalii responsabili (printre mulţi alţii) pentru situaţia creată la Harinvest.

A urmat o serie de alte decizii pripite ale unor funcţionari la fel de incompetenţi din instituţiile pieţei care au împins practic Harinvest în situaţia critică de a vinde absolut tot ce avea în conturi pentru a acoperi situaţia creată".

Dan Stoicescu este de părere că toţi cei care sunt de fapt responsabili încearcă, acum, să-şi acopere incompetenţa şi deciziile greşite prin inventarea unor presupuse şi imaginare fapte de manipulare a pieţei pe care BCR le-a "constatat" şi pe care acum ASF le "investighează": "Mai mult, sub pretextul constatării acestei pretinse manipulări BCR şi-a concediat în decembrie 2013 propriul trader (n.r. Dan Deak). Ulterior acesta, i-a şi chemat în judecată pentru anularea deciziei de concediere abuzivă.

Acum, ASF derulează o investigaţie la BCR cu privire la «faptele de manipulare» sesizate de BCR. Dacă ASF va interpreta că situaţia în care doi traderi discută la telefon anterior introducerii ordinelor în piaţă (mai ales pe cotaţii nelichide) reprezintă manipularea pieţei, cam toată piaţa ar trebui anchetată pentru manipulare".

Avocatul Dan Stoicescu spune că Maria Voinea va sesiza şi va colabora cu toate instituţiile statului pentru aflarea adevărului şi identificarea tuturor persoanelor responsabile pentru această situaţie.

Organele de cercetare penală derulează şi ele o anchetă, pe tema "Harinvest". Până acum, Maria Voinea nu a fost pusă sub acuzare.

Acţionarii "Harinvest" sunt Valentin Cismaru, cu o deţinere de 23,04%, Veronel Lungu (30,86%), Dumitru Crăciunescu (23,04%), Ion Antonescu (23,04%).

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. mai ramane sa dea in judecata dna voinea pe cei de la bcr

    1. După aproape 3 luni de la "masacrul financiar de la Harinvest" se mai găsesc "intelepti" care n-au inteles ca momentul critic al întregii afaceri a fost acela în care cineva a "băgat gheara" în proprietatea investitorilor și a acționarilor !

      Cum de n-a rămas Harinvest în accident de plată față de BCR ? 

      Cine a avut interes ca  

      BCR să iasă îndestulată în detrimentul încălcării dreptului constitutional la proprietate al investitorilor ?  

      Cum sunt protejați investitorii pe piața de capital din România ?  

      Vezi pe lângă cazul Harinvest și cazurile anterioare !

      Și nu vei mai fi în siguranță pe piața de capital din România !  

      Nu Voinea trebuie sa ii dea in judecata. Poate investitorii harinvest care nu au inteles nici acum de unde li se trage si umbla aiurea pe campii sau dorm in transee. La lupta voinicii mei !

    dragii mei comentaci,

    asa cum se observa si din raportul UE.Aceea a coruptillor mici sau mari si aceia a ingerilor si sfintilor. Asa ca va rog ascultati ce zice domnul Beitz :"Şeful riscului din BCR a susține că între 10% şi 15% din creditele neperformante ale băncii sunt legate de fraude cauzate de angajaţi ai băncii şi de persoane din exterior, un motiv cheie fiind „background-ul cultural“ al românilor." Daca am corobora pilda filozofului "Cunoaste-te pe tine insuti" cu cea a seflului de la Blackrock "Cunoaste-ti riscul" am ajunge la marea pilda:"Orice sfant are un trecut si orice pungas un viitor". Sunt convins ca domnul avocat va reusi sa desluseasca aceasta dilema a timpurilor noastre care nu este altceva decat un proces de APO-CALYPSIS... 

    1. Maai bestie mica. Nu te linistesti deloc. Vad ca tratamentul nu da rezultate. Continui sa aberezi existand. Onanismul tau intelectual ne afecteaza pe toti. Dispari ! Incearca sa te abtii!!

      sau esti probabil secretara doamnei care este posesoarea unei rafinarii.De asemenea mica. Genial cu aberatia.Da e rasuflata. Au spus altii acum cateva zile. Bine ei gandeau nu aberau:-) Daca spui ca este intelectual procesul inseamna ca totusi e bun de ceva. Si daca e numa ABE RATII , doar nu iti este frica de inflatia japoneza acum cand te zgarii pe ochi ca ai salariu mai mare de 1600. Iti dau un pupic si multumesc pentru admiratia prezentata:-)

    Iata ca experienta si curajul domnului Dan Stoicescu se manifesta prin acest interviu care este aproape de adevar : Cazul Harinvest nu era posibil daca ASF, DC, BVB isi faceau datoria pe langa responsabilitatea BCR, Broker si Harinvest.

    De ce trebuie sa plateasca FCI cand acestia sunt vinovatii ?  

    1. pentru ca ala este rolul fci -ului, sa despagubeasca si in caz de incapacitate temporara de plata dupa care fci isi recupereaza banii ...................practic nu plateste nimic , doar intervine intr-un incident ca o asigurare , dar e greu sa se inteleaga asta

    ...ceea ce s-a intamplat la Harinvest nu putea sa se intample decat cu complicitatea grava a celorlalti " actori " din piata ( ASF , Depozitar , BVB , BCR , BRK ) . Acum ca a venit si opinia domnului avocat Stoicescu ii rog pe cei de la ASF sa recunoasca faptul ca au terminat anchetele ( nici nu aveau cum sa dureze prea mult ) atat la BCR , cat si la Depozitar si ancheta interna ( pe care domnul Ursache a promis ca o va incheia inainte de sarbatorile de iarna ) si sa emita Deciziile de restituire a sumelor catre investitorii Harinvest investitori pagubiti nu numai de Harinvest ci asa cum se precizeaza si de BCR , Depozitar , ASF ! GRAV domnilor ! Foarte GRAV ! Sa iei banii de la investitori si sa indestulezi conturile vinovatilor !!!!

    1. cu alte cuvinte un grup infractionar de tip mafiot , in care fiecare isi vede interesul si apoi o mina spala pe alta sau scapa cine poate

      cu siguranta e vorba de grupuri infractionale. la BRK grupul de infractori e format din reprezentantul actionarului principal, ciocoiul vechi si nou de la 4, se continua cu 2 membri de CA si se implementeaza la nivel de director general.

    Felicitari maestre,

    bcr sa plateasca!

    Inteligentii de acolo ar trebui intrebati ce a fost in capusoru lor tuguiat. 

    Draga Adina,

    daca aseara nu ai fi avut atatea emotii legate de faptul ca te vezi la Balul BVB cu premierul :p , ti-ai fi amintit ca exista pe rol aproape in faza de judecare un proces impotriva BCR si BVB, referitor la tranzactii cu structurate din 8 aug 2011, in care reclamantul incearca sa demonstreze neglijenta celor doua institutii si faptul ca anumite tranzactii sunt manipulative. La momentul respectiv, BCR si ASF opinau ca nici vorba de asa ceva, iar acum incearca sa demonstraeze contrariul. BCR si BVB au de unde sa plateasca, interesanta insa va fi  

    1. ...Interesant va fi insa ce va rezulta referitor la ''actiunea cu buna credinta a personalului ASF'', care pare sa actioneze ''dupa caz''

      Valentin CiZmaru este aceeasi "cizma de aur a finantelor" care a lucrat la fostul Vanguard, actualul Tradeville ? 

      Un fel de Cochintu de la Cazinoul Admiral, acest "bocanc de platina" al gamblericilor-pariorilor de pretutindeni ?  

      Domnule Make, 

      Dumneata esti martor ca eu am spus in nenumarate randuri faptul ca: 

      1) BVB-ul si Sibex nu mai sunt de multa vreme nicio PIATA DE CAPITAL, ci au devenit CAZINOURI; 

      si ca 

      2) actualul ASF, adica fostul CNVM, nu mai sunt de multa vreme autoritati de reglementare financiara, ci au devenit pur si simplu o Regie Autonoma a Loteriilor, Pronosticurlor, si Pariurilor Bursiere. 

      Mai oameni buni ! 

      Mai animalelor darwiniene, daca doar astfel intelegeti cui ma adresez ! 

      Mai, voi chiar v-ati prefacut ca nu intelegeti in ce consta pericolul nenumaratelor AVERTISMENTE care vi s-au dat ani la rand de catre colegi realmente SPECIALISTI = PROFESIONISTI in legatura cu: 

      PRODUSELE DERIVATE = ACTIVELE FINANCIARE TOXICE ?????? 

      Si atunci la ce mama dreaqului o mai frecati atat, si nu-i bagati pe toti cei implicati in promovarea si in furnizarea acestor PSEUDO_PRODUSE = SMENURI FINANCIARE direct in puscarie ???? 

      ASF-BCR-DC-BVB=MAFIAAAAAAAAAAA AAAAAAAAA!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb