Peste 75% dintre greci vor să rămână în zona euro

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 ianuarie 2015

Peste 75% dintre greci vor să rămână în zona euro

Kathimerini: BCE vrea ca noul guvern elen să ajungă rapid la un acord cu creditorii internaţionali

Trei sferturi dintre eleni cred că ţara lor trebuie să rămână în zona euro, "cu orice preţ", potrivit unui sondaj realizat de institutul GPO, publicat ieri, cu mai puţin de trei săptămâni înainte de alegerile legislative anticipate din această ţară.

Scrutinul, programat la data de 25 ianuarie, a generat multe temeri, întrucât rezultatul lui, respectiv posibila venire, la putere a partidului radical de stânga Syriza, poate duce la ieşirea Greciei din uniunea monetară.

Potrivit sondajului GPO, 75,7% dintre grecii chestionaţi vor rămânerea ţării în zona euro, în timp ce 22,3% au o opinie contrară. O proporţie de 59,2% susţine că încă există pericolul ca ţara să fie obligată să iasă din uniunea monetară. Sondajul mai arată că Syriza rămâne formaţiunea preferată de votanţi, cu 28,5%, în timp ce Noua Democraţie, partidul premierului Antonis Samaras, este creditat cu 25,3% din opţiuni.

În schimb, Antonis Samaras este considerat premierul "cel mai potrivit" de către 40,3% dintre cei chestionaţi, iar liderul Syriza, Alexis Tsipras, se bucură de numai 34,9% în această privinţă.

Banca Centrală Europeană (BCE) vrea ca noul guvern grec, care urmează să fie format după alegeri, să ajungă rapid la un acord cu partenerii europeni, astfel încât băncile elene să continue să beneficieze de finanţarea oferită de BCE, conform publicaţiei Kathimerini.

În noiembrie 2014, finanţarea oferită de BCE pentru băncile greceşti a crescut cu 2,3%, la 44,85 miliarde euro. Băncile greceşti depind în continuare de finanţarea BCE pentru lichiditate.

Citând un oficial din interiorul băncii centrale a Greciei, Kathimerini susţine că BCE le va permite băncilor elene să aibă acces la finanţarea sa, atât timp cât Atena rămâne în programul de asistenţă şi continuă să-şi îndeplinească obligaţiile.

Şomaj în scădere, dar la un nivel de peste 25%

Piaţa muncii din Grecia dă uşoare semne de redresare, rata şomajului scăzând la 25,8% în octombrie 2014, de la 26% în septembrie 2014 şi 27,8% în octombrie 2013, conform datelor anunţate ieri de ELSTAT.

Nivelul din octombrie anul trecut este cel mai scăzut consemnat din august 2012, când rata şomajului se situa la 25,5%. Cel mai ridicat nivel, de 28%, a fost înregistrat în septembrie 2013.

Potrivit ELSTAT, 1,245 milioane de greci nu aveau un loc de muncă în octombrie 2014, cu 104.263 mai puţin comparativ cu perioada similară din 2013.

Cea mai ridicată rată a şomajului, de 50,6%, este înregistrată în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani. În octombrie 2013, rata şomajului în rândul acestora a fost de 57,4%.

Rata şomajului din Grecia aproape s-a triplat de la debutul crizei, în 2009, şi se menţine la cel mai ridicat nivel din zona euro, unde media a fost de 11,5% în octombrie.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb