Peter Garnry, Saxo Bank: "Twitter - veni, vidi, vici... şi mai ce?"

F.A.
Internaţional / 12 noiembrie 2013

Valoarea IPO a Twitter aduce aminte de presupusa opinie a lui Caesar despre campania lui în Marea Britanie: "Am venit, am văzut, am cucerit (n.r. Veni, vidi, vici)", consideră Peter Garnry, strategist equity, Saxo Bank.

"În urma drumului de succes parcurs de managementul Twitter în orientarea investitorilor instituţionali, cererea a fost atât de mare, încât acţiunile au fost de 30 de ori suprasubscrise înainte de tranzacţionarea lor pe New York Stock Exchange. Odată încheiate primele zile de tranzacţionare, să examinăm IPO-ul şi felul în care va arăta viitorul pentru investitorii Twitter", se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Cota iniţială de preţ a fost stabilită între 17-20 dolari per acţiune, ceea ce s-a tradus printr-o evaluare foarte corectă, având în vedere perspectivele actuale. Cu trei zile înainte de data IPO, cota de preţ a fost ridicată la 23-25 dolari, înainte să fie ridicată din nou, în cele din urmă, la 26 dolari per acţiune, ca urmare a unei cereri tot mai mari, potrivit sursei citate.

"Şi a tot crescut de atunci, deşi Twitter a ţinut ca preţul acţiunilor să nu depăşească 26 dolari, tocmai pentru a evita situaţia similară a IPO-ului Facebook, când preţul acţiunilor a fost umflat considerabil. Managementul Twitter a insistat pe un procent mic de investitori din zona retail, în favoarea mai multor investitori instituţionali, pe termen lung. Din ce am putut auzi, un grup de mari investitori instituţionali au cumpărat aproximativ 50% din acţiunile emise", menţionează analistul Saxo Bank.

Preţul acţiunilor a fost deschis de New York Stock Exchange la 45.10 dolari, un preţ semnificativ mai mare decât IPO-ul de 26 dolari, care a oscilat puternic în primele minute înainte ca cererile de cumpărare să ajungă la un punct culminant, împingând preţul acţiunilor la un nivel record de 50.09 dolari per acţiune, arată sursa citată.

"Cu toate acestea, entuziasmul a fost de scurtă durată, iar preţul acţiunilor a scăzut rapid la preţul de pornire de 45 dolari, înainte de a mai flirta puţin în jurul cifrei de 44 dolari. La acest moment, Goldman Sachs probabil a început să devină mai agresiv în a stabili o normă de preţ pentru ca ziua de tranzacţionare să fie încheiată cu succes. În timp ce sesiunea de tranzacţionare a continuat, preţul acţiunilor a început încet să crească în jurul cifrei de 48.50 dolari per acţiune, scăzând înapoi la 45 dolari per acţiune, ca într-o reluare a primei zile de tranzaţionare a Facebook, care a încheiat ziua la exact acelaşi preţ de deschidere", adaugă Peter Garnry.

Dacă deja-vu-ul Facebook persistă, Twitter ar putea avea parte, foarte probabil, de noi presiuni asupra preţului acţiunilor, susţine analistul Saxo Bank. Facebook a pierdut 11% în a doua zi de tranzacţionare.

"Pe baza preţului de deschidere de 45 dolari per acţiune, Twitter este evaluată la 21.7 EV/Sales. Dublu faţă de evaluarea Facebook, care deja este cotată cu un preţ agresiv (a se vedea tabelul de mai jos). Mesajul cheie pentru investitori este că această evaluare va mări consecinţele riscurilor ivite în cazul în care Twitter nu satisface aşteptările în următoarele comunicate pe încasări. Dacă exemplul Facebook, drept companie tranzacţionată public, oferă vreo orientare, Twitter va întâmpina dificultăţi în a satisface aşteptările investitorilor în primul an de companie publică. Fiecare detaliu va fi examinat la următoarea sesiune pe încasări, iar investitorii vor fi probabil foarte critici vizavi de performanţele coroborate cu nivelul foarte mare al evaluării companiei", conform analizei Saxo Bank.

Preţul acţiunilor şi fundamentele companiei pot funcţiona în două lumi diferite, mai spune Peter Garnry. Aşadar, în timp ce preţul acţiunilor se poate afla sub presiune de-a cursul unui an, fundamentele de bază ale companiei se pot consolida cu uşurinţă, aşa cum a fost cazul IPO-ului Facebook de anul trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb