Petiţiile concetăţenilor: între probleme serioase şi derizoriu

D.N.
Ziarul BURSA #Companii / 23 octombrie 2013

Formularea de petiţii şi semnarea acestora a devenit un adevărat sport naţional. Nemulţumirile oamenilor, multe ignorate de factorii de decizie, se materializează în astfel de documente propuse dezbaterii publice. Unele foarte serioase, care abordează probleme de interes naţional, reuşesc să strângă mii de semnături de susţinere, altele făcute în băşcălie nu fac decât să stârnească zâmbete, dar şi să ducă în derizoriu şi iniţiativele animate de cele mai bune intenţii. În mediul online sunt mai multe site-uri specializate precum: petitieonline.com, yousign.org/ro, petitiionline.ro; unde cetăţenii care au o nemulţumire încearcă să strângă alături de ei cât mai mulţi oameni pentru a "mişca" lucrurile. Temele importante ale ultimelor luni, "eutanasierea câinilor fără stăpân", "fracturarea hidraulică - gaze de şist", "Roşia Montană" se află în top atât ca număr de iniţiative formulate, dar şi din punctul de vedere al semnăturilor de susţinere.

Cele mai populare iniţiative de pe petitieonline.com din acest an sunt: "Susţineţi eutanasierea maidanezilor neadoptaţi în 30 de zile!" (17.662 semnături); "Spune nu eutanasierii câinilor comunitari - protecţia animalelor" (14.880 semnături); "Împotriva fracturării hidraulice a gazelor de şist în România" (8003 semnături); "Interesul public mai presus de gustul publicului" (6517 semnături). "Cerem CSM sancţionarea procurorului general al României" a strâns de asemenea un număr mare de semnături, comentarii. O avalanşă de comentarii (2797) a produs şi petiţia semnată de mai mulţi profesori universitari intitulată "Demisia premierului Victor Ponta, cerută de mediul academic".

Pe yousign.org/ro, ieri, ultimele petiţii postate erau următoarele: "Protejaţi păsările numite Pană Neagră", "Protejaţi minorii de violenţa adulţilor", "Vrem Concert Justin Bieber la Cluj Napoca", "Stop vânzarea avuţiei naţionale", "Stop infidelităţii dintre soţi". Dacă în cazul infidelităţii sunt aduse multiple argumente şi se fac trimiteri la texte de lege, în ceea ce priveşte concertul lui Bieber, totul se rezumă la o propoziţie. Oameni cu simţul umorului sau fără simţul ridicolului au postat şi pe petitiionline.ro. Se cer, printre multe altele, îndepărtarea lui Leandro Tatu de la Steaua, salvarea unei emisiuni de umor de la Antena 1, schimbarea conducerii Federaţiei Române de Snooker. Scoaterea plăcii de sunet de la calculatorul unui anume Acsel Cozac, pe motiv de muzică proastă, a generat nu mai puţin de trei petiţii. "Eutanasierea şmecherilor de cartier" nu a strâns deocamdată nicio semnătură, dar autorul petiţiei nu are aşteptări foarte mari în această direcţie: "Dacă această petiţie va strânge 2 semnături va fi aprobat în Parlament un proiect de lege privind eutanasierea "şmecherilor de cartier" şi vânzarea bunurilor lor pentru a se obţine fonduri necesare construcţiei de adăposturi pentru câinii maidanezi".

După cum se poate vedea paleta iniţiativelor şi nemulţumirilor este foarte diversă, atât de diversă încât foarte puţine subiecte mai reuşesc să stârnească interesul unui număr semnificativ de oameni, astfel încât să se strângă numărul de semnături necesare pentru ca o iniţiativă legislativă să treacă de porţile Parlamentului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Tipic, un lucru serios ingropat in 100 de mizerii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb