Petrolul şi aurul, în scădere

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 decembrie 2007

Preţul petrolului brut a înregistrat, vineri, cea mai mare scădere a săptămânii, la New York, în baza speculaţiilor potrivit cărora stocurile de profil din SUA sunt suficiente ca să acopere cererea în această iarnă. Potrivit cifrelor Departamentului Energiei, în perioada 26-30 noiembrie, livrările de combustibili distilaţi, inclusiv păcură şi benzină, au făcut ca stocurile de profil să depăşească cu 0,6% media ultimilor cinci ani. Stocurile de petrol brut sunt cu 0,7% peste medie.

Preţul ţiţeiului brut cu livrare în ianuarie a scăzut cu 1,95 dolari sau 2,2%, la 88,28 dolari/baril la New York Mercantile Exchange. Acesta a fost cel mai important declin consemnat după data de 30 noiembrie. În ultima săptămână, cotaţia ţiţeiului a scăzut cu 0,5%.

Amintim că, la data de 21 noiembrie, cotaţia petrolului a înregistrat nivelul maxim al tuturor timpurilor: 99,29 dolari/baril, cu peste 10 dolari faţă de preţul actual. În ultimele şase luni, preţul petrolului a crescut cu 38%, iar traderii aşteaptă ca acesta să fluctueze cu 36% în următoarele 12 luni.

La ICE Futures Europe Exchange din Londra, ţiţeiul Brent cu livrare în ianuarie a avut un preţ de 88,64 dolari pe baril, vineri, în scădere cu 1,54 dolari ori 1,7%.

Pentru această săptămână, analiştii aşteaptă ca preţul petrolului să-şi continue declinul, investitorii speculând că încetinirea creşterii economice va reduce consumul de combustibili, respectiv va alimenta stocurile.

Tot în ultima zi a săptămânii trecute, preţul aurului a urmat un curs descendent, ca urmare a aprecierii dolarului faţă de euro. În aceste condiţii, cererea pentru metalul preţios, considerat investiţie sigură, nu a fost atât de mare.

Aurul cu livrare imediată a avut un preţ de 799,17 dolari pe uncie la Bursa Metalelor din Londra, în scădere cu 3,26 dolari sau 0,4%. La New York, cotaţia a coborât cu 1,70 dolari (0,2%), la 805,40 dolari uncia.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb