Petrom către Transgaz: Perspective "frumoase" în privinţa gazelor din Marea Neagră

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 26 aprilie 2013

Compania OMV Petrom a comunicat transportatorului de gaze Transgaz Mediaş că sunt perspective "frumoase" în privinţa gazelor din Marea Neagră, a declarat, ieri, şeful Dispecerului de gaze din companie, Mihai Pătârniche. Potrivit Mediafax, domnia sa a adăugat că, în momentul în care va începe extracţia de gaze în Marea Neagră, vor fi necesare "zeci de milioane de euro" pentru realizarea conductelor care să aducă gazele la ţărm, operaţiune în care este foarte probabil să se implice şi Guvernul.

OMV Petrom şi ExoonMobil ar putea extrage anual 6,5 miliarde metri cubi de gaze naturale din perimetrul Neptun din Marea Neagră, potrivit estimărilor preliminare, cantitate care echivalează cu aproape jumătate din consumul anual actual al României. Cele două companii explorează împreună perimetrul Neptun din Marea Neagră. În cazul în care operaţiunile ulterioare vor confirma fezabilitatea din punct de vedere tehnic şi comercial a producţiei de gaze din blocul Neptun, valoarea cumulată a investiţiilor în cadrul fazelor de explorare şi dezvoltare ar putea fi de câteva miliarde de dolari americani.

Întrebat dacă OMV Petrom va putea exporta gazele pe care le va extrage din Marea Neagră, oficialul Transgaz a răspuns afirmativ. "Dacă România este obtuză, Petrom poate exporta, deşi nu poate face ce vrea pentru că este sub jurisdicţie româ-nească", a afirmat Pătârniche.

Exportul de gaze prin Ungaria necesită investiţii de 10 milioane de euro

Începerea exportului gazelor naturale spre Ungaria "nu este mare lucru", suma necesară pentru realizarea condiţiilor tehnice fiind de aproximativ 10 milioane de euro, a mai declarat Mihai Pătârniche.

Domnia sa a explicat: "Fizic, nu este mare lucru. Ungaria are o presiune mai mare în conducte faţă de noi. Pentru importul şi exportul gazelor prin Arad-Szeged mai sunt necesare vreo 10 milioane de euro, pentru o conductă şi două staţii de compresie".

Oficialul Transgaz nu a precizat când va fi realizată această investiţie.

Începerea exporturilor de gaze în 2013 este una dintre obligaţiile asumate de România faţă de FMI şi Comisia Europeană (CE). CE a declanşat, în luna octombrie a anului trecut, procedura de infringement în cazul Româ-niei, pentru că nu asigură condiţiile necesare exportului de gaze.

România are o singură conexiune pentru transportul gazelor cu ţări din Uniunea Europeană, cu Ungaria, pe rura Arad-Szeged, însă aceasta permite deocamdată doar importul de gaze.

Consiliul European a decis, în februarie 2011, că fiecare stat din Uniunea Europeană să aibă cel puţin două surse de gaze naturale şi electricitate până în 2014, astfel încât să fie evitată o situaţie similară crizei dintre Rusia şi Ucraina din 2009.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb