Petrom nu se mai grăbeşte să-şi majoreze capitalul

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 noiembrie 2010

Petrom nu se mai grăbeşte să-şi majoreze capitalul

Compania şi-a sporit profitul cu aproape 50%

Poziţia financiară robustă a redus nevoia Petrom de majorare a capitalului social, permiţând companiei să urmărească alinierea cu iniţiativa statului de a vinde o participaţie de 9,8%. Conducerea Petrom a anunţat, ieri: "Având în vedere situaţia curentă, este posibil să solicităm acţionarilor noştri prelungirea autorizării Directoratului (n.r. pentru majorarea de capital) şi după data de 29 aprilie 2011".

Petrom a planificat atragerea a circa 600 de milioane de euro printr-o majorare de capital, pentru investiţii. În prezent, pe lângă acţionarul majoritar OMV (51%), statul deţine, prin Ministerul Economiei, 20,6% din acţiunile companiei şi intenţionează să vândă 9,8% pentru a participa la majorarea capitalului. Grupul aus-triac a anunţat recent că va aştepta decizia Guvernului privind vânzarea pachetului de acţiuni a statului, înainte de a lua în calcul majorarea de capital a Petrom.

Oficialii Petrom au anunţat, ieri, realizarea unui profit net de 1,411 miliarde lei pe primele nouă luni, în creştere cu 46% faţă de cel raportat în perioada similară a anului trecut, în ciuda pierderilor de 116 milioane lei raportate în trimestrul III, ca urmare a deprecierii activelor deţinute în Kazahstan.

EBIT-ul (profit înainte de taxe şi impozite) Grupului a fost, în primele nouă luni, de circa 2 miliarde lei, în creştere cu 41% faţă de anul trecut. Vânzările totale ale Petrom au atins, la 30 septembrie 2010, valoarea de 13,15 miliarde lei, în creştere cu 11% faţă de perioada similară a anului trecut.

Rezultatele din primele nouă luni ale anului 2010 au fost influenţate pozitiv de preţul favorabil la ţiţei şi de managementul strict al costurilor. Preţul ţiţeiului Ural a fost cu 34% mai mare comparativ cu primele nouă luni din 2009.

Se reduc investiţiile

Investiţiile realizate în primele nouă luni au fost de 2,9 miliarde lei, cu 9% peste nivelul de anul trecut. Oficialii companiei au declarat: "Ne vom intensifica eforturile investiţionale, cu accent în special pe forajul sondelor de dezvoltare şi producţie şi pe reparaţiile capitale la sonde. Totuşi, datorită ciclului normal al proiectelor, o parte a programului investiţional amplu planificat pentru 2010 estimăm că va fi implementat în noul an fiscal. Având în vedere nivelul investiţiilor realizate în primele trei trimestre din 2010, am redus valoarea preconizată pentru întreg anul 2010 la 1,1-1,2 miliarde euro". Nivelul investiţional prognozat pentru 2010 era de circa 1,6 miliarde euro.

Mariana Gheorghe, Director General Executiv al Petrom, a declarat: "În ultima parte a anului, ne vom intensifica eforturile investiţionale, cu accent în special pe forajul sondelor de dezvoltare şi producţie şi pe reparaţii capitale la sonde, pentru a reduce declinul natural al producţiei, concentrându-ne totodată pe managementul strict al costurilor şi pe dis-ciplina financiară pentru a asigura rezultate bune în pofida deteriorării condiţiilor de piaţă. La nivel global, ne aşteptăm ca preţul ţiţeiului să rămână volatil în 2010, oscilând între 70 şi 85 USD/baril. Având în vedere volatilitatea persistentă a mediului economic, ne aşteptăm ca moneda euro să se deprecieze uşor faţă de moneda naţională şi de dolar, comparativ cu valorile medii înregistrate în 2009".

Domnia sa apreciază că piaţa produselor din rafinare se va menţine dificilă şi în ultima parte a anului 2010, în pofida revenirii din prima jumătate a anului. Nivelul vânzărilor şi al marjelor în activitatea de marketing va rămâne sub presiune până când semne clare de revigorare economică vor deveni mai vizibile.

Petrom a sprijinit puternic profitul OMV

Profitul OMV a fost sprijinit puternic şi de creşterea semnificativă a rezultatelor Petrom, arată raportul financiar publicat, ieri, de grupul austriac. Petrom a contribuit, în primele nouă luni, cu 479 milioane euro la EBIT-ul (profit înainte de taxe şi impozite) OMV, suma fiind considerabil mai mare faţă de cea raportată în perioada similară din 2009 (337 milioane euro).

Vânzările OMV (fără accize) au urcat, în primele nouă luni, cu 27% faţă de nivelul din aceeaşi perioadă din 2009, la 16,68 miliarde euro, iar profitul net a sporit cu 68%, la 1,019 miliarde euro. Grupul a raportat un EBIT de 1,75 miliarde euro, cu 66% mai mare faţă de cel din primele trei trimestre ale anului trecut.

Wolfgang Ruttenstorfer, Directorul General Executiv al OMV, a declarat: "În trimestrul III, ne-am continuat performanţa operaţională solidă pe toate segmentele, performanţa susţinută de creşterea preţului petrolului şi de marjele de rafinare. Suntem pe drumul cel bun în vederea obţinerii unor venituri anuale substanţial mai mari comparativ cu 2009".

Producţia de ţiţei, gaze şi condensat la nivel de Grup a Petrom a fost de 50,10 milioane barili echivalent petrol (bep), cu 2% mai mică faţă de aceeaşi perioadă din 2009.

Vânzările consolidate de gaze ale Petrom s-au diminuat cu 4% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2009, în condiţiile unei creşteri estimate de 6% a consumului total de gaze din ţara noastră.

Producţia totală de ţiţei, gaze şi condensat a atins, în ţara noastră, valoarea de 47,46 milioane bep, cu 4% mai mică decât în primele 9 luni din 2009

Petrom va continua să opereze rafinăria Arpechim în funcţie de necesităţi, o eventuală repornire a rafinăriei nefiind planificată în acest an

Capacitatea de utilizare a rafinăriilor se va situa sub nivelul din 2009.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb