"Petrom": profit cu 25% mai mare

R.U.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 24 august 2004

Datoriile SNP către buget, împreună cu penalităţile şi dobînzile aferente, au fost anulate

SNP "Petrom" figurează la sfîrşitul primului semestru al anului fără datorii restante la bugetul consolidat al statului. Ministerul Finanţelor Publice a finalizat la începutul lunii aprilie 2004 verificarea constituirii şi plăţii obligaţiei bugetare pentru perioada de pînă la 31 decembrie 2003. Debitele restante la 8 aprilie anul acesta, precum şi dobînzile şi penalităţile de orice fel aferente obligaţiilor datorate bugetului general consolidat la aceeaşi dată, au fost scutite la plată. SNP avea debite restante în valoare de 260,8 miliarde de lei la care se adăugau dobînzi şi penalităţi de 7.693,63 miliarde de lei

Profitul înregistrat de SNP "Petrom" în primului semestru este mai mare cu 24,88% decît cel obţinut în aceeaşi perioadă a anului trecut. Societatea a raportat un profit net de peste 1.085 miliarde de lei. Volumul de activitate al SNP "Petrom" a fost de peste 39.707 miliarde de lei, în creştere cu 18,4% faţă de semestrul 1 din 2003. Cea mai mare pondere în realizarea cifrei de afaceri (aproximativ 64% anul trecut şi 74% anul acesta, în perioada de analiză) a fost deţinută de valoarea producţiei vîndute, care a crescut cu 36,2%, depăşind nivelul de 29.246 miliarde de lei. Veniturile din vînzarea mărfurilor s-au diminuat cu 13,24%, de la valoarea de 12.058 miliarde de lei, raportată în perioada de referinţă.

Veniturile din exploatare au crescut cu 16,14%, valoarea lor în perioada analizată fiind de peste 43.114 miliarde de lei. Cheltuielile aferente generate pe parcursul primelor şase luni au fost mai mici (în jur de 40.500 miliarde de lei), înregistrînd o rată de creştere mai mică decît a veniturilor (13,54%). Cheltuielile cu materiile prime şi mărfurile, care contribuie cu peste 75% la formarea cheltuielilor de exploatare, au fost în primul semestru din anul acesta cu 10,13% mai mari decît în perioada similară din anul precedent şi au atins nivelul de 30.423,8 miliarde de lei. O majorare semnificativă, de aproape 50%, a fost raportată la nivelul categoriei altor cheltuieli materiale, care au depăşit valoarea de 181,7 miliarde de lei.

Evoluţiile menţionate au determinat obţinerea unui profit din activitatea de exploatare de aproximativ 2.634 miliarde de lei, în creştere cu aproape 80% faţă de primul semestru din anul trecut.

Veniturile financiare au crescut de peste două ori şi s-au situat la un nivel de aproximativ 834,6 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile aferente activităţii respective au depăşit 1.140 miliarde de lei (creşterea lor faţă de perioada de referinţă a fost de 70,84%). Chiar dacă dinamica veniturilor a devansat-o pe cea a cheltuielilor, diferenţa de valoare a determinat obţinerea unui rezultat negativ din activitatea financiară. Pierderea înregistrată la jumătatea anului curent a fost de 305,7 miliarde de lei, în creştere cu 11,8% faţă de primul semestru din 2003.

Pentru asigurarea modernizării şi retehnologizării instalaţiilor în rafinării şi a creşterii competitivităţii sectorului de rafinare, în primele şase luni ale anului 2004 s-au realizat investiţii în valoare de 898,5 miliarde de lei, informează un raport al companiei.

Din valoarea acestora, la "Petrobrazi" au fost realizate investiţii de 346 miliarde de lei şi la "Arpechim" - 552,5 miliarde de lei.

Ana Moglan

insert

Acţiunile emise de SNP "Petrom" se tranzacţionează la prima categorie a Bursei de Valori Bucureşti sub simbolul SNP. Cursul mediu al acestor acţiuni s-a înscris de la începutul anului pe un trend crescător, înregistrînd, în cadrul sesiunii din 3 iunie, un maxim de 2.589 lei/acţiune. Lichiditatea titlurilor SNP s-a situat în permanenţă la niveluri ridicate. În perioada în care a fost înregistrat maximul de tranzacţionare, respectiv la sfîrşitul lunii mai, începutul lunii iunie, compania austriacă OMV a fost selectată să preia SNP "Petrom", fapt ce a condus la o apreciere a preţului acţiunilor emitentului. Au urma trei săptămîni de scădere a cursului, pînă la 2.342 lei/titlu, acesta din urmă fiind consemnat în cadrul şedinţei din 29 iunie. Semnarea la jumătatea lunii iunie a contractului de privatizare cu OMV nu a adus cu sine evoluţii spectaculoase ale cursului de tranzacţionare, ci mai degrabă plafonarea acestuia în jurul valorii de 2.400 lei - 2.500 lei/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb