Petrom şi Romgaz, obligate să vândă 40% din gaze pe bursă, de la 1 iulie

G.U.
Companii / 25 iunie 2020

Petrom şi Romgaz, obligate să vândă 40% din gaze pe bursă, de la 1 iulie

Ministerul Economiei a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care prevede că marii producători de gaze să vândă obligatoriu pe bursă 40% din cantităţile de gaze, în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2020. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ar urma să stabilească modul de vânzare. Practic, pentru 40% din producţie, companii ca Petrom şi Romgaz se vor afla la mâna ANRE, conform HotNews.ro.

Producătorii ar putea în acest fel să fie forţaţi să vândă la preţuri reduse, iar cei care ar putea profita sunt furnizorii. Aceştia cumpăra gaz ieftin şi îl vând la cât doresc consumatorilor casnici.

Ministerul Economiei spune că se impune aceste prevederi "având în vedere faptul că furnizarea gazelor naturale la preţ reglementat şi în baza contractelor-cadru pentru clienţii casnici este cuprinsă în activităţile aferente pieţei reglementate până la data de 30 iunie 2020, ulterior acestei date piaţa urmând a fi liberalizată complet şi ţinând cont de necesitatea introducerii unui program de ofertare obligatorie a gazelor naturale, care să cuprindă repartizarea cantităţilor ofertate pe produse standardizate lunare, trimestriale, semestriale şi anuale, astfel încât să fie asigurate condiţiile de competiţie, transparenţă şi nediscriminare pentru toţi potenţialii cumpărători".

Ce prevede proiectul

Începând cu data de 1 iulie 2020, toţi participanţii la piaţa de gaze naturale, cu excepţia producătorilor a căror producţie anuală realizată în anul anterior depăşeşte 3.000.000 MWh, în măsura în care contractează vânzarea de gaze naturale pe piaţa angro, într-un an calendaristic, au obligaţia să oferteze anual, în calitate de vânzător, în anul calendaristic în care livrează gazele naturale, contracte pe pieţele centralizate, transparent, public şi nediscriminatoriu, în conformitate cu reglementările emise de ANRE.

În perioada 1 iulie 2020-31 decembrie 2022 producătorii de gaze naturale a căror producţie anuală realizată în anul anterior depăşeşte 3.000.000 MWh au obligaţia să oferteze anual vânzarea unor cantităţi de gaze naturale, cu livrare în perioada 1 iulie 2020-31 decembrie 2022, în mod transparent, public şi nediscriminatoriu, pe pieţele centralizate în conformitate cu reglementările emise de ANRE.

Pentru perioada 1 iulie 2020-31 decembrie 2020 cantităţile de gaze naturale prevăzute la lit. a) reprezintă o cotă procentuală de 40% din volumul de gaze ce urmează a fi comercializat în această perioadă, cu excepţia consumului propriu;

Pentru perioada 1 ianuarie 2021-31 decembrie 2022 cantităţile anuale de gaze naturale prevăzute la lit. a) reprezintă o cotă procentuală de 40 % din producţia anuală înregistrată în anul anterior ofertării, cu excepţia consumului tehnologic şi a consumului propriu;

Reglementările ANRE stabilesc un program de ofertare obligatorie, care să cuprindă repartizarea cantităţilor ofertate pe produse standardizate lunare, trimestriale, semestriale, sezoniere şi anuale, astfel încât să fie asigurate condiţiile de competiţie, transparenţă şi nediscriminare pentru toţi potenţialii cumpărători.

Începând cu data de 1 iulie 2020, toţi participanţii la piaţa de gaze naturale, în măsura în care contractează cumpărarea de gaze naturale pe piaţa angro, într-un an calendaristic, au obligaţia să oferteze anual, în calitate de cumpărător, în anul calendaristic în care achiziţionează gazele naturale, cereri de cumpărare gaze naturale pe pieţele centralizate, transparent, public şi nediscriminatoriu, în conformitate cu reglementările emise de ANRE.

În nota de fundamentare se precizează că proiectul de act normativ va permite furnizorilor de gaze naturale, pe o piaţă concurenţială, să îşi gestioneze sursele de gaze naturale (producţie internă curentă, înmagazinare, import) necesare pentru acoperirea necesarului de consum al portofoliului de clienţi, în condiţii de minimizare a costului resurselor alocate, în scopul consolidării poziţiei în piaţă prin oferirea celor mai bune preţuri clienţilor finali şi asigurarea continuităţii furnizării gazelor naturale.

"De asemenea, pentru producătorii de gaze naturale se elimină obligaţia de a încheia, în anul calendaristic în care livrează gazele naturale, contracte pe pieţele centralizate angro, transparent, public şi nediscriminatoriu, în conformitate cu reglementările emise de ANRE, pentru vânzarea unei cantităţi minime de gaze naturale care nu poate fi mai mică decât cea reprezentată de o cotă procentuală de 50% din cantitatea de gaze naturale contractate cu livrare în anul calendaristic respectiv, în calitate de vânzător, instituindu-se obligaţia ca în perioada 1 iulie 2020-31 decembrie 2022 producătorii de gaze naturale a căror producţie anuală realizată în anul anterior depăşeşte 3.000.000 MWh să oferteze anual vânzarea unor cantităţi de gaze naturale, cu livrare în perioada 1 iulie 2020-31 decembrie 2022, în mod transparent, public şi nediscriminatoriu, pe pieţele centralizate în conformitate cu reglementările emise de ANRE", mai arată nota de fundamentare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ce este asta? Dragnea, Vâlcov și Iancu reloaded? Păi nu era greșită legea offshore? Dar OUG 114? Acum ce facem? Le publicăm sub semnătura PNL? Ce jigodii.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb