Petrom şi Rompetrol îşi vor livra reciproc 5.000 tone carburanţi lunar, timp de un an

N.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 martie 2007

Schimbul de carburanţi între Petrom şi Rompetrol se va realiza în limita a 5.000 de tone lunar, volum care nu va distorsiona piaţa concurenţială de profil, iar contractul va fi încheiat pentru o perioadă de un an. Potrivit reprezentanţilor companiei, citaţi de NewsIn, contractul este benefic pentru Rompetrol, în condiţiile în care traficul feroviar pe tronsonul de cale ferată Dorobanţu-Feteşti, prin care se realizează alimentarea benzinăriilor din ţară de la rafinăria Petromidia, a fost restricţionat.

"Conform graficului de circulaţie aprobat pe acest segment, numărul trenurilor care asigură, în regim propriu de operare, alimentarea cu carburanţi a depozitelor Rompetrol din ţară şi, implicit, a reţelei de benzinării, s-a diminuat cu aproximativ 25%, reducându-se în acelaşi timp şi operativitatea acestui proces de aprovizionare", arată reprezentanţii Rompetrol.

De asemenea, propunerea de contract are în vedere şi îmbunătăţirea timpilor de aprovizionare cu carburanţi a benzinăriilor celor două companii, care nu sunt situate în imediata vecinătate a rafinăriilor proprii, Rompetrol Rafinare Constanţa şi Petrobrazi.

Petrom şi Rompetrol au notificat în noiembrie 2006 Consiliul Concurenţei cu privire la schimbul de carburanţi între cele două companii, iar demararea acestui contract depinde numai de decizia acestei instituţii, a declarat, săptămâna trecută, directorul de comunicare al Petrom, Dan Pazara. "În luna noiembrie a anului trecut, Petrom şi Rompetrol au prezentat Consiliului Concurenţei draftul acestui contract, pentru ca autoritatea de reglementare în domeniul concurenţial să îşi dea acceptul. Draftul trimis Consiliului Concurenţei reprezintă, în cea mai mare parte, varianta finală a contractului, astfel că aşteptăm decizia Consiliului pentru a demara acest proiect", a declarat Dan Pazara.

Potrivit directorului de comunicare al Petrom, schimbul de carburanţi între două companii, pentru reducerea costurilor de transport, este o practică obişnuită în Uniunea Europeană. "Este o activitate comercială care se practică în toate statele europene, care aduce beneficii ambelor părţi", a mai spus reprezentantul Petrom.

Consiliul Concurenţei (CC) a anunţat că analizează un contract încheiat între Petrom şi Rompetrol, prin care cele două companii vor face schimb de carburanţi, pentru a vinde produsele la staţiile din apropierea rafinăriei celeilate companii, astfel încât să fie eliminate costurile de transport.

"Mecanismul de schimb vizează reducerea riscurilor şi a costurilor asociate transportului carburanţilor de la poarta rafinăriei proprii la staţiile de distribuţie mai îndepărtate şi promptitudinea în aprovizionare", spun reprezentanţii Concurenţei. Reprezentanţii Consiliului au precizat faptul că analiza este realizată la cererea celor două companii, care au nevoie de certificarea instituţiei de reglementare din domeniul concurenţial pentru a încheia aceste tranzacţii. În acest sens, Consiliul Concurenţei aşteaptă observaţii şi puncte de vedere ale agenţilor economici din domeniul comercializării carburanţilor, până la 15 martie, cu privire la implicaţiile pe care le-ar putea avea contractul dintre Petrom şi Rompetrol asupra mediului concurenţial.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb