Petru Prunea (ex-Broker) acuză CNVM că permite manipularea pieţei

S.G. MĂRGHITAŞ, CLUJ-NAPOCA
Ziarul BURSA #Editorial / 4 martie 2010

Fostul preşedinte al SSIF Broker SA (BRK) din Cluj-Napoca, Petru Prunea a părăsit piaţa bursieră însă continuă să studieze rapoartele companiilor listate şi informaţiile despre acestea apărute în mass-media, în timp ce activează ca specialist în consultanţă pentru afaceri. Prunea crede că, în acest moment, piaţa bursieră românescă este pe un trend descendent în ceea ce priveşte controlul instituţiilor abilitate.

"Parcă există mai puţin control decât am văzut în întreaga perioadă scursă din 1990 încoace", afirmă Petru Prunea. În special după demisia lui Ionel Oprea din funcţia de inspector general al Bursei de Valori Bucureşti şi desfiinţarea funcţiei de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, prin termediul Direcţiei de supraveghere, controlul pieţei a pierdut mult din vigoare, susţine consultantul. Acesta crede că func-ţionarii CNVM cu atribuţii de control sunt slab pregătiţi profesional sau chiar dezinteresaţi.

"Mă uimeşte uşurinţa cu care sunt acceptate pe piaţă manipulările", spune Prunea, care precizează că prin manipulare înţelege difuzarea prin mass-media de ştiri pozitive false sau chiar "absolut aberante" legate de titlurile listate. Ţinta este publicul neavizat, iar scopul este de a ridica preţul sau de a-l menţine la un anumit nivel, precizează Petru Prunea.

Fostul preşedinte al SSIF Broker susţine că a văzut recent exemple incredibile de manipulare a pieţei bursiere şi a dat două exemple. "În primul caz, societatea anunţă că a realizat profit şi că-l va distribui în numerar. În realitate însă, societatea în cauză a înregistrat o scădere a valorii activelor sub valoarea capitalului social nominal. Or, în această situaţie, potrivit prevederilor art. 69 din Legea 31/1990, societatea nu poate distribui profit până când nu realizează alinierea valorii capitalului social la valoarea activelor", explică Petru Prunea.

O altă situaţie, mai afirmă Prunea, apare prin manipularea rezultatelor financiare ale companiilor. "Sunt companii care declară obţinerea de profituri din provizioane. Provizioanele sunt cheltuieli prognozate anticipat, care, pe parcursul anului financiar, se pot realiza sau nu. Dacă, la sfârşitul anului, provizionul este mai mare decât cel prognozat, asta nu înseamnă profit, ci o pierdere mai mică", spune consultantul clujean.

"După astfel de ştiri publicate în mass-media, constaţi că cei care vând mai cu spor acţiuni sunt acţionari principali ai societăţilor în cauză, rudenii ale directorilor sau chiar auditori ai societăţii", explică Petru Prunea modalitatea de finalizare a actelor de manipulare ale pieţei. "Toate aceste informaţii sunt raportate de către societăţile listate, dată fiind obligativitatea anunţării tranzacţiilor persoanelor iniţiate, însă pare că nimeni nu vede aceste lucruri", mai spune Prunea.

Întrebat cum se pot apăra acţionarii mici de tentativele de manipulare bursieră, fostul preşedinte SSIF Broker spune că acest lucru nu este foarte simplu. "De regulă, majoritatea acţionarilor sunt persoane fără o pregătire solidă în domeniu şi le lipseşte un instrument de control eficient. Ideal ar fi ca societăţile listate pe Bursă să dispună de un nucleu dur de acţionari, care să urmărească şi să verifice modalitatea de gestionare a companiei". De altfel, mai precizează Prunea, Uniunea Europeană recomandă ca, odată cu aplicarea regulilor de guvernanţă corporatistă, în conducerea companiei să fie atrase "persoane pricepute, aflate înafara grupurilor de interese din cadrul acesteia".

Petru Prunea este unul dintre fondatorii SSIF Broker SA (prima societate de servicii financiare lis-tată la Bursa de Valori Bucureşti), al cărei preşedinte a fost între anii 1994 şi 2009. În martie 2009, Prunea a pierdut funcţia de preşedinte al societăţii în urma unei "lovituri de palat". CNVM i-a interzis lui Prunea să mai activeze pe piaţa de capital pe o perioadă de cinci ani, ca urmare a descoperirii mai multor fraude în câteva sucursale ale societăţii pe care a condus-o.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb