Piaţa agricolă - producţie mare, preţuri mici

ALEXANDRA OANCĂ
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 23 iulie 2013

Piaţa agricolă - producţie mare, preţuri mici

Agricultorii estimează pentru acest an producţii mari de cereale, datorită condiţiilor meteo favorabile. Acest lucru duce la preţuri scăzute ale produselor, cu până la 25%.

Robert Arsene, General Manager Agricover Grup, ne-a declarat că producţia estimată pentru principalele recolte de cereale, în acest an, este de 900-950 mii tone orz, 350-380 mii tone pentru rapiţă, 6 milioane tone grâu, 1,3-1,4 milioane tone floarea -soarelui şi 10-11 milioane tone porumb. Domnia sa a precizat că, faţă de anul trecut, preţurile sunt cu 20-25% mai mici, pe fondul unor recolte foarte mari în bazinul Mării Negre (Rusia şi Ucraina fiind principalii competitori) şi al scăderii cererii înregistrate pe final de 2012 şi prima jumătate a lui 2013 pentru cereale şi oleaginoase.

Domnul Arsene apreciază: "Chiar în situaţia scăderii preţului la produsele agricole, fermierii care au aplicat tehnologii moderne vor obţine recolte care să justifice în continuare profitabilitatea producţiei agricole".

Doamna Cristina Zaharia, director comercial al Ameropa Grains, ne-a spus că în acest an vânzările de produse agricole au crescut semnificativ datorită recoltei foarte bune. Ameropa Grains SA, susbsidiară a Ameropa AG Holding Switzerland, cumpără grâu de pe piaţa românească şi îl revinde apoi către compania mamă.

Anul trecut, sectorul agricol a avut o contribuţie de 5,3% din Produsul Intern Brut al ţării noastre. Anul acesta, autorităţile preconizează, pe fondul recoltelor bune, o creştere a acestei ponderi cu un punct procentual.

Piaţa legumelor - în pierdere

Ca în fiecare an, producătorii de legume se plâng că preţul de vânzare este prea mic, iar marile magazine refuză producţia autohtonă şi preferă importurile. Marfa rămâne astfel nevândută, iar legumicultorii nu îşi acoperă investiţiile făcute.

Domnul Bujor Mircea Ionel, proprietarul SC Tomate Com SRL, producător legume-fructe din Teleorman, ne-a explicat dinamica pieţei de legume în acest an.

În opinia sa, prima parte a anului a fost bună pentru producţia de roşii, dar slabă din punct de vedere al preţului.

Pentru a doua parte a anului, domnia sa estimează o producţie scăzută, dar preţuri ridicate.

Legumele care au mers cel mai bine în ceea ce priveşte raportul cantitate-preţ au fost vinetele, morcovii şi ceapa. Domnul Bujor Mircea Ionel crede că mai puţin de 1% din producţia agricolă de legume-fructe din ţara noastră ajunge pe rafturile supermarketurilor. Potrivit legumicultorului, problemele pieţei agricole rămân lipsa unei strategii coerente, sistemul restrictiv de creditare şi nivelul subvenţiilor pentru producători.

Potrivit unui studiu publicat în luna mai a acestui an de Centrul Român de Politici Europene, la nivel naţional legumele sunt comercializate în principal prin intermediari (60%), direct pe piaţă (20%), reţele moderne de comercializare (15%), alte canale (5%).

Filon Toderoiu, director adjunct al Institutului de Economie agrară al Academiei Române, consideră că piaţa produselor agricole nu este organizată. "Există o lipsă de comunicare şi cooperare la nivelul lanţului producători-procesator-retaileri- consumator. Disfuncţionalităţile din piaţă duc la o producţie disproporţionată în raport cu cererea", ne-a spus domnia sa.

România a exportat în primul trimestru din acest an 755.367 tone de grâu şi porumb, în scădere cu 21,5% faţă de perioada similară din 2012, când exporturile au totalizat 963.277,8 tone. Din exporturile de porumb s-au obţinut 121,48 milioane de euro, iar din cele de grâu 141,06 milioane de euro.

Datele statistice mai arată că România a importat în primele trei luni din acest an o cantitate de 111.665,8 tone de astfel de cereale, de două ori mai puţin decât în primul trimestru din 2012. Din această cantitate grâul reprezintă 69.718 tone, în valoare de 17,42 milioane de euro, iar porumbul 41.947 tone, în valoare de 58,98 milioane euro.

Grupul Agricover este singurul furnizor de soluţii complete pentru agricultură din România, un integrator în circuitul serviciilor şi produselor, deţinând poziţia de lider pe piaţa de agribusiness. Soluţiile integrate oferite fermierilor includ seminţele, îngrăşămintele, motorina, produsele fitosanitare, consultanţă tehnică de specialitate, suport financiar, asigurarea recoltei, servicii logistice şi de siloz, precum şi sprijin în valorificarea recoltelor. În ceea ce priveşte activitatea de preluare a cerealelor, aceasta se desfăşoară în peste 28 puncte de lucru, baze de recepţie şi silozuri, deţinând una din cele mai importante capacităţi totale de depozitare a cerealelor în România - peste 600.000 tone. În 2012, Grupul Agricover a avut afaceri de 970 de milioane de lei, în creştere faţă de 2011.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb