Reporter: Având în vedere că o parte din cifra de afaceri provine din producţia de energie regenerabilă, va rog să-mi spuneţi ce perspective are acest sector?
Eugen Scheuşan: Cred că drumul energiei verzi va continua, cu toate fluctuaţiile existente, întrucât nu sunt multe alternative la energia convenţională. Se pare că ar exista o soluţie care, însă, mai are nevoie de câteva decenii până la dezvoltarea sa completă. Este vorba despre energia nucleară din reacţia de fuziune, alternativă care se află în faza de dezvoltare. Până peste câteva decenii, însă, rămân soluţiile existente şi energia verde.
Reporter: În ce stadiu se află investiţia Electromagnetica în acest domeniu?
Eugen Scheuşan: Electromagnetica produce energie cu ajutorul microhidrocentralelor. Anul trecut am finalizat lucrările de modernizare şi refacere a microhidrocentralelor de pe cursul râului Suceava şi intenţionăm să facem noi investiţii. Acum avem toată linia de hidrocentrale în funcţiune şi, cu aceeaşi cantitate de apă, producem mult mai mult decât în perioada 2006-2007.
Reporter: Ce sumă aţi cheltuit pentru refacerea microhidrocentralelor de pe râul Suceava şi în câţi ani estimaţi că veţi recupera investiţia?
Eugen Scheuşan: Am investit peste 20 de milioane de euro, în şapte ani. Amortizarea, folosind resursa de certificate verzi, este calculată pentru zece ani, considerând că sunt valabile datele de precipitaţii multi-anuale. Fără certificate verzi, nu este posibilă o amortizare decât în circa 40 de ani.
Reporter: Care este puterea instalată?
Eugen Scheuşan: 5,4 MW.
Reporter: Ce alte investiţii veţi face în domeniu?
Eugen Scheuşan: Am cumpărat caietul de sarcini de la ultima licitaţie organizată de Hidroelectrica. Din păcate, însă, au fost alte companii internaţionale care au oferit mult mai mult. Probabil că vom menţine dimensiunile investiţiilor din anii trecuţi - vorbim de ordinul milioanelor de euro.
Reporter: Cum caracterizaţi apetitul investitorilor din acest domeniu?
Eugen Scheuşan: Apetitul nu mai este atât de mare ca acum câţiva ani, mai ales că state puternic dezvoltate, cum ar fi Germania, au declarat că viitoarea lor dezvoltare în domeniu va fi pe cărbune. Până acum nu s-a gândit nimeni ce perturbări produce în sistem energia verde. Principalul dezavantaj este că producţia de energie verde nu este continuă. Deocamdată, capacităţile de energie sunt, totuşi, termo, dar acestea nu pot avea fluctuaţii de producţie, întrucât ar costa foarte mult. Ele trebuie ţinute în funcţiune permanent, chiar dacă nu produc, ceea ce este foarte costisitor. În aceste condiţii, s-a ajuns la ideea că producătorii de energie verde vor suporta aceste cheltuieli, care, uneori, sunt mai mari decât investiţiile propriu-zise, pentru a ţine sistemul în echilibru.
Reporter: În contextul listărilor din energie, cum credeţi că piaţa de capital va ajuta acest sector?
Eugen Scheuşan: Consider că este devreme să ne pronunţăm pe piaţa de capital. Principala menire a unei pieţe de capital este mobilizarea resurselor pentru investiţii. Până acum, însă, piaţa noastră de capital s-a dovedit a fi pur speculativă.
Reporter: Trecând la sectorul de iluminat, cum a evoluat această a doua componentă a producţiei Electromagnetica?
Eugen Scheuşan: Anul trecut, pe partea de iluminat, am reuşit să ne depăşim propriile aşteptări. Mai exact, după ce ne-am propus şi am realizat în 2012 o cifră de afaceri de 3 milioane de euro, pentru 2013 ne-am propus o ţintă de şase milioane de euro şi am reuşit să realizăm aproape şapte milioane de euro pe acest segment, ceea ce reprezintă jumătate din cifra totală de afaceri realizată din producţie.
Reporter: Ce vă propuneţi pentru acest an?
Eugen Scheuşan: Bugetul pentru acest an izvorăşte din cel aferent anului trecut. Astfel, ne-am propus un minim de profit şi îndeplinirea tuturor obligaţiilor, având, evident, şi un plan de creştere.
Reporter: Faptul că aţi crescut pe partea de leduri, înseamnă că iluminatul cu acest sistem de elemente are viitor...
Eugen Scheuşan: Acest sector are viitor. Este deja un lucru acceptat că viitorul iluminării este reprezentat de leduri, cu toate că Ministerul Mediului a emis un ordin potrivit căruia nu vor fi eliminate foarte curând tuburile cu descărcare în gaze, care conţin mercur (exemplu: tuburile cu neon, becurile economice, tuburile stradale cu vapori metalici). Toate acestea sunt dăunătoare pentru mediu şi sunt importate de la producători internaţionali.
Reporter: Cât la sută din cererile pe care le aveţi provin din mediul privat şi cât din administraţia publică?
Eugen Scheuşan: Peste 90% din cererile pe care le avem provin din zona privată. Această nouă tehnologie trebuie privită ca o investiţie cu termenul de recuperare foarte clar calculabil. Structurile private cum ar fi marile hypermarketurile, lanţurile de benzinării, service-urile auto, supermarketurile, farmaciile şi alte entităţi din industrie se îndreaptă către leduri, întrucât costurile cu energia electrică se reduc la jumătate.
Reporter: În cât timp poate fi recuperată o astfel de investiţie?
Eugen Scheuşan: O investiţie de acest gen este absolut recuperabilă şi posibil de finanţat, prin sistemul bancar sau de către producător. Noi avem deja contracte în care plata se face pe măsura amortizării.
O investiţie mare se recuperează într-un interval de la un an până la şase ani. Durata de recuperare depinde, însă, de cât timp lumina este aprinsă. În zonele unde lumina arde 24 de ore din 24, cum ar fi metroul, parcările subterane, subsolurile spitalelor etc., investiţia se amortizează într-un an. În birotică, unde lumina este folosită aproximativ 12 ore pe zi, cheltuielile sunt recuperate în 2-2,5 ani.
Reporter: Ce produse noi aţi lansat în acest domeniu?
Eugen Scheuşan: Electromagnetica produce elemente noi în acest domeniu, practic, în fiecare săptămână, întrucât are propria secţie de proiectare şi tehnologie extrem de flexibilă, controlată digital. Ne adaptăm foarte uşor la cerinţele clienţilor, astfel încât din elemente judicios construite pentru a fi modulare ne pliem pe cererile fiecărui client. Trebuie să fim pregătiţi, şi eu vreau să cred că suntem, pentru orice noutate în domeniu, întrucât vor apărea noi produse pe piaţă. Deja au început să-şi arăte mugurii astfel de noi elemente. Este vorba despre o clasă de polimeri care, excitaţi electric, produc lumină, despre elementele cu plasmă etc. Cert este că, 10-15 ani de acum înainte, va funcţiona iluminarea cu leduri. Cred că este segmentul cu cele mai mari investiţii. Toţi marii producători de conductori pentru iluminat anunţă investiţii în domeniu de sute de milioane de euro.
Reporter: Ce investiţii are în plan Electromagnetica pe partea de iluminat?
Eugen Scheuşan: Pentru 2014, ne propunem continuarea în aceeaşi măsură, dacă nu şi mai alertă, pe partea de producţie. Prima investiţie va fi, probabil, un dispozitiv cu raze X pentru verificarea lipiturilor ledurilor pe cablajele imprimate metalice. Cheltuiala va fi de ordinul sutelor de mii de euro. În prezent, lucrăm la studiile de achiziţie, după ce am hotărât că este absolut necesar acest proiect.
De asemenea, în paralel cu producţia de elemente pentru iluminat, vom demara producţia de surse în comutaţie, necesare funcţionării acestor elemente. Este vorba despre sursele pentru lămpi individuale.
Reporter: Exportaţi leduri?
Eugen Scheuşan: Da, am început exportul anul trecut. Acum, avem câteva investiţii mari în domeniu, în special în hale industriale din Italia (unde deja avem exporturi), urmând să dezvoltăm un proiect şi în Bulgaria, într-un lanţ de benzinării.
Pe parcursul acestui an vom exporta circa 10% din producţie.
Reporter: Câţi angajaţi lucrează în companie?
Eugen Scheuşan: Avem peste 620 de salariaţi.
Reporter: În final, vă rog să-mi spuneţi cum este văzut cadrul legislativ din ţara noastră de către mediul de afaceri?
Eugen Scheuşan: Cadrul legislativ ar trebui să fie "cadru", adică să aibă aceleaşi "dimensiuni", să fie neschimbat, să nu mai fie atât de flexibil, pentru că societăţile suferă aproape ori de câte ori este modificat acest aşa zis "cadru". Un cadru legislativ ar trebui să nu fie schimbat cel puţin zece ani, pentru că se vor crea mecanismele necesare ca mediul de afaceri să se plieze pe el. Însă, dacă tot timpul reglementările se modifică, încercându-se o corectare, efectele vor fi mereu negative.
Reporter: Mulţumesc!
1. Piata de capital din Romania
(mesaj trimis de Iosif Pop în data de 27.01.2014, 11:31)
Da,spune un mare adevar domnul director gen.Scheusan,piata de capital din Romania este aproape in totalitate de tip speculativ si asta este valabil atat pentru banii intrati din afara cat si pentru cei interni.Transparenta excesiva a informatiei ,ce prin lege este protejata,are loc mai ales prin aportul brokerilor,care o folosesc sistematic in interesul propriu.Intre client,broker si dealer regulile de comunicare se cer respectate cu rigoare,in interesul pietei de capital.
Pe partea de atragere de fonduri prin piata de capital pentru investitii,inclin sa sustin ca abia acum a venit momentul emisiunilor de obligatiuni,randamentul negativ al plasamentelor in depozite bancare fiind oportunitatea atragerii de resurse pe termene lungi.
1.1. din cauza cui? (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de gaga în data de 27.01.2014, 13:18)
nu cumva din cauza celor care se finanteaza exclusiv prin intermediul bancilor?